Pastoviai seku naujienas "Žvejo tribūnoje". Iki šiol nė vienoje temoje nesu savo "trigrašio įkišęs". Bet po vakarykštės menkių žvejybos labai knieti pasidalinti savo ir kompanijos mintimis.
Pradžioje buvo MINTYS. Jos skelbė, kad penktadienis skiriamas prieššventinei menkių žvejybai. Septyni biržiečiai planavo koperuotis su keturiais alytiškiais ir, išsinuomavę "Romastę", pabandyti suvilioti menkes. Ketvirtadienio pavakarė nieko gero nebežadėjo - Alytaus frakcija atsisakė dalyvauti veiksme. Karštligiškos sąjungininkų paieškos baigėsi Tauragės legionierių prisidėjimu.
VEIKSMAS prasidėjo tuo, kad pasiekę Klaipėdą laive jau radome tris tauragiškius nuotaikingai besitikinčius geros žvejybos. Pažintis buvo profilaktiškai sutvirtinta žinomais vaistais nuo jūros ligos. Pirmas dreifas - pora menkių laive. Antras- vėl kelios žuvys įkrenta per bortą. Trečias dreifas buvo labai rezultatyvus - visi pagauna. Buvo veikėjų, kurie tame dreife suviliojo po 5-6 menkes. Kapitono padėjėjas nebeišlaiko ir viską metęs prisideda prie žvejojančių. Net vieną menkę ištraukia. Visų nuotaika džiugi, pradedame kalbėti, kad tokios geros žvejybos dar neturėjom. Prisikalbėjom- sirena paskelbė, kad plaukiam . Bandome save guosti tuo, kad gal kapitonas apsuks ratą ir vėl pradreifuosime virš to pulko. Pasirodo, kad čia tik mes taip norėjome. Kapitonas nutarė kitaip. Plaukiam kažkur ieškoti galas žino ko. Prasideda tušti dreifai. Visų nuotaika pradeda žlugti. Prisitriname prie viso laivų "kolchozo". Ilgai dunkseman dugną. Pagaliau pora laivugalyje, vienas kitas laivo priekyje pakabina po žuvį. Vėl sirena, vėl plaukiam iš tos vietos. Pradedam įtarti, kad kažkas čia negerai. Ar tik ne tyčia kapitonas išplaukė. Vėl bastomės po jūrą vėžlio greičiu. Šiaip šis laivas žinomas kaip vienas greičiausių. Bet judėdamas jūroje to nedemonstruoja. Paklausus kodėl taip lėtai judam - gaunam atsakymą, kad vienas variklis išjungtas, nes taupomas kuras. Hmz..... Tai lyg ir vėl kažkas keisto - mes mokame pinigus ne tam, kad kapitonas savarankiškai ar savininko nurodymu pasitaupytų kuro.
PRISIMINIMAI IŠ KITŲ ŽVEJYBŲ.. Pradedame dalintis mintimis apie tokius veiksmus - tauragiškiai turi patirties žvejojant "Lagūnos" laive. Jų nuomonė kategoriška - nėra ko lyginti. Anas kapitonas ir pasitaria su klientais, ir stengiasi padėti žuvį pagavusiam, ir tikrai nepriima tokių nesuprantamų sprendimų. Jų kategoriška išvada - daugiau "Romastė" jų nesugundys.
Biržiečiai su ilgesiu prisimena, kaip žvejojo "Delfino" laivu. Kaip daug kapitonas bendravo su klientais, kaip sukiojo laivą virš sėkmingesnio dreifo vietų.
Kadangi tuščio malimosi po jūrą daugėja, pradedam kapstyti prisiminimus iš ankstesnių žvejybų išsinuomavus "Romastę". O prisiminti yra ką- ir kaip visą dieną esame plaukioję tarp verslininkų pastatytų tinklų, kai vienu metu net 8 pilkeriai į tinklą įsikabino, kad net laivas pasviręs stovėjo.Ir visą tą dieną pilkeriai vis kabinosi ir "sėkmingai" pasilikdavo dugne. Aš pats tą dieną nutraukiau 7. Po bandymų derėtis dėl plaukimo kitur iš tos kliuviniais užburtos vietos gavom pritarimą.
Bet po poros valandų vienas mūsų likomo draugas iš dugno išpešė kaimyno ryte nutrauktą pilkerį

Darytina išvada, kad vistik mes ir toliau sukiojomės toje pačioje vietoje.
Ir kaip kaskart iš jūros skuba šis laivas grįžti pirmas. Ir kaip pradėjus plaukti krantan, kapitonas yra siūlęs "susimesti" pinigų žvejybos pratęsimui.
Aš pats esu turėjęs keblumą- pakirtus mano nuomone stambią (pasvėrus paaiškėjo, kad svoris 2,3 kg) menkę laivo švilpukas privertė pagreitinti multiko sukimo greitį, bet vistiek nespėjau žuvies pakelti nuo vandens, o "Romastė" jau pajudėjo... Menkė, suprantama, atsikabino ir liko plūduriuoti. Gerai, kad šalia stovėjęs Virgis mikliai permetė savo pilkerį per ją ir sistemos kabliais užkabinęs išgraibė. Laivo kapitonas nei į mano menkės pasirodymą, nei į kompanijos replikas, kad nekvailiotų ir neplauktų nereagavo niekaip. Sunku tai teisinti vien tuo, kad kapitonas rusakalbis.
PASKUTINIS DREIFAS. Grįžtu prie penktadienio. Po tuščių poros valandų pagaliau Laimis pakerta menkę. Pajuntu spurdantį pilkerį ir aš. Persimetame linksmesnėmis replikomis dėl mano menkės užkibimo būdo - sistemos kablys laiko ją už viršutinio peleko. Klausia vyrai ar tik ne lydekai "džipsą" buvau įmetęs

Viską vainikuoja kapitono padėjėjo balsas man už nugaros - "vyrai, nebemeskit pilkerių, einam namo". Blyn, galvoju- gerą visgi bajerį sugalvojo. Dėja, laivo švilpukas perspėja, kad čia teisybė.Dar kapitono padėjėjas atveria burną - "vistiek pagaunat tik jei už uodegos užsikabina". Dairomės vieni į kitus. Užsipuolam VirTus - jis buvo šios kelionės iniciatorius - ar tikrai jis tarėsi, kad baigsim taip anksti - laikrodis rodė 14.40 val. VirTus eina pas kapitoną, - grįžęs neturi ką pasakyti mums. Skambina laivo savininkui. Išsakęs jam priekaištus išgauna tik 100 litų nuolaidą. Bandome siūsti laivo komandą už tą sutaupytą dešimkę nuo galvos visiems žinoma kryptimi. Deja, laivas juda nesustodamas.....
JEIGU. Jeigu Baltija būtų prie Biržų, gal šie nuotykiai tik smulkmena atrodytų. Kitą dieną būtų galima vėl bandyti laimę. Dėja, taip neteisingai yra, kad jūra neprisikasė iki mūsų net 280 km. O mums nepakako nuovokos per eilę metų susiprasti, kad tokį laivą , pavadinimu “Romastė” , reikia tiesiog pamiršti. Ir bandyti laimę kituose laivuose.
ANALIZĖ.. Kelionė namo trunka kelias valandas. Mūsų automobilio ekipažas turėjo pakankamai laiko žūklės aptarimui. Žuvų skaičiumi – vidutiniški rezultatai. Visgi pagavom visi. Nuo 4 iki 10 menkių. Bet kapitono savotiško elgesio ypatybės vertos pagarsinimo tarp žvejų. Ką ir prisiverčiau padaryti.
Tikiu, kad vėl bus sujudimas mūsų mieste- VAŽIUOJAM MENKIŲ. Vėl derinsim kada galima gauti laivą, kas tą dieną gali ištrūkti į Klaipėdą. Tikiu ir tuo, kad gal bent tada vienas iš argumentų bus laivo pavadinimas.