Sveiki. Dabar as papasakosiu trumpa istorija, kaip pradejau lasisos nebesudyt.
Pries keleta meteliu dirbau Plungej, Viciunuose. As pats dirbau krabuose, taciau ten salia stovi ir zuvies cechas. Taigi penktadieni mes, ofisiniai, turedavom tokia tradicija pasedet keleta valandeliu, grama padaryt, paskanaut silkute ir kitom gerybem. Viena toki penktadieni susedom keliese, ogi ziurim nera nieko uzkast prie sakes (kolega jos buvo is Japonijos neseniai parvezes). Skambinam greit Zuvies fabrikelio sefui ir sakom greit tysk cia lasisa, gausi isgert uz tai ir taip pasedesim. Tas sako gerai. Nu ka, mes visi patenkinti trinam rankom, penktadienis visgi, nuotaika puiki. Nu ir ateina tas zuvinis, nesinas............kokiais 2 kg zalios lasisos file. Mes aisku keiktis, koliotis, visi pikti, susinervavom, kol vienam is kolegu nekilo puiki mintis. Jis suieskojo smulkios druskos, atsipjove nemaza sviezios file gabala, pabarste ji druska ir gardziai sukirto. Mes pradzioj ziurejom i tai skeptiskai, taciau po keliu taureliu apetitas isvis sukilo ir nusprendem pasekt kolega. Ir kagi, nuo to laiko niekada nebesudau lasisos. Paprasciausiai nusiperku Maximoj tiek, kiek per pora dienu sukirsiu, apibarstau druskele, prieskoniais ir ant sumustinio. Sviezia man ji daug skanesne, o del maisto saugumo ir baimes apsinuodyt galiu nuramint, nes esu maistininkas. Lengvas lasisos pasudymas pavojingo mikrobo tikrai neuzmusa, o paprasciausia ji uzkonservuoja, neleidzia daugintis, taigi sudyt vien del to nera prasmes. Sudyt tam, kad islaikyt irgi ner prasmes, nes dauguma juk gyvena salia Maximu ir kitu centru ir gali nusipirkt kada panoreje, taigi kam gadint sviezios zuvies skoni, kam ja sendint. Kazkas cia rase apie ciukcius. Jie tai ne salia Maximu gyvena
BTW kai anksciau sudydavau lasisa, paskutinius gabaliukus tekdavo ismest, nes prisudydavau galybe, atsibosdavo ir paskutiniai prastovedavo per ilgai, kad butu verti valgyti.....