Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai

 #469   Agis
 24 Vas 2006 00:31
Troskinta vegele

Taigi, pagauta vegele nulupame(per akis perveri virvele, pasigabini kur nors, graziai apipjaustai aplink galva, tyruputy aplupi su peiliu o veliau su sausu ranksluosciu paimi uz odos ir... nueina kaip koine.Tada isdarinejame, kepeneles pasidedame atskirai ,o zuvy supjaustome porcijinio dydzio gabalais.Papipirtiname, padruskiname.Toliau atsikemsame balto vyno ir atsigeriame taure, viso negalima, nes prireiks Kai zuvis truputy pasimarinuos ja apvoliosime miltuose ir apkepame.Keptuveje pakepiname svogunu ir jais isklojame troskintuvo dugna.I troskintuva toliau sudedame zuvies gabaliukus ir ant virsaus uzdedame pakepintus su svogunais grybukus ir kepeneles.Veliau viska uzpilame baltu vynu, jei per daug isgerete galima uzpilti skiestu agurku rasalu(siaip irgi savotiskas skonis) ir troskiname.Po 20 minuciu sudedame i zuviai skirta inda ir uzpilame skysciu, kuriame troskinosi ir nesam ant stalo.As i skysty dar ypilu stiklineje vandens ismaisytu saukstu krakmolo, nes man labiau patinka tirstesnis padazas.Prie zuvies tinka ir bulvytes ir ryziai, cia jau kaip kas megsta.Taigi ,skanaus
Kotletai is vegeles
Vegele (apie kilograma) isdarinejama ir is jos ispjaunama file, kuri sumalama.I file dedame isvirtu ryziu(virimui imame viena stikline), permaltu svogunu(pora galvuciu) ir ypilama 4-5 saukstus pieno.Dedame prieskonius ir druska, darome kotletus, kuriuos apvoliojame miltuose ir iskepame kol graziai pegeltonuos.Kotletus sudedame i puoda, uzpilame baltu padazu arba grietinele ir 15-20 min., patroskiname.

 #1594   Aukstaitis
 03 Kov 2006 12:43
Įdarytas karpis

1 karpis (1-2kg), 250g žuvų filė, 2 bandeles, 100g sviesto, čiobrelių, laurų lapelių, petražolių, 1 svogūnas, druskos, pipirų.
Žuvų filė sumalti kartu su karpio kepenimis, pieniais arba ikrais, dviem vandenyje išmirkytomis bandelėmis bei svogūnu ir sumaišyti su prieskoniais. Išdarinėtą karpį prikimšti šio įdaro ir susiūti. Ugniai atspariame keptuve išlydyti 100g sviesto ir su teptuku iš visų pusių aptepkite karpį. Jį orkaitėje kepti 15 minučių, tada apverskite ir dar kepti 15-20 min. esant vidutinei temperatūrai. Iš žvilgančios rudos odelės ir baltų, kietų akių galima suprasti, kad žuvis iškepė. Patiekite su virtomis daržovėmis.
;-)

 #1595   Aukstaitis
 03 Kov 2006 12:47
LYDEKOS ŠAŠLYKAS


1 lydeka
0,5 citrinos
200g rūkytų lašinių
2-3 pomidorai
ankštpipiris
2 svogūnai
druskos

Supjaustykite žuvį gabalais, pasūdykite ir, apšlakstę citrinos sultimis, palikite 20-30 min. lėkštėje. Ant iešmo pakaitomis sumovę žuvies, rūkytų lašinių, pomidorų ir svogūnų griežinukus, ankštpipirio gabaliukus, kepkite ant žarijų.
Šašlyką galima kepti ir iš kitų stambių žuvų.

 #1640   tuomahaukas
 03 Kov 2006 16:43
Agi, labai laiku ir labai vietoje :gutgut - bo save gerbiantiems maisto gamintojams tie visokie užvardinimai receptūrose ar TV laidose tikrai iki nukvakimo ir :'viau daveda. Kartais, sekdamas tokias idiotiškas receptūras, kur debilavotas jų autorius net nesugeba teisingai įvardinti produkto- gali taip pasigaminti (jei pats žinai kas yra kas), kad savaitę ugnimi šikt galėtum :-ug
Aš nekalbu apie mūsų kalbininkų totalius nusipezėjimus, kai restoranams ir kavinėms išsiunčiami raštai su siūlymais picas valgiaraštyje pervadinti mišrablyniais ( :/nu/n/x ), atseit tai labai tautiškai ir teisingai skamba ir neturiu omenyje tokių durnių, kurie rimtesnėje literatūroje siūlo "katilą su žuviene uždengti viršeliu " (turbo veikejas, pamiršo turbūt dangčio pavadinimą, arba knygos viršeli turėjo omenyje :lol: ). Pagaliau tikrai laikas išmokti daiktus vadinti savo vardais :!:
Čia ne į temą nukrypimas toks... :oops:

 #2158   tuomahaukas
 09 Kov 2006 14:33
Kardzuve buvo paruošusi tokį variantą- :gutgut
Menkė folijoje
800 g menkės uodegos (mes ėmėme visą menkę)
1 citrinos sultys,
1 šaukštelis druskos,
žiupsnelis baltųjų pipirų,
1 šaukštelis vidutinio aštrumo garstyčių,
100 g svogūnų,
100 g porų,
pluoštelis petražolių,
50 g raumenuotų lašinukų,
2 šaukštai sviesto.

Orkaitė įkaitinama iki 220 o/C. Žuvis nuplaunama šaltu vandeniu, nušluostoma, paviršius ir vidus apšlakstomas citrinos sultimis, įtrinamas druskos ir pipirų mišiniu, oda aptepama garstyčiomis. Svogūnas nulupamas, porai nuvalomi, nuplaunami, supjaustomi greižinėliais. Morkos nuskutamos ir supjaustomos rėžiukais. Petražolės nuplaunamos, nupurtomos ir stambokai sukapojamos. Didelis folijos lakštas ištepamas riebalais, ant jo padedama menkė. Pusė daržovių sukrečiama į žuvies vidų, likusi dalis su petražolėmis išdėliojama ant jos. Ant viršaus užklojami plonučiai lašinių lakšteliai, ant daržovių pabarstoma sviesto drožlelių. Folija laisvai užlankstoma viršum žuvies. Dedama į troškintuvą ir kepama orkaitėje apie 40 minučių (mūsų troškintuvas buvo per mažas, todėl dėjome ant skaros, prieš tai smarkiau užlanksę foliją- manau kad tokiu atveju reikėtu kiek primažinti temperatūrą :roll: )

 #5972   Agis
 23 Bal 2006 19:45
Pabandziau keleta kartu, tai ir aprasysiu :lol:

Karstos kinietiskos salotos su lasisa

Kazkur 500-700 gr.lasisos arba upetakio
pora raudonu svogunu (galima ir paprastus, bet grozio atzvilgiu anie geriau atrodo)
1-2 raudonos paprikos
1-2 zalios paprikos
saujele jaunu kukuruzu (tik nemarinuotu, bo anie su savo rugstim sugadina skoni)
200 gr indelis konservuotu ananasu
1-2 avokadas
saukstelis pipiru( naudoju arba citrinpipirius arba 5 pipiru misini)
citrina
pora saukstu pamidoru padazo
truputelis tradicinio soju padazo
saukstas krakmolo
slakelis raudono vyno

Zodziu is vakaro uzsimarinuoju lasisa .Ja supjaustau ir apvolioju citrinos sulciu ir pipiru misinyje zinoma pridedamas druskytes.
Sekancia diena pries pietus susipjaustau visus ingridientus ir i ikaitinta keptuve su slakeliu alyvu aliejaus dedu svogunus, po poros minuciu paprikas, dar po poros minuciu kukuruzus, ananasus ir avokadus.Toliau dedu lasisa, po keletos minuciu pamidoru padaza su vynu ir po dar minutes kitos pilu krakmola sumaisyta su truputeliu vandens.Kai issiskyrusios sultys pradeda tirsteti imu nuo ugnies i lekste ir ant stalo.Visas gaminimas turi trukti apie 10-12 minuciu, kitaip darzoves sukrenta ir gaunasi ne salotos o jovalas :lol:
Pries nesant i stala pabarstoma zalumynais.Skanaus :!:
Paveikslėlis

 #10396   Pasakorius
 20 Lie 2006 14:07
Karosas, karsis, mekne.Tai zuvys is kuriu galima gaminti si patiekala. Is esmes turbut tiktu ir kitokios zuvys, bet geriau remsiuos sava patirtimi.

Reikalinga:
- dvi zuvys po 500 gr.;
- aliuminio folija;
- didele svoguno galvute;
- saltai rukytu lasiniu gabaliukas;
- astrus zuvies prieskoniai;
- pipiru, druskos.

Isvalius zuvi, jos nugaroje kas 2-3 cm padarau pasitrizus gilius pjuvius (beveik iki stuburkaulio) ir zuvi apibarstau druska, pipirais ir astriais zuvies prieskoniais (dazniausiai naudoju Saldvos Rytietiskus). Tiems kas megsta astru maista - siulau astriu prieskoniu negaileti.
Kol zuvis ispipirinta zuvis marinuojasi, svoguna ir lasinukus supjaustau mazais kubiukais ir sudedu i zuvies pilva. Prifarsiruota zuvi suvynioju i folija. Zuvi kepu ant groteliu daznai vartydamas mazdaug apie 20-30 min. priklausomai nuo karscio. Svarbu zuvies neperkepti, nes pridegusia folija sunku nukrapstyti...
Iskepusia zuvi dedu ant salotos lapo ir i lekste. Galima uzlasinti siek tiek citrinos, bet tuomet jis slopina tikraji zuvies skoni.
PASTABA: nerekomenduoju naudoti saldziai astrius prieskonius (pvz Saldvos Kinietiski).

Skanaus :grin:

 #11098   spiridonas
 08 Rgp 2006 21:59
Tevas siandien istroskino vakariksti mano shapala. prifarshiravo tarkuotomis morkomis svoguniukais ir dar kokio tai bieso, na aisku ir prieskoniu dejo. Galiu pareiksti atsakingai- shapalas kulinariniu poziuriu labai ir labai prasta zuvis :/nek , isidejes gabala shapalienos antroje lekstuteje prikroviau kruva kaulu beveik priligstancia 1/3 suvalgyto shapalo mesos :shock:. kai taip buvo patroskintas starkis( beje pries tai pakeptas) tai valgiau cepsedamas ir kaulu mazai.nuo siol nei vienas shapalas nebevaziuos su manim namo. :-D

 #11105   Agis
 08 Rgp 2006 22:49
Nu, kad dar vienas sapalas parvaziuotu namo :lol:
Imi sapala, siaip tai noretusi bent jau kilograminy.Nuskuti, isplauni ir numetus uodega bei galva supjaustai skersai, kaip kad anksciau normalia silke pjaustydavome :lol: I inda ant dugno iskloji svogunu griezineliais, ant ju dedi zuvies gabaliukus ir jeigu zuvies daug, o indas mazas, tai sluoksniuoji.Paskutinis sluoksnis vel svogunai.Tada isverdi standartiny marinata su pipirais (ne maltais) morkikrmis, salierais ir druska, cukrus t.t. kas kaip megsta.Zinoma nepamirstame keletos gvazdikeliu ir butinai acto.Marinatas gali buti gana rugstokas, nes zuvis kakzkokiu budu sutraukia ta rugsti.Zodziu uzpilame, uzdengiame ir kokiom 4-5 dienom pamirstam.Penkta diena nusiplaunam su sepeteliu svieziu bulvikiu, jas truputy paverdama, paskum neluptas, bet perpjautas pusiau pakepiname aliejuje, ysipilame kefyro, atsidarome dezute... ir stai ant stalo paciu pasigaminta nuostabi silke.Asaku, zinoma jeigu nepageilejot acto ir ne per storai supjaustet praktiskai nejusit.
Skanaus :lol:

 #17018   eLPi
 25 Lap 2006 16:57
Tikroji "STRAGANINA" ;-read!

Buvo iskiles klausimas :roll: : sudant zuvi /siuo atveju lasisa/ ir dedant i ja ivairius prieskonius, tai anot vieno forumo lankytojo jau "straganina" ir ja geriausia daryti is skumbres /gink dieve nieko nenoriu izeisti ;-) /. Iki tam tikro laiko ir as galvojau taip pat :-ou-je . Bet kas yra tikroji "straganina" suzinojau is vieno laivo kapitono. Taigi, is ko kilo sio zuvies paruosimo pavadinimas, o gi nuo rusisko zodzio "stragat", kas lietuviskai reikstu "drozti" ;uolrait . Tuo viskas pasakyta.
O dabar receptas patiekalui, kuris /anot tikro tolimojo plaukiojimo kapitono/ vadinamas "straganina" ::liux :
Siam patiekalui geriausia tinka skumbre arba zuvis pavadinimu "pelamida" /labai panasi i mineta skumbre ir ja galima nusipirkti Klp zuvies turguje/. Paragaves sios zuvies, minetam receptui dabar naudojam tik sia /gaila jos gana retokai pastaruoju metu buna :( /.
Taigi, sia zuvi perkam zalia ir tik saldyta /kadangi ji vandenyno zuvis ir musuose pagaut neimanoma/, bei nesam namo :-D . Tada, dar nespejusiai atsilti lupam oda ir tiesiogine to zodzio prasme - droziam /patiekalas skaniausias buna, kai zuvis dar neatsileidus ir burnoje tirpsta ledukai :gutgut /. Pageidautina smulkesnem drozlem. Sudrozus norima kieki, i ruosiama patiekala dedam druskos, pipiru /maltu/, svogunu /smulkiai pjaustytu/ visko pagal skoni :cig. ir pilam aliejaus /iki tirstos konsistencijos/. Gauta mase dedam ant juodos duonos ir .... kandam /poto galima ir netgi rekomenduojama uzgerti :jeheje: /. Skanaus :ruko
Tai stai kas yra "straganina" :bzz-bla: .

 #17062   Skumbrotas
 27 Lap 2006 08:55
Kita teisinga 'stroganina" (išmokė kaimynas žvejys, visą gyvenymą praplaukiojęs jūrose):
Imam skumbrę, padalinam pusiau palei nugarkaulį, išimam kaulus, guldom oda į apačią ir peiliu kuo smulkiau skersai supjaustom (sukapojam) mėsą taip, kad oda liktų sveika. Pasūdom, papipirinam maltais juodais pipirais, gausiai paberiam smulkiai supjaustytu česnaku, galima pabarstyti krapais ir kitais prieskoniais pagal skonį. Vėl suvožiam abi dalis į krūvą ir stipriai suslegiam (būtina sąlyga :!: ) - tam reikalui turėjau pasidaręs specialias lentutes, principas panašus kaip sūrio spaudimui, iš abiejų pusių lentutės, iš pradžių stipriai suverži virvute vieną galą, paskui prispaudęs su kelienu ant taburetės suverži kitą galą. Tada šitą daiktą dedam į šaldiklį ir laikom kol sušals. Tada jau galima vartoti - pjaustom plonais gabaliukais ir niam niam. Pasaulinis užkandis prie stipraus gėrimo :!:
Pasak kaimyno žvejo tai yra tikroji stroganina :!: !bee! Išbandyta daug kartų, problema - gauti geros kokybiškos riebios nepasenusios skumbrės :!:

 #35457   gelmės
 16 Lie 2007 10:11
Šiam patiekalui pikantiško skonio suteiks gaivus citrinų padažas, pagardintas šafranu.

Keturioms porcijoms jums reikės:

4 ešerio filė ( po 180 g),
žiupsnelio petražolių,
200 ml sauso baltojo vyno,
druskos,
2 lauro lapelių,
žiupsnelio maltos ciberžolės arba šafrano,
1 arbat. šaukštelio garstyčių grūdelių.





Padažui –

1 riekelės baltos duonos,
2 česnako skiltelių,
120 g išgliaudytų kedro riešutėlių,
50 ml citrinų sulčių,
75 ml augalinio aliejaus,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Žuvies filė nuplaukite ir nusausinkite. Plačiame puode užvirinkite 750 ml vandens kartu su vynu, 1 arbat. šaukšteliu druskos, keliomis petražolių šakelėmis, lauro lapeliu, ciberžole arba šafranu bei garstyčių grūdeliais. Į puodą įdėkite žuvį, uždenkite dangčiu ir 6 minutes virkite ant silpnos ugnies. Po to žuvį išimkite, suvyniokite į aliuminio foliją ir padėkite į iki 75 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Pagaminkite padažą. Duoną užmerkite karštame vandenyje. Česnaką nulupkite, smulkiai supjaustykite, sumaišykite su nuspausta duona, 100 g kedro riešutėlių ir citrinų sultimis. Sutrinkite tyrelę, palaipsniui pildami augalinį aliejų. Paskui įpilkite tiek sultinio, kuriame virė žuvis, kad gautumėte vidutinio tirštumo padažą. Pagardinkite druska ir pipirais.

Žuvį išdėkite į lėkštes, apliekite padažu, apibarstykite kapotomis petražolėmis, pipirais ir kedro riešutėliais. Papuoškite žaliosios citrinos skiltelėmis.

Skanaus!

 #41888   gelmės
 04 Lap 2007 10:44
Kuoja - ar silkė :lol:
Nuplauni (jei pagauni ;-) ) . Nuskuti, išvalai. (jei da sugebi :aliukas-2 )
Dabar jau rimtai.
Nuvalytas, apysausias kuojas apiberiama pipirais, pasmulkintais lauro lapeliais, druska. Sluoksniuoji.Nugarėlės į viršų, kad vanduo į apačią.(kiek jo dar likę ) Sudedama į plasmasinį indą Trims paroms.Ne šaldymo kamera. :!: :-D Šaldytuvas.
. ( Taip sako žmona . )Aš ja tikiu. BET KAIP MANE DABAR BARA.... :-byta: (KOKIE BEBūTŲ TAVO DRAUGAI, GET ŠEIMININKĖ SAVO RECEPTŲ NEIŠDUODA :!: :!: :!: )
Toliau.
Išėmus , palaikoma apie kelias valandas kol susitapatins temperatūra. Verdamas marinatas. Na ,čia jau kiekviena šeimininkė daro pagal save. Maniškė verda su morkomis, svogūnais. Aliejaus ir acto kiekis priklauso nuo šeimininkės liežuvio. Sudedame į marinatą.
Po kokios paros, jau ragaukime.

 #44166   RamaZ
 01 Gru 2007 19:36
Kadangi jau arteja ziemos sezonas, o ziema ant ledo ir visokie sildantys is vidaus pavartojami, tai noreciau pasiulyt labai skanios uzkandos, kuria galima pasiruost tiesiog ant ledo. Rusai tai vadina "zuvis Xe"

geriausiai tinka: lydeka, starkis, eserys (is bedos tinka ir kita zuvis, kurioje mazai asaku)
zuvis isdorojama, jai nulupama oda, ispjaunama file. File supjaustoma mazdaug 2x2x1 cm gabaliukais. 1 kg file reiketu:
- po 0,5 arbatinio saukstelio: juodojo pipiro, raudonojo pipiro, druskos. Aisku pipirai turetu but malti.
- 1-2 svogunu galvu (svogunai supjaustomi ziedeliais, na kaip saslykui)
- mazdaug valgomo sauksto acto esencijos (ne acto, bet acto esencijos)
Paruosimas:
File gabaliukai sudedami i kazkoki inda, uzpilame pipirus ir druska (del patogumo - si misini pasiruoskit jau namuose), sudedami supjaustyti svogunai. Viska ismaisome. Tada bemaisydami supilame acto esencija ir maisome kokias 10min, kol is zuvies prades sunktis sultys. Inda, kuriame viska maiseme, uzdengiame ir paliekame ramybeje. Po 45-50min uzkanda jau paruosta, galima vartot.
Pagal skoni galimi kiti pipiru-druskos santykiai.
Pastebejimas - kai lauke labai salta, geriau si patiekala pasiruost namuose, bet tik is sviezios zuvies, kuri nebuvo uzsaldyta.
Pats isbandziau ::liux prie !buonka! , todel siulau ir jums pabandyt ;-)

Eileje laukia dar 2 nebandyti XE recepteliai, kuriuos manau irgi teks pabandyt, tik pas mane jie kol kas rusu kalba. Jei ka sudomins - isversiu, arba jei pats isbandysiu ir patiks - tada bus XE tesinys... :grin:

 #45812   RamaZ
 20 Gru 2007 23:18
va dabar bandysiu lasisa sudyt :

is 2,9kg (gyvo svorio) lasisos pjaunu file (lasisa pagauta parduotuvej) :grin: .
imu 5 saukstus druskos ir 2 saukstus cukraus (valgomus ir su kaupais), arbatini sauksteli pipiru (piktuju), arbatini sauksteli kvapniuju pipiru, lauro lapu... (galima kam patinka imest krapu)

itriname file is abieju pusiu prieskoniu misiniu. dedam i inda pirma gabaliuka oda i apacia (pries tai pabarste prieskoniu misiniu indo dugna), antra oda i virsu... ir t.t.. paslegiam ir kisam i saldytuva kokiom 2-3 parom.
tada imam, pjaustom ir darom buterbrodus ::liux

sitas receptas tinka ir upetakiam ir kitom lasisazuvem

 #45873   RamaZ
 21 Gru 2007 19:08
Va dar kazka idomaus suradau rusiskam puslapi apie zukle (bandau isverst ). Pats dar nebandziau, bet artimiausiu laiku zadu pabandyt, na kai bus ledas ir bus galima eseriu prisigaudyt :grin: :
Reikia - apie 10 - 12 sprindiniu eseriu, 6 vidutiniu bulviu, 3 svogunu galvuciu, stiklines grietines, valgomo sauksto saulergazu aliejaus, druskos, pipiro, lauro lapu, kuokstelio krapu.
Eserius isdoroti, nuskusti ir gerai isplauti saltu vandeniu. Troskintuva istepti saulegrazu aliejum. Deti sluoksni griezineliais supjaustytu bulviu, ant ju - sluoksni eseriu. Eserius uzpilti grietine, pabarstyti druska, pipirais ir smulkintais svogunais, uzdeti 2-3 lauro lapus. Taip pat dedamas ir antras sluoksnis, tik dar ant virsaus uzpilama grietines.
Troskintuva dedame i orkaite ir troskinam 30-35min. Patiekiami eseriai su bulvemis, apipilti padazu kuriame troskinosi ir dar apibarstyti smulkintais krapais.
Jei kas turite Zepter ar Bauer puodus, tai nereik ir jokios orkaites, viskas puikiaisiai gausis juose ;-)

 #57267   Agis
 13 Bal 2008 10:20
Zacis raso :


Gryzom nuo upes, ziurim liko laisva zuvis, niekam nereikalinga, sumastem prie alaus pasidaryt :lol: Nabagas dar turbut nesuprato kas jo laukia :cry:
Paveikslėlis
Kadangi "sudedamosios dalys" nesudetingos taig greit pasiruosem svoguno, morka, cesnakiuko ir druskos
Paveikslėlis
pasikepem morku su svogunais ir prigrudom zuvelioka pagraban :cool: , dar pora skilteliu cesnako i pilva, viena i galva, kad likes be ziaunu neatrodytu toks liesas :roll: nu ir palydejom , amzina jam atilsi, apklojom kad nesusaltu
Paveikslėlis
poto supratom kad blogai pasielgem tai islaikius 220 laipsniu karstyje, atkasem po 35 min, dar kuri laika nuo "smelio" atkasinejom, poto nusprendem kad jau laikas skrodimui kaip ir
Paveikslėlis
Galiausiai karsis pats neiskente ir tare "Lauzykite mane ir valgykite , zvejai, nors jus man ir nebroliai " :lol:
Paveikslėlis

p.s siaip as nzn ar cia apie tai pas jus kas rase apie toki buda , ar mes aplamai i tema cia mestelejom ,neturejom ka weikti tai pafotkinom, nezinojom ar det i tema zuvu patiekailai, ten fotkiu ner, nu jum spresti, jei ka istrinsit , svarbu zvejyba teikia malonuma :cool:

 #57736   DainiusM
 16 Bal 2008 14:50
Keletas ne karta isbandytu ir pasiteisinusiu variantu:

I. Starkio file kepta folijoje. Ispjhauni starkio filiuka (nesmulkini, tiesiog padarai dvi dalis po puse starkio), dedi abi i folija, padruskini, papipirini, kam patinka galima citrinos sulciu, stambiai sutarkuoji morka ir barstai ant zuvu virsaus (nepagaileti) ir griezineliais supjaustyta pora supili ten pat. Tada visa tai gausiai apibarstai tarkuotu lydytu suriu. Folija uzlankstai ir ta dziaugsma sauni i orkaite. Kadangi starkis kaulu kaip ir nebeturi tai valgyt galima per abu zandus nebijant nepageidautinu objektu gerkleje.

II. Tusinti zuvies gabaliukai grietineje. Tinka vegele arba menke (ypac tinkamas vegelei, kuri kaip zinia yra sausoka paprastai kepant). Isfiliuoji zuvi, supjaustai panasiai kuciuku dydzio kubikais. Pasidarai miltu-druskos-prieskoniu misinuka pagal skoni ir norus, gabaliukus pavartai tame reikale ir apkepi (neiskeppi ir neapskrudini, o tik apkepi) svieste. Tada imi troskintuva dedi grietine ir kai ji uzverda sudedi apkeptus zuvies gabaliukus, grietines turi buti tiek, kad apsemtu zuvi. Aisku kiti prieskoniai pagal nora ir skoni,man pvz i visa tai svoguno laiskai labai limpa. Seip man cia bene vienas is labiausiai vezanciu zuvies paruosimo budu.

III. Paskaiciau, kad kazkas stambiais sapalais nusivyle (taip pat nusiviliama ir salaciais). Visgi jei jau nepavyko paleisti, galima padaryti stai ka su juo: Iskepi supjaustes gabalais (eilinis zuvies iskepimas be jokiu pribumbasu), kai atsdala tiek, kad galima paimti i rankas isrenki nugarkaulius ir dedi i ...eee... kaip cia pavadinti, kuteri stoli :) Na ta daikta viruviniam kombaine kur du astrus peiliai sukasi ir paprastai is mesos farsa daro. Pridedi virtu morkyciu, svoguneliu, prieskoniuku pagal skoni, labai teigiamai veikia pora sdaukstu sviesto ir ijungi ta velnio masina. Jeigu peiliai astrus gaunasi tyrele kurioje kaulu su ziburiu nerasi. Tada imi kepimo plevele, is tos koses formuoji kazka panasaus i desra, apvynioji plevele ir atiduodi saldytuvui, ant sumustinuku fantastika, ypac su pomidoro griezineliu ir majonezu ant virsdaus.

Skanaus. :beer'2

 #72235   gelmės
 17 Rgs 2008 12:48
Radau vieną patiekalą.

Didelis baklažanas, 2 raudonos saldžiosios paprikos, 2 didesnių žuvų filė, 3–4 šaukštai pomidorų padažo, 6–8 skiltelės česnako, 6–7 šaukštai aliejaus, druskos, prieskoninių žolelių mišinio, maltos raudonosios paprikos.
Įkaitintame aliejuje pakepinti pusę susmulkintų česnakų, suberti stambiai supjaustytus baklažanus, patroškinti 2 min. ir sudėti juostelėmis supjaustytas saldžiąsias paprikas.

Po 5 min. daržoves pagardinti prieskoniais, likusiais česnakais, išmaišyti ir ant viršaus sudėti prieskoniais apibarstytus žuvies gabaliukus, šiek kiek įspausti į daržoves. Troškinti 10 min.

 #84619   vava
 30 Lap 2008 21:23
pasidalinsiu ir as savo receptu. Jis nera kazkoks super duper ir galbut jus patys taip ruosiat lydekas, bet...
reikes:
lydeka (na, sakykim, kad 1kg),
prieskoniai (vegeta, druska, pipiras arba dar kas nors, o as naudoju savo sumaisytus prieskonius),
svogunai (imciau kokias 5 nemazas galvas),
grietinele, grietine arba pienas,
bulves
aliejus

Eiga:
nuskutu bulves, dedu virti.
Isdarineta zuvi supjaustau nedideliais gabaliukais ir apkepu aliejuje. Po to sudedu i puoda.
Svogunai supjaustomi plonais griezineliais (ribkomis) ir pakepami ant aliejaus. Turi kepti, kol graziai paruduos ir suminkstes. Ties pabaiga pabarstau vegeta (saikingai).
Iskeptus svogunus dedu ant lydekos gabaliuku i puoda ir visi turini uzpilu grietinele taip, kad beveik apsemtu. Sitoj vietoj galima naudot taip pat grietine ar piena. Priklauso nuo to, kas kam labiau prie dusios pagal riebuma ar skoni. Tada viska troskinu ant mazos ugnies. Jei troskinasi grietineleje, po uzvirimo dar ipilu truputi pieno (kad nebutu per riebu). Ilgai troskint nereikia. Sakyciau iki 10min.
I lekste dedam bulves, salia ju zuvytes gabaliukus, padazelis su svoguneliais ant virsaus.

skanaus ;-)

 #84772   blight
 01 Gru 2008 22:14
Papuole tokia knyga i mano rankas (tiesa laikinai, bet to uzteko,kad speciau kopija pasidaryt), galima sakyt aukso fondas - 1904m "Lietuvos gaspadinė arba pamokymai kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas". Parašė žmona :-D
Paveikslėlis
Galiu pasakyt - tikrai nereali knyga, vertinga gal ne tiek recepturos prasme, bet zodziu turtingumo ir ishsireishkimu prasme, dauguma vietu skaitant galima griut ish koto - geraiu uz bet kokius anegdotus. Kadangi si tema ipareigoja tik apie patiekalus ish zuvies, tai pora receptuku ish josios:
Paveikslėlis
...bet linksmaja dali pratesiu prie "Kiti patiekalai" ;-)

 #84786   !!!metaliukas!!!
 02 Gru 2008 06:23
ALUJE TROŠKINTA ŽUVIS


1 kg žuvies,
2 svogunai,
1 morka,
1 petražoliu šaknis,
1 šaukštas razinu,
1 šaukštelis medaus,
0,5 citrinos,
druskos, pipiru.


Žuvies file supjaustome griežineliais, pabarstome druska, pipirais ir laikome 30 min. Prieskonines daržoves supjaustome griežineliais ir kepiname iki rusvos spalvos, i keptuve dedame žuvu gabalelius bei pakepintas daržoves, ipilame 3 šaukštus alaus, supilame alieju, ispaudžiame citrinu sulciu, suberiame razinas, troškiname, kol daržoves suminkštes

 #84819   !!!metaliukas!!!
 02 Gru 2008 10:58
medu tai dedu kai ipilu alieju, o aliejaus tai pilu pagal aki nu kazkur pora gal saukstu!!! tiesa pasakius nezinau ka ten tas aliejus duoda, bet radau toki recepta tai ir dejau ko parasyta :grin: manau puikiai galima apseit ir be medaus ,ir be aliejaus :grin: kaip kam ;-)

 #95046   Vegys
 03 Vas 2009 11:06
vava rašė:pasidalinsiu ir as savo receptu. Jis nera kazkoks super duper ir galbut jus patys taip ruosiat lydekas, bet...
Mano mociute labai panasiai kepdavo lydekas. skirtumas tik toks, kad ji dedavo 1/2 tauku, 1/2 aliejaus. Kitas skirtumas : grietine imesdavo i pacia keptuve pacioje pabaigoje. Po to visa keptuves turini supildavo i puoda ir uzdegus palaikydavo. Taigis, irgi pasitroskindavo. Labai panasus receptas ir kepdamas lydeka tik ji ir naudoju. Beje, aliejaus / riebalu dedu negailedamas. Lydeka - sausa zuvis, todel visai skanu pasimirkyt i svogunu/grietines/aliejaus padaziuka :)

 #95049   Vegys
 03 Vas 2009 11:11
Jamem vegele 2.250 kg ! Vieta - Kalvariju turgus. Kam ydomu - kaina 9.5 Lt / kg. Lig tol vegeles nebuvom kepe. Kepem kaip ir daugumna zuvu - orkaitej, su morkytem / svoguniukais. Rezultatas - ne koks :roll: . Mesa - gumine. Skonis - neipatingas. Sioks toks specifinis. Gal mes per ilgai kepem, kad ji tokia kietoka gavosi ? O gal tai normalu ? Del specifinio skonio - ar tai normalu ar tiesiog tas skonis atsirado del to, kad vistik pirkta is turgaus, kur ne visad sviezios zuvys buna ?

Sioje skiltyje radau 3 receptus kaip reik padaryt vegele - persiusiu zmonai :)

 #95051   Agis
 03 Vas 2009 11:17
Vegele, bent as butinai nulupu, kas padaryti yra labai lengvai ir paskum troskinu garuose tam skirtame puode, veliau jau su baltu padazu.Man skanu, kazkokio specifinio skonio nepastebejau.Gal jis atsiranda nuo odos :roll: Beje rusiska "Karaliska zuviene is vegeles" gana ir gi keistokos sudeties, nes dedama spanguoliu ir alyvuogiu :shock: tai cia gal tam, kad ta specifiny skony pakeisti :roll: , bet ten akcentuoja, kad nereikia lupti, nes ana nebus tokia skani :roll: tik rekomenduoja supjaustyti mazais kubeliais, paskum sumaisyti su miltais ir kiausiniu ir daryti tipo frikadelkas, kurias leisti i prakosta kaulu, atlikusiu nuo filiavimo virala.

 #109376   kucha
 06 Bal 2009 13:25
kadangi tas buvo pernai tai pameginsiu prisimint viska teisingai... :)
Jamiau lydeka 2.4kg (gyvo svorio), is jos ispjauni kazka panasaus i file... palieku su oda ir nupjaunu ismetu tik stuburkauli. tas sonines asakas nugaroj palieku, sonkaulius isimu graziai pagal juos nupjaudamas mesyte.
tuos gautus 2 gabalus dar pjaunu pusiau. (galima ir smulkiau, cia nuo skrandzio dydzio priklauso :).
Suprieskoniuoju, padruskinu, papipirinu ir palieku kokiam pusvalandziui. Prieskoniai santa marijos zoleliu misinys zuviai. (aisku galima ir kitokiais) Butinai uzspaudziu cesnako. (kazkodel tai darau visishkai visiems patiekalams is zuvies ishskyrus sudant ir vytinant)
Per ta laika jamu kokkias 5-7 galvas svoguno ir supjaustau jas ziedais.
Tada lydziakio gabalus apvolioju miltuose ir apkelu ant dideles ugnies, kad neiskeptu o tik apskrustu ir isimu is keptuves.
Paskui keptuveje (ji turetu but ne maza) ant sviesto pakepinu svogunu ziedus, ant ju dedu ludekos gabalus ir visa tai uzpilu stikline vandens, kad zuvis beveik butu apsemta.
Uzdengiu ir troskinu kol isgaruoja visas vanduo. Tai trunka apie 40-45min.
Tada supilu 250ml grietineles ir jau ne uzdengta dar pavirinu kol padazas siek tiek aptirsteja.
Dedu i lekste ir kabliuoju su virtomis bulvemis. Asakos tokios ydekos dideles ir issiima su sakute, todel problemu nesukelia.

Na, bent jau mano seimyna isgyre, man irgi labai skanu buvo, tai nusprendau ir su jumis pasidalint :)

 #109385   cesius
 06 Bal 2009 14:04
Na parasysiu ir as savo recepciuka :grin: Nezinau gal jau ir buvo :roll:
Imu 2kg lydeka ir nufiliuoju su odike, perpjaunu ir padarau 4gabalus, tokia zuvy papipirinuir padruskinu, uzspaudziu citrina , uzpinu slakely alyvuogiu aliejum ir uzpjaustau svoguno ar cesnako. Viska gerai istrinu ir ismaigau :grin: . Po 20min isvolioju miltuose ir truputy apkepu, dedu y bleka ir ant virsaus uzpjaustau pomidoro diskus kuriuos aptepu majonezu ir apibarstau tarkotu suriu, kisu y orkaite kol suris prades rudot ir pasidarys traskantis. Galima su bulvem ,bet geriau ryziai :roll: :grin: :-D SKANAUS :!:

 #109462   cesius
 06 Bal 2009 19:31
Ytrinu viska kartu ir alieju ir visus prieskonius, zmona respectin sy patiekala.
Siandien pavariau viena expromta su pirktine pengasija, apkepinau pasmozijes ir apdejes cukinijom ir kinietiskom darzovem sufolginau ir pakisau 45min y krosny ;-var-var. ::liux

 #123288   Robinjo
 11 Bir 2009 19:06
Gryzes namo vis svarsciau ka cia su tais starkiecais nuveikti :roll: Ir prisiminiau niuxos auksciau aprasyta recepta su starkio file folijoje ir kaip pernai vasara valgant per zandus seiles varvejo :cool: . Visi kas nebandet, rekomenduoju ::liux , siandien kaip tik ruosiuos pakartot procedura :cool:
Va dar radau ir vaizduojamosios medziagos, gal suzadins nora jamti sita rcp i save :lol:
Pries
Paveikslėlis
Po
Paveikslėlis

p.s niuxai
''plot
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė