Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai

 #6144   kamstis
 24 Bal 2006 20:13
:grin: Cia mano sedevras is vidaus ;-) Ryt nufotkinsiu visa kompleksa :twisted: Ir saslykine ir griline ir rukykla viename :grin:

Paveikslėlis

 #6702   kamstis
 29 Bal 2006 20:55
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Smagu po darbu atlikti dar viena darba,ir paragauti gero alucio su ka tik isrukyta zuvele ;-)

 #7486   Agis
 14 Geg 2006 19:35
Nu va, turi triju stalciu rukyklele ir tamposi :lol: Pagal dydy, tai atrodo visai normaliokas bus.Manau karsiokas tilps.Ti karsy patarciau rukyti po viena, nes jis isskleistas rukinasi, tai jeigu pridesi trims aukstais tai nepraeis siluma ir virsutinis bus zalias, o apatinis jau susileis nuo iskepimo.Dar as padaryciau tokia regoliuojama skyle virsuje iseiti dregmei.Jeigu jei nera kur iseiti, tai ji renkasi ant dangcio ir prisisotinus dumo kartumo lasa ant zuvies, taigi zuvis apkarsta.O ka deti, taigi pasiiimi alksnio pagaly ar daly kamieno, ji su kirviu susikapoji i skiedreles(reikia kirsti istrizai, kaip kuola tasytum), susidedi i krepsely ir vsio.Reikalui esant yberi saujale ir po pusvalandzio ar panasiai jau skanauji zuvy.Kiek laiko rykinti tiuksliai, tau niekas nepasakys, nes kiekviena rukykla, kiekvienas luzo ar grilio degimas duoda skirtinga kaitra.Ta suzinosi tik pabandes viska pats.
O cia, tiems kieno rankos nebijo darbelio.
Pasiurejus i Dundzio rukykla prisiminkit sovietiniu laiku elektros dezes, kur stovejo magnetiniai paleidejai ir automatai...Supratote apie ka as :lol: Nu jeigu tingit groteles patys daryti, tai pagal ismieras pasidairykit maximoje :lol:

 #18719   alkanas
 18 Gru 2006 17:50
tuomahaukas rašė: Beje, pas Agį- super rūkyklėlė. Iš tos medicininės "skaravarkos", kur įrankių ir pan. fignios dezinfekcijai skirta- ::liux
isitaisiau "skaravarka"- bus rukykkla- daba ieskosiu groteliu, kokiu butu patarimu apart to, kad nusipirkt maximoj :roll: man yra sake, kad zuvis prie groteliu prikepa, ka daryt :-:help!

 #18759   Agis
 18 Gru 2006 23:47
Zuvis prie groteliu prikepa, kai ji slapia.Tam pries rukinima ja ir reikia palaikyti, kad pradziutu.Na zinoma jeigu ydesi ne groteles o tinklo gabala, tai prilipimo neisvengsi.Netgi ir prilipus tam yra peilis, vat uztat ir svarbu, kad groteles galetu issitraukti, tipo butu galima jas uz ko nors paemus iskelti.

 #66183   Rokis
 30 Lie 2008 14:01
Sveiki,

kurį laiką rusyje gulejo nei karto nenaudota sena turistinė rūkyklėlė. Nusprendžiau ją atgaivinti ir įdarbinti pagal paskirtį. Bėda tame, kad ne tik neįsivaizduoju kaip tuo daiktu naudotis, bet apskritai nei karto neteko rūkyti (nei žuvies, nei mėsos), todėl norėčiau sulaukti Jūsų komentarų apie to daikto naudojimą. Vaizdelis toks:

Paveikslėlis Paveikslėlis Paveikslėlis

Galbūt temos pradžioje kalbama apie tokį patį daiktą? Kaip suprantu, į patį dugną dedasi drožlės, ant padėkliuko su skylutėmis sudedama mėsa arba pakabinama žuvis ant iešmelių, uždedamas ir užsandarinamas dangtis ir rūkykla dedama ant kažkokio karčio šaltinio. Va daugiau niekas ir neaišku. Suprantu, kad nėra universalaus rūkymo recepto, bet bent jau orientacijai tikiuosi padėsite :) Klausimėliai pasistojo tokie:

Kiek maždaug reikia dėti pjuvenų, tarkim kilui žuvies? Sauja, puodukas, kilas?
Ant kokio karščio šaltinio geriau ją statyti? Laužo ugnis, dujinė plytelė, benzininis šildytuvas (irgi reliktinis įrenginys "Everest", čia ko gero būtų patogiausias variantas išvykoje :) )
Kiek maždaug laiko vyksta rūkymas? Ta prasme kalbame apie -niolika minučių, valandas, paras?
Ar saugus toks rūkymo būdas? T.y. ar visas aparatas nuo susidariusio slėgio negali pakilti į orą? :) Ar ten slėgio visai nesusidaro?

Kas liečia pačios žuvies paruošimą manau surasiu pats.

Iš anksto ačiū už pagalbą!

R.

 #66185   Agis
 30 Lie 2008 14:48
Kadangi jos kaip ir kitu musu rukyklu paskirtis issirukyti gamtoje, tai galiu pasakyti tiek.
Karscio saltinis, tai tikrai jau pagal pasirinkima, tik zinoma nereiketu, kad labai didele kaitra butu.Ta nustatyti labai lengva, rukyklos virsuje, kai ykaitini turi jaustis truputy mazesne temperatura negu saslui, bet cia vel pagal rukyklos auksti gali buti keletas variantu.Zuvis daugumoje atveju rukinama sviezia, taigi ji tikrai nera sausa, todel rukinant issiskiria garai.Jeigu dangtis bus sandariai uzdarytas, tai tie garai kondensuosis ant dangcio, prisisotys dumu kartumo ir kris ant rukinamos zuvies, ko pasekoje ana taps karti.Taigi sandariai uzdaryti tikrai nepatarciau.Pjuvenos, nezinau, jei ju ir atlieka nesudegusiu, tai sunaudoji kitam kartui, taciau daug veiksmingiau ir patogiau negu pjuvenos yra drozles ar taseliai, kuriuos gauni tiesiog dideliu peiliu ar kirvuku skapduodamas, skaldydamas alksnio saka, basly, kalade.Su pjuvenom buna tokia beda, kad jos sudege tampa labai lakios ir pavyzdziui vejuotu metu atsidengi dangti, kad paimti zuvy, o jos vejo ar skersvejo pagautos aplipina tavo skanesta.(Nors jau is praktikos zinau, kad gerai kompanijai tinka ir su pjuvenomis :-D )
Viskas ateis su praktika, taciau pirma siulyciau pabandyti taip.Sudejus zuvy tiesiog pastatai rukykla ant ugnies, zinoma su truputy pravertu krasteliu.Viskas pamazu kaista, pradares truputy, pamatai, kad zuvis tapo sausoka, garu laseliu nei ant zuvies nei ant rukyklos dangcio nera, tada dedi pjuvenu ar drozliu ir vel statai jau ne tik kaitintis bet ir rukytis.Tam reikalinga, kad lentyneles issikeltu arba butu anga apacioje.Jai atsiras komentaru, kad reikia butinai sandariai uzdengti, tada paprasysiu to zmogaus, kad parodytu nors viena rukykla, kurioje rukinami karsiai pardavimui ir kuri yra sandari :lol:

beje tureciau pridurti, kad svieziai isrukyta zuvy galima valgyti tik po pusvalandzio, tipo ten kazkokie aldehidai turi isgaruoti, taigi pakemtek, jeigu turi kantrybes :-D

 #66291   Rokis
 01 Rgp 2008 00:18
Agi, ačiū už patarimus.
Agis rašė:...rukyklos virsuje, kai ykaitini turi jaustis truputy mazesne temperatura negu saslui...
Rizikuoju būti apmėtytas pelekais už klausimą, bet pabandysiu - gal kas netyčia žinot kokią temperatūrą (+/-) rekomenduojama palaikyti viduje?... Tas palyginimas su šašlu man toks sudėtingas gaunas :shock: Jaučiu bandysiu statyti ant benzininio griliaus, tikiuosi jo karščio pakaks. Toks nostalgiškas komplektas gausis :)
Agis rašė:...Taigi sandariai uzdaryti tikrai nepatarciau.
Taip ir padarysim :)
Agis rašė:...taciau daug veiksmingiau ir patogiau negu pjuvenos yra drozles ar taseliai, kuriuos gauni tiesiog dideliu peiliu ar kirvuku skapduodamas, skaldydamas alksnio saka, basly, kalade...
Čia gal paskubėjau, nes seniuose nusipirkau maišelį alksnio pjuvenų, skirtų rūkykloms. Ateityje bandysiu darytis pats :roll:
Agis rašė:...beje tureciau pridurti, kad svieziai isrukyta zuvy galima valgyti tik po pusvalandzio, tipo ten kazkokie aldehidai turi isgaruoti, taigi pakemtek, jeigu turi kantrybes :-D

Pakentėsim, aldehidų vardan :-D O beje, kad jie išsibėgiotų, žuvį reikia laikyti išimtą, ar tiesiog palikti nuo karščio nuimtoje rūkykloje?

Beje, gal praleidau, bet taip labai orientaciškai - kiek laiko reikia rūkyti, poto, kai jau sudėsiu medį? Kalbame apie -niolika minučių, valandas, paras?... Visą kitą daugiau mažiau aišku, tikiuosi savaitgalį jau pavyks paskanauti :) Ačiū!

 #70788   f'eD
 05 Rgs 2008 17:20
labas visiem!
cia kada RIMI radau toki simpatiska ir nukainuota griliuka, todel aisku paciupau. ten dedasi dvejos groteles, vienos ties dangcio sudurimu - kepimui ant angliu, o kitos zemai - kokie 3cm nuo dugno. kaip suprantu ten jau rukymui. angas oro cirkuliavimui galima uzdaryt.
http://www.weber.com/grills/?glid=7&mid=28
tai va sumislinau, kad kada nekada butu galima issirukyt pora kirsliu.
tik kaip bleka pasidaryt, kad an skiedru nelasetu?ar tiks tokia vienkartine is folijos sumeistruota? ir kaip ta griliuka, jei ne ant duju, kaitint - kad nepakenkt? gal det jau ant lauzo zariju?
Paveikslėlis
Paveikslėlis
http://farm2.static.flickr.com/1164/134 ... 9d.jpg?v=0

 #71217   DainiusM
 09 Rgs 2008 18:17
Taigi vatgi buvo taip. Iskasiau tevu rusyje rukyklele kelionine pirkta dar tarybiniais laikais... :-D Anksciau ziobrius rukindavom joje. Tai vat, parsitempiau namo ir syvakar prisiruosiau jai priminti kas yra dumas. Ikisau š eserius(iukus), isruko, viskas ciki piki. Skanus. Bet aitroki... Ir mastau nuo ko tas airtrumas gali but. Zuvis tikrai sviezia, parveziau namo- dar spurdejo, ruosiau kaip visada- para druskoje su pipiriukasi (saldytuve), valanda numirkymo, ą0min nulasinimo... Rukymui naudojau obels drozles, vat galvoju ar gali buti beda, kad drozliu pridariau is zalio medzio? Padekit issprest rebusa propesionalai, a to sekanti karta norisi to paties tik be aitraus prieskoniuko... :-D

 #71267   tuomahaukas
 10 Rgs 2008 08:49
- rūkymui naudoji "žalią" medį. Tas nėra gerai.
- tokioje rūkyklėlėje kaip pas tave naudoju alksnį ir truputį kadagio.
- likus 1/3 laiko iki rūkymo pabaigos, duok žuviai "pailsėt"- kiek atstumk dangtį. Beje, nevisada noris terliotis su jo atstūmimu, todėl gali dangtyje išgręžti norimą skaičių skylučių ir prisukti blėkutę- paprastai pareguliuosi kiek reikia.
- perrūkoma žuvis, tai bene dažniausiai atsitinka. Rūkyklėlė maža, procesas vyksta greitai, dažniausiai greičiau nei atrodo ;)
- perdaug pjuvenų/ drožlių. Jei kalbam apie maždaug A4 formato lapo turistinę rūkyklėlę, galima apsieiti su sauja alksnio ir šakele kadagio.

 #71272   DainiusM
 10 Rgs 2008 09:28
Na taip, pjuvenu prikroviau kaip tikras vyras iki pat groteliu... :-D
O atstumus dangti kiek laiko duot jai pakvepuot?

 #71327   tuomahaukas
 10 Rgs 2008 14:32
Nugis kiek laiko rūkysi ešeriukus turistinėj rūkyklėlėj ? ~20 min. Aš daugiau su delniniais pasibovyju, taip pat aukšlėmis. Tai po 10-15 min. pradaryk šiek tiek. Sunku juk tiksliai pagal laikrodį ar kt. mierkas pasakyt kožnam individualiai- 3-4 nevykę bandymai ir toliau viskas čiki ;)

 #71389   DainiusM
 10 Rgs 2008 21:16
As daugiau pjuvenu beriau ir rukinau 15min- isruke buvo patrs tas, sultingi, bet ne zali... klausiau ne po kiek laiko atidaryti, o kiek laiko pravirus laikyti? Iki pabaigos rukinimo nebeuzdaryti iki galo jau rukyklos, po to kai praveriu? :)

 #86067   Raupsuotas
 10 Gru 2008 17:25
Viskas labai paprasta.Turiu šašlykinę ant kojelių.Tai gamtoje kepame šašlykus.Iškepus ant šašlykinės kraštų dedu rukyklėlę perdirtą iš elektos dėžės.Ant rūkyklėlės dugno užmetu saujelę lapuočio piuvenų ir įdedu groteles su aukšlėmis.Uždarau ir palaikau keletą minučių.Nežmoniškas karštis daro savo-žuvytė greitai iššunta, o piūvenos paskanina dar savo rūkstančiu kvapu.Kad karštis išsilaikytų po rūkyklos dugnu, nuolatos ant žarijų į šašlykinę užmetu viena kita malkikę.O išėmęs žuvį vėl kartoju-drėgnų piuvenų saujelė ir vėl grotelės su nauja partija aukšlių.Aišku, žuvis būna išvalyta, pridėta žuvies prieskonių.Gerai jei turi dar česnako pastos, irgi savotiškai labai skanu.Štai ir visas stebuklas.Liepsnos liežuviai laižantys rūkyklėlę iš apačios kartais verčia greičiau suktis nes viskas vyksta tikrai labai, labai greitai.Kitaip ir būti negali nes kiek toks aukšlytės tėra :cool:

..

 #116857   netikras
 11 Geg 2009 22:17
..toks senoviskas metodas ..(sako prusiskas..) karsu rukymas.....iki keturiu paru druskoj....is jos isemus ..gerai nuplauni...rukymas iki 4-5 dienu...saltai..klaipedos kraste vokiskuose namuose ..prie kaminu irengtose rukyklose..as dazniausiai naudoju sausas azuolo pjuvenas...sitaip paruostas karsis ir po dvieju menesiu puikiausio skonio...zinovai dazniausiai reziumuoja..''..prie alaus geriau nebuna... :)..)

Paveikslėlis

 #125282   rasiquee
 23 Bir 2009 15:03
Sveiki, zvejai,

paprasysiu pagalbos ir Jusu visu specialistu nuomones. Vyras uzkietejes zvejys, noriu jam padovanoti rukykla (nesiulykit, pati nesumeistrausiu :lol: ). Radau tik pora variantu:

http://www.senukai.lt/p.php/turizmo-lai ... b=articles

ir

http://vilniuscity.olx.lt/mobili-portat ... d-23321261

Ji butu skirta isimesti i bagazine ir veziotis. Bet svarbu, kad zuvis joje isruktu...

Ka manot? Kuria rinktis? Gal abi nekokios... :oops:

 #125472   eLPi
 25 Bir 2009 07:46
"Senuku" rukykla daugiau stacionarine, tad veziotis nelabai tiks. Pats naudoju ta kur sia savaite "Romada" akcijuoja. Ir namie ant dujines plyteles ir gamtoj ant degikliu - greita ir patogu, vietos daug neuzima auto bagazinej. Esu patenkintas ;-) .

 #125480   eLPi
 25 Bir 2009 08:52
Lapuociu pjuvenos dedamos i rukykleles vidu. Sis rukymo budas skirtas greitam zuvies paruosimui ir skonis nuo to nelabai keiciasi, nei isrukius stacionarioj rukykloj.

 #125481   kamstis
 25 Bir 2009 08:53
Bet kokiu atveju, naudojamos pjuvenos, kaitros saltinis nera ipatingai svarbus,as naudociau tik malkas,vien tas lauzo kurenimas ko vertas ;-)

 #125523   Skridžas
 25 Bir 2009 10:55
kiek matau, ten galima nukelti ta pagrinda nuo tu degikliu ir jeigu ka, mesti ant lauzo ar kur :grin:

o kuo skiriasi http://www.zuklys.lt/katalogas/index.php?productID=209

Nes Romadoj matau berods akcija pasibaige jau.. :roll:[/quote]


Tokia rukiklele turiu ašej :grin: Žodžiu naudojau kokis 2-3 kartu kol azartas buvio,i tuos degiklius dediu degios pastios,šeip tas deklaruojiamas
15-20 minuciu kad isirukio biski nelabai realius,isirukio per 30-45 min 0,5k zuvinas
pvz. 2 karosai 0,5kg pukausi telpa i šyta..Šeip inai labai mažiukė,karšio išklotynės kokiu 2 kg neindėsi ir kilograminio neindėsi,kaip Agis man pasakė šyta rukikla skiorta muselautojiams kurie koki mažiuka upėtaki ar dar koki musaėdi žuvina išsyrukitu :-D O tos taviškės nuorodos tey rukiklos gremezdyškios, visgy šyta žuklije man pat tynkamusias varyjantas,vien todėl kad nerudijantis plienas,nes kiek gyrdėjau juodo metalio keicia skoni zuvies,nes ikaista inai labai daug ir riebalu kondencatas ant danktelio susidario,neuztenkia tos skiluitės išeyti,šeip pryncipe gal manyškai krosai buvio ne visai apdžiuvė idėty,nes kiek supratau reikia truputėli apvitynti ,aš juos dėdavau pasmožiniu pora valandu (gerausi 2 val 1 mazoka) ir bizki apsluostau ir dediu...Nu ir tuos degygliu reikia stebėty kad neuzgestu,jaigyū tuos degyklius pryvaray pilnut pilnuitėlius ir uzdegy tey praktyskai kolei jie sudegia ir išsyrukio,nereykia dadėty...

Vilnuje tokia rukiklele galima už 125 nupirkti, MARIKS parsduotuvėse aš pirkau prie senukiu esančoje,tos smulkio pjuvenios 0,5kg kainuoji apie 8-10lt o degoji pasta žirmuniu rymukuose (puodu skiruj) 3,99lt

Kadangy aš didesniu žuviniu kaip 0,5 kg nepagauniu tey man labai gera,tuo kad kai isiruoi i zvejyba daug vietos neuzima ir neapsunkina gyvenimio :-D

p.s ta pasta parduodama tokuose konservuose kuruose galima iskartio uzdekty ja ugni reguluojiant tu koncervu dankteliu :?

Skumbrotai matey kad moteryskė nori gatavio produktio,gaminti nieko negamins ;-)

 #126054   senelis
 28 Bir 2009 08:41
As esu isbandes visokiu stacionariu rukyklu - is elektros skydines,saldytuvu ir t.t.,bet apsistojau prie pamario zveju isbandyto daikto - metalines statines su ispjautais dugnais.Dumo karstuma reguliuoju uzdengdamas ar nudengdamas storo maisinio audeklo gabala. Paprasta ir laiko patikrinta :) O pakura mano rukyklos 6 metru ilgio :) Rukau zuvi (dazniausiai karsius) 3 - 3.5 valandos. Rukymui naudoju is paezeriu patrunijusiais alksniais arba pusiniais konkoreziais (irgi pamario zveju ismislas). Galiu pasakyt,kad jau senokai nesu sugadines zuvies rukydamas, o tokia ilga pakura leidzia zuvies rukymo metu uzsiimti kitais darbais,nebijant,kad malkos uzsidegs ir zuvis iskeps,sudegs ir panasiai...

 #126774   Vitolis
 30 Bir 2009 14:50
Stacionari gali buti ish bet ko. Sode turejau metaline. Virshus su dangciu, kuriame buvau sumeistraves groteles dalei dumu isheit. Tilpdavo dvi grotelines lentyneles. Kai rukydavau Ungurius, lentyneles ishimu ir juos kabinu ant specialiu kabliuku. Pakura apie 3 m. Mano poziuriu geriausia ish lapuocio medzio lentu sukalta, su durelem, lentynelem ish groteliu. Ruoshiuosi tokia pasistatyt pas dukra prie Rubikiu. Kai isirengsiu, foto ir atsiliepimus patalpinsiu. O kol kas dziaugiuosi Virtuso dovanota deze (medicininiu nerudijanciu autoklavu) Pasidariau groteles, laikiklius joms ir paberes smulkiu drozliu (alksniniu), dedu ja ant kelionines dujines. 15-20 min.pabaigai truputi kadagio, ir zuvis gatava. Tik reikia laikyt rukant truputi pravira virshu, kad nebut po to per karti zuvis. Zuvi priesh rukant stengiuosi nusausint. Dar bandziau pirma palaikyt ant ugnies be drozliu, ar pjuvenu. Zuvis gerai apdziuna, truputi paruduoja, po to groteles su zuvinais ishkeliu, pridedu i dugna drozliu ar lapuocio pjuvenu dvi saujas, kadagio ir kol jos sudega, zuvis graziai pasiruko (kaip minejau, virshu laikau truputi pravira. Skanaus.

 #136070   Raude
 26 Rgp 2009 14:00
Arunasbaze rašė:Nu nia i tema,bet....Cia yra rukoma..ugnis vos rusena net ne tam paciam griliuje,o salia esanciame,kuris susisiekia per nedidele ang,.temperatura max 60 'C,o folija tam,kad neisbegtu ir neissausetu zuvis.Dumai puikiausiai patenka kur jiems reikia.Dar vienas aspektas-zvynais rukoma i virsu tam,kad perpjauta mesa maziau isigertu kancerogeniniu dumo medziagu,nes pasalinti nulupant kaip is virsutines puses zvynus,to padaryt neimanoma.O cia nuimi skuryte su zvynukais,ten kokiu dumo pedsako,bet skonis.... ;-var-var. P.S.Kai kada folijos nededu,tada grotelesistepu palmiu aliejumi,kad zuvis neprikibtu...
Paveikslėlis
Paveikslėlis
Bet kuri fotke yra menas- :-D Siandien su draugais prie alaus nepaleisim sio karpieco is ranku:-D :-D
Paveikslėlis

 #136837   stirlic
 31 Rgp 2009 17:02
as eserius ismokau nidoi ruost rukimui.Saldituvo neturejau ,vakare parplaukiu is zvejybos su esereis juos sudziau neisdarinejas ,ant rytojaus uzppilu ant ju vandens pamirkau pusvalandi,islupu ziaunas,osujom karu issitraukia ir viduriai perplaunu ir nasu rukyt (sava rukyklos ten neturejau tai vietiniai isrukydavo kai savo rukydavo,todel turejau taikytis prie rukytoju),o kai namie eserius ruosiu tai isdarineju uzpilu storai druska 40 min sudau nuplaunu ,nudziovinu ir i backa (200 lit. metaline backa)15-20 min liuks )) ;-)

 #138226   tomas19920529
 05 Rgs 2009 18:55
o lydeka reik rukyt tep pat kaip visas kitas zuvis ar kaip nors kitep kokiu prieskoniu kitonisku reik det :?:

 #138230   Vitolis
 05 Rgs 2009 19:03
Lydeka rukau taip pat kaip ir kita zuvi. Tik priesh rukyma arba viduri rukymo ant jos ishspaudziu citrinos pusele (kai darau ishklotine). jei ishdarineju paprastai, tai i vidu. Bet butinai visada zuvi ish vidaus itrinu ir dar apibarstau cesnaku.

 #138841   Agis
 08 Rgs 2009 08:13
Namu salygomis tai praktiskai niekaipn nebent susidetai zuvy y sandariai uzrisama maisely ar kokia dezele ir niejes i koki alubaru paprasytai, kad i ta tara yleistu angliarugstes, kad isstumtu deguony is aplinkos, o jei pramoniniu budu tai :

Optimalių pakavimo medžiagų, pakuočių ir jų komponentų naudojimas maisto produktų pakavimui yra ypač svarbus, nes susijęs su sveikata ir sauga, kuriems mūsų šalyje kreipiamas ypatingas dėmesys. Šiuolaikinių technologijų pagalba sukuriamos maisto produktų pakavimo medžiagos, leidžiančios ilgiau išlaikyti maisto produktų kokybę ir pratęsti jų galiojimo laiką.

Maisto produktų gamintojai naudoja ne tik mums įprastą vakuumavimo būdą, bet ir prieš keletą dešimtmečių atrastą pakavimą apsauginėje atmosferoje. Šios technologijos, kuri vadinama MAPAX vardu, privalumas yra tas, kad maistas, pakuojamas apsauginėje atmosferoje, ilgiau išlieka šviežias, jo nereikia chemiškai apdoroti, t. y. naudoti maisto priedų.

Koks gi tai metodas? Tai pakavimas naudojant dujas iš trijų natūraliai ore egzistuojančių elementų: anglies dvideginio(CO2), azoto (N2) bei deguonies (O2).

Atsižvelgiant į maisto produktų ypatybes, parenkami geriausi dujų ir pakavimo medžiagų deriniai. Daugumoje atvejų įpakuoto produkto aplinkoje yra sumažinamas deguonies kiekis ir padidinamas angliarūgštės kiekis. Taigi MAPAX technologijos pagalba galima prailginti vartojimo trukmę, pagerinti maisto produkto kokybę, prekinę išvaizdą. Dažnai šis metodas naudojamas pakuojant mėsos gaminius, tačiau taikomas ir kitiems produktams. Norint išsaugoti aromatines savybes, naudojant apsauginę atmosferą, gali būti fasuojama kava, norint apsaugoti nuo sulipimo – fasuojamas tarkuotas fermentinis sūris ir kt.

Pagal produkta parenkamas ir dujy santykis, kurio pagalba galima issaugoti praktiskai visus produktus.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė