Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai
 #625076   Skumbrotas
 02 Geg 2015 20:10
Nebrungus variantas tik vienas - pačiam susikalt, ar tai kokį seno šaldytuvo skardinį korpusą pritaikyt, ar tai galiausiai 200 ltr bačką pasistatyt - pigesnio varijanto tikrai nerasi.
 #626105   p.arturas
 11 Geg 2015 16:56
sio savaitgalio darbas
Prikabinti failai
WP_20150509_025 (1).jpg
WP_20150509_025 (1).jpg (77.13 KiB) Peržiūrėta 11863 kartus(ų)
WP_20150509_025.jpg
WP_20150509_025.jpg (77.13 KiB) Peržiūrėta 11863 kartus(ų)
WP_20150509_028.jpg
WP_20150509_029.jpg
WP_20150509_029.jpg (40.45 KiB) Peržiūrėta 11863 kartus(ų)
WP_20150509_030.jpg
 #632271   KnZ
 11 Lie 2015 14:42
Sveiki, kadangi sugalvojau pasigaminti rūkyklą, pradėjau viskuo domėtis kas ir kaip. Na po kurio laiko turime bačką ir skidinę. Iš bačkos pasigaminau rukyklą, iš skydinės-šašlikynę, arba kitaip sakant kaitinsim su ja rūkyklą ;-var-var. Rukyklą padarytą gan paprastai, išgręžtos skylės, suverti strypai žuviai pakabinti, arba paguldyti, istatytas termometras, viršuje dangčio išgrežtos kelios skylės. Vakar pasibandyti užkuriau ja, išdeginau viską, na ir pasižaidimui pabandžiau išlaikyti tam tikrą temperatūrą, ir gana nesunkiai sekasi stumdant rukyklą arčiau ugnies arba toliau, taip kad temperatūrą mokėsiu reguliuoti kai vyks rūkymas :lol Prikabinu rukyklėles nuotrauką ''plot Viskas dar nėra pilnai baigtą, trūksta kojų šašlikynei ir rankenu tiek rūkyklai tiek šašlikynei.
Paveikslėlis

Dabar aktualus klausymai būtų:
1- Kaip dėl dūmų kiekio? Kaip jį reguliuoti? Kadangi po bačkos deginimo susidarė juodas kondensatas ant dangčio viršaus ir varvėdavo, nesinori kad viskas taip ant žuvies suvarvėtu. Turiu ir sklende su vamzdžiu, ~10cm diametro. jeigu ant dangčio pritaisyti tai iš kur reiktu žinoti ar dūmas geras ar blogas? Ekspermentams nelabai kolkas yra laiko ir žūvies, dėl to labiau noriu praktinių žinių įgyti.
2- Alksnio gabaliukus geriau dėti visai žalius, ar geriau sudžiuvusius, bet sudrėkintus vandenyje?
 #632283   Wytux
 11 Lie 2015 18:07
KnZ rašė:........ Kadangi po bačkos deginimo susidarė juodas kondensatas ant dangčio viršaus ir varvėdavo, nesinori kad viskas taip ant žuvies suvarvėtu.
Ant backos virsaus po dangciu dedu maisine medziaga, sueis ir koks storesnis skuduras, tik ne sintetika gryna kad butu. nu ir dar taip kepant (paprastai paie 45 min) pora kartu ( kas 15 min) nukeliu dangti trumpam, kad visa dregme pasisalintu. Tik per ilgai nelaikyk atidenges, nes uzsidegs and dugno viskas.
KnZ rašė:........
2- Alksnio gabaliukus geriau dėti visai žalius, ar geriau sudžiuvusius, bet sudrėkintus vandenyje?
As dedu sviezius.o jei dedu kokia sausa obeli - tai vis tiek nedrekinu- kam tas vanduo ??? :roll:
 #632285   KnZ
 11 Lie 2015 18:25
Wytux rašė:
KnZ rašė:........ Kadangi po bačkos deginimo susidarė juodas kondensatas ant dangčio viršaus ir varvėdavo, nesinori kad viskas taip ant žuvies suvarvėtu.
Ant backos virsaus po dangciu dedu maisine medziaga, sueis ir koks storesnis skuduras, tik ne sintetika gryna kad butu. nu ir dar taip kepant (paprastai paie 45 min) pora kartu ( kas 15 min) nukeliu dangti trumpam, kad visa dregme pasisalintu. Tik per ilgai nelaikyk atidenges, nes uzsidegs and dugno viskas.
:roll:

Gerai pasibandysiu su medžiaga vietoj dangčio :grin:
Negazdink rašė:Butum is tos backos normalia duminia rukykla pasidares o ne didziuli puoda zuviai kepti.
Ir katroje vietoje tu matai didziuli puodą žuviai kepti? Ar tu tik tiesiog skaityt nemoki ir čia neigiamą atmosferą neši? Rukykla buvo išdeginima pirma kartą, nuo visos chemijos kuri buvo viduj (jeigu jin ten buvo), jeigu tu čia kalbi apie aukštą temperatūrą ant termometro
 #632286   Wytux
 11 Lie 2015 18:42
Knz, nemazai zmoniu mano, kad tokioje 'rukykloje' zuvis labiau iskepa, nei issiruko, kitaip tarian issikepi zuvi dumuose. Nu bet vis tiek skanu :-D
 #632287   Wytux
 11 Lie 2015 18:43
KnZ rašė: Gerai pasibandysiu su medžiaga vietoj dangčio :grin:
As dedu ir dangti, medziaga po dangciu, ji apsaugo nuo lasejimo... bent jau kazkiek.
 #632296   KnZ
 11 Lie 2015 20:47
Wytux rašė:Knz, nemazai zmoniu mano, kad tokioje 'rukykloje' zuvis labiau iskepa, nei issiruko, kitaip tarian issikepi zuvi dumuose. Nu bet vis tiek skanu :-D
O ką bučiau geriau padaręs iš tokios bačkos negu kaip dabar padariau "keptuve"? :D bus gerai manau kaip pirmam kartui
 #632329   Skumbrotas
 12 Lie 2015 12:44
Yra rūkymas karštų arba šiltų dūmų sraute, ir yra troškinimas karštuose dūmuose - tai du skirting procesai. Pirmu atveju lengvai reguliuojasi temperatura, dūmų tirštumas, nuolat pasišalina drėgmė, todėl galima pasiekt geriausią kokybę su mažiausiai visokių dervų, smalų ir kitokių nepageidaujamų medžiagų priedu, kurios paprastai išoriškai nusėda ant sauso paviršiaus ir lengvai pašalinamos su skūra. Antru atveju sunku sureguliuoti karštį, žuvis troškinasi karštuose ir drėgnuose dūmuose, ko rezultate visos dervos ir kitos koncerogeninės medžiagos ne tik maksimaliai nusėda ant rūkomo maisto, bet ir drėgmės pagalba gyliai įsigeria į mesa.
 #632404   Negazdink
 13 Lie 2015 09:29
KnZ rašė:
Wytux rašė:Knz, nemazai zmoniu mano, kad tokioje 'rukykloje' zuvis labiau iskepa, nei issiruko, kitaip tarian issikepi zuvi dumuose. Nu bet vis tiek skanu :-D
O ką bučiau geriau padaręs iš tokios bačkos negu kaip dabar padariau "keptuve"? :D bus gerai manau kaip pirmam kartui
Darydavo normalais zmogiskas rukyklas, kur zuvis ruksta ne keliaiolika minuciu o kelias valandas, ir procesas nera troskinimo. Nedideliam kiekiui zuvies backa pats tas.
 #641397   Ramekas
 22 Spa 2015 17:56
Wytux rašė:Knz, nemazai zmoniu mano, kad tokioje 'rukykloje' zuvis labiau iskepa, nei issiruko, kitaip tarian issikepi zuvi dumuose. Nu bet vis tiek skanu :-D
Man isvis ji atrodo kaip virta ir tik kazkiek dumo kvapas jauciasi. Valgiau tiek savo, tiek dar keliu pazystamu isrukyta zuvy tokio tipo backose, dezese ir panasiai, kol draugas neatnese mesos rukykloj rukytos zuvies. Po to karto mano deze rudyja kieme ir dabar rukinu tik mesos rukinimo rukykloj. Rukinasi ilgiau, apie 2 valandas, bet skonio nepalyginsi backos/dezes ir normalios rukyklos rukytos zuvies.
 #641449   Wytux
 23 Spa 2015 07:52
Taj tep tep, mes ir kaimi vendzydavom normalioj rukelnycioj- ty kur lasinius, desras ir palendricas. 3+ kg zuvys visu (netokiu ir ilgu rudeniny) dzienu vendzydavos. Ajsku, kad skaniau ;uolrait ,nu bet kiek miesto murziu turi priejimo prie tokios rukelnycios daba ? tai ir tenka in backas kisc.
 #641500   Ramekas
 23 Spa 2015 14:50
Tokiu atveju jau geriau pamoket kelis eurus ir nuvezt, kad isrukytu zmones, kurie ta ismano. Na bet jei patinka "virtai rukyta tusonke" su kondensato karciu prieskoniu, tai i sveikata :-D
 #666538   Skumbrotas
 07 Bir 2016 09:11
Aivarasc rašė:Kokia reiketu laikyt temperatura zuvi rukant karstu rukymu? turiu galvoje rukyma, o ne kepima dumuose.
Jei žuvys tokios 0,5-1,0kg tai 15min laikyk +50C, paskui 30min +60C, o pabaik 15min su +70C/+75C. Didesnes atitinkamai didink tą +60C intervalą, mažesnėm užteks viso 30-40min.
 #666600   Aivarasc
 07 Bir 2016 19:25
Skumbrotas rašė:
Aivarasc rašė:Kokia reiketu laikyt temperatura zuvi rukant karstu rukymu? turiu galvoje rukyma, o ne kepima dumuose.
Jei žuvys tokios 0,5-1,0kg tai 15min laikyk +50C, paskui 30min +60C, o pabaik 15min su +70C/+75C. Didesnes atitinkamai didink tą +60C intervalą, mažesnėm užteks viso 30-40min.
Aciu
 #666608   Aivarasc
 07 Bir 2016 20:46
Skumbrotas rašė:
Aivarasc rašė:Kokia reiketu laikyt temperatura zuvi rukant karstu rukymu? turiu galvoje rukyma, o ne kepima dumuose.
Jei žuvys tokios 0,5-1,0kg tai 15min laikyk +50C, paskui 30min +60C, o pabaik 15min su +70C/+75C. Didesnes atitinkamai didink tą +60C intervalą, mažesnėm užteks viso 30-40min.
O kurioje vietoje geriausia tvirtint termometra? Virsuje ar per viduri?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė