Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai

 #4906   Agis
 07 Bal 2006 08:10
Su visokiom galvom, as jau irgi nebezaidziu, o lasisine zuviene verdu is tu visu kaulu, kurie lieka ispjovus file.Pirma nuverdu buliona, paskum dedu visus kitus pribumbasus, cia kaip kas nori, bulvike, morkike...Kol visa tai verdasi nuo tu nuvirusiu kaulu nuimu zuvies mesa ir ja ydedu jau pabaigoje, pries paduodant seimos "teismui".Nepamirs kartuma gali duoti lauro lapelis :!: Jis dedamas, jau tada, kai uzsukama ugnis.Tik tokiu atveju jis skleis ne kartuma o aromata.Man kazkaip mieliau patarkuotas muskatas negu lauro lapelis.
Zinoma pjaudamas file as taip nesistengiu nupjauti visa mesa nuo kaulu, vat todel ir sriubai dar lieka :lol:

 #4907   eLPi
 07 Bal 2006 08:20
Zuviene is lasisu galvu karts nuo karto verdu ir as. Komplekte su galva buna ir lasio uodega. Pagal galimybes visada stengiuosi kartu virt ir kitos zuvies /karpi, eseri ir t.t./ Cia pasimokiau is Simo - kuo daugiau zuvies rusiu, tuo geriau :gutgut . Svarbu jog viena butu riebi /tipo lasis, ungurys/, kita plesri /eserys, starkis/ ;-var-var. . O kad ji butu skani ir tirsta, virti reiketu ne maziau kaip valanda. Zinoma nepamirst prieskoniu: pipiriukas, morkyte, svogunas, lauro lapelis, bulvyte. Cia verdant namu salygom problemu su priedais neturetu kilt :lol: . Beje, akiu is galvos neimu, tik ziaunas. Skanaus :aliukas

 #5100   gio
 10 Bal 2006 08:40
Kazkaip karts nuo karto lashio galva ir ash ishsiverdu, ale kad kazkaip ypatingai virciau tai nepasakysiu. kvapnieji pipirai, juodieji pipirai, pora lauro lapeliu, druskos, nu ir zoliu ten visokiu, petrushku, baziliko. jei turiu, tai imetu pugzliu, ale tada jau visa zuvi dedu i fritiurkes arba vaisiu plovimo sieta ir tik tada puodan. kad netektu pas chirurgus lankytis, pugzlio geriau nepervirt.
o kad akis ishimamos, tai baisu. taigi pats skaniausias dalykas.

Beje, berods priesg pora meteliu priesh kucias griztant ish Kauno uzsukom i Bajorkiemi, kur tuo metu meniu buvo silksriube (silkes zuviene) - skanumelis neishpasakytas, ale tokios sriubos arba nereikia ishvis sudyt, arba silke reikia uzsakinet ish Klaipedos zuvu turgaus (ten pas viena boba jinai shviezia beveik, daznai uzsakineju nes turim filiala Klaipedoj).
Jei kas turit receptuka, apsidziaugciau jei pasidalintumet :grin:

 #6578   Dundis
 28 Bal 2006 11:03
:cool: , special for Tuomahavkas, kažkada kai dar dirbau japonų restorane išliko šis paprastas receptukas taigi žuvienė japoniškai; maždaug 3 litram žuvienės imat lašišos, galima galva, galima šiap atraižų , nu žodžiu kiek turėsi, beje iš lašišos gaunasi riebi tai galima dadėti pvz. jūros lydekos kad būt yvairesnė mėsikė, ant lėtos ugnies išverdat sultinį ,DRUSKOS NEDEDAT, žuvį išimat, į sultinį dedat poro žaliaja dalį , dėti galit pagal save :cool: , įdesi daugiau bus tirščiau, svogūno galvą, morką supjaustot ir dedat, pjaustyti nesmulkiai svogūnus žiedais, morka irgi, kai daržovės apverda dedat imbiero šaknies, čia jau atsargiau, dėkit maždaug alaus kamštelio\ NE BAMBALINIO\ dydžio gabaliuką paskui paverdate dar 10 min., sudedat žuvį nuimtą nuo kaulų, ir pilat sojos padažo aišku pas mus dešovi tie padažai, bet IKI parduotuvėje buna normalesniu pvz KIKOMAN, pareisiu namo parašysiu tikslesniu pavadinimu, taigi pilat ir ragaujat ,nes sojos padažas sūrus kai jūsu skonio receptoriams sūrumo pakanka duodat žuvienei pastovėt , įlašinat 3 lašus sezamo aliejaus jei turit, išmaįšot ir skanaus :lol: , beje niekada nepirkite gatavų SUŠI IŠ PARDUOTUVIŲ, PREKYBOS CENTRŲ,tai nuodai :evil:

 #6905   Agis
 03 Geg 2006 11:02
Nu va, vakar pagal Dundzio recepta norejau tapti japonu :lol: Nezinau, bet triukas nepavyko.Gal kazka ne taip dariau, gal tas padazas sojos (uz 12 Lt) negeras nzn :n.nee: Kadangi nedejau druskos o suruma davedinejau su padazu, tai visikai zuvienes skonio neliko.Seimos verdiktas, skanoka, valgyt galima, bet prie ko cia zuviene :roll: Gal kazka ne taip padariau, bet rodos pagal recepta.Zodziu lydziakino ir karsio gabalu nuoviras virto kazkokiu pakeliniu bulijonu.Imbiero irgi dejau nedaug .

 #102042   Mantas26
 09 Kov 2009 14:45

Pasiruoskit labai paprasta zuviene, bet tikrai labai skania


apie 1 kg šviežios žuvies geriausia jei pasiseke pagauti lydekaite sumaisyti su kiatokia zuvele, 2 svogūnai, 4 bulvės, šaukštas miltų, stiklinė pieno, lauro lapelis, 3 žirneliai kvapiųjų pipirų,
2 ar 3 šaukštai smulkintų krapų, 2 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų.

Žuvis išvalyti, supjaustyti.

Pakepinti supjaustytą svogūną. Žuvų galvas ir odeles sudėti į puodą, užpilti 1,5 l vandens. Suberti kepintus svogūnus, lauro lapelį, kvapiuosius pipirus, pasūdyti. Virti apie 20 min. ant silpnos ugnies. Sultinį perkošti.

Nulupti ir supjaustyti bulves. Daržoves suberti į žuvies sultinį ir virti apie 15 min. Supjaustytą žuvį sumesti į sriubą, virti dar 10-15 min. Pieną išmaišyti su miltais, supilti į sriubą, užvirti. Tada suberti krapus ir svogūnus.


nustebinkit savo zmoneles ''plot ''plot ''plot

 #146298   Wytux
 14 Spa 2009 13:26
Turbut paprasciausia zuviene, bet man skani :)

Zuviene verdu is zuvu galvu (ziaunos isimtos ), nupjaustytu peleku, uodegos ir stuburo kaulo (jei zuvis buvo filetuota). Viskas dedasi i puoda ir pilama salto vandens, kad jo butu tik pora pirstu virs zuvies. Kai vanduo uzverda reikia su saukstu nuimti visas putas kiek susidarys, tada deti druskos (pagal skoni), kelis zirnelius juoduju pipiru, pora lauro lapeliu, pora ketvirciuotu nedideliu svoguno galvu ir pora nuskustu morku supjaustytu 'saskemis'. Niekada nededu bulvui, nes man atrodo , kad jos per daug pakeicia zuvienes skoni ir ne i geresne puse. Kiek laiko virti ?Zuviene visada tikrinu pagal skoni- karts nuo karto su saukstu paragauju. Pradzioje zuviene buna kartoka arba sakyciau 'kieta'. Verdu tol, kol jos skonis tampa 'minkstas'. Nezinau , kaip kitaip dar aprasyti, bet manau ragaunant karts nuo karto nesunkiai galima pajausti ta skonio pasikeitima- bet kuriuo atveju tas buna kai galvos pilnai isverda, t.y. mesa lengvai skiriasi nuo kaulu. "Suminkstejus" zuvienes skoniui dedu pora saukstu grietines, ismaisau, palaukiu kol uzvirs ir keliu nuo ugnies. Viskas :grin:
Tiesa, zuviene skanesne gaunasi jei verdama ant kuo mazesnes ugnies, t.y. kad ji vos vos virtu, o ne kunkuliuotu per puodo krastus. Taip pat gerai kartu kai verdamos skirtingu zuvu galvos. Verdant zuviene dangcio ant puodo nedengti!
p.s. negyvenu prie juros, todel receptas isbandytas tik su gelavandenemis zuvimis.
 #205442   donke
 23 Bir 2010 22:08
Mūsų turistinis receptas,žiemą namų sąlygom iš bėdos tinka ir lašišų galvos iš Maximos :
Užverdam vandenį, dedam morkų, visą svogūno galvą, pipirų, lauro lapą. Vėl užvirus parūkom, dedam bulvių ir druskos. Iš naujo užvirus parūkom, dedam daug krapų, vėl parūkom. Tada pamaišom ir ragaujam. Jei daržovinis sultinys skanus - dedam ( mes iš kiršlio verdam, bet lašišos galva irgi puikiai tinka ) žuvį ir tuoj pat būtinai įpilam 100 gramų brendžio ar paprastos degtinės. Verdam kol bulvės išverda, dedam grietinės, permaišom, nukeliam nuo laužo. Kas turi - tas parūko, tada valgom :)
 #205583   RamaZ
 25 Bir 2010 13:34
Psiknisinėjus po rusiškus puslapius - po to pabandžius - jau galiu sakyt, kad labai įdomus variantas į žuvienę dėt neskustus ešerius (rusai deda tokius po pusę kg ir panašiai, bet pas mus gerai ir dvišimtgamiai :D). Aišku išdorojam, praplaunam ir išimam žiaunas. Atsiranda specifinis prieskonis, o be to žvynai praktiškai dingsta.
Labai gerai kai pirma sultiniui išverdama smulki žuvis (pvz. ale Agis - merliuje, o po to tik jau verdama viskas kita). Teko žiūrėt video medžiaga - žiauriai skanu atrodė - pabandžiau - na tikrai ;-var-var. Ir apie jokius miltus, kruopas ar pieną net šnekos jokios ten pas juos nėra - jei dėsi šiu ingredientų - iš žuvienės padarysi tik "žuvies sriubą" ir viskas. Net yra sąrašai žuvų iš kurių verdama "žuvienė" o iš kurių "žuvies sriuba" ;-)
 #206710   RamaZ
 03 Lie 2010 21:38
Dar vienas įdomus variantas - smulkiai sutarkuoji morką ir pakepini kartu su sviestu. Po to viską per smulkų sietelį - lieka morkų spalvos "riebalas" kurį supilam į žuvienę - keičia spalva ir duoda įdomų skonį (čia chantų receptas).
Dėl žvynų - aš sakiau, kad praktiškai dingsta, bet ne visai. Lieka tokie kaip lyno... Tas taikoma tik ešeriam. Jei kas nepatinka - galima viską su oda išmest. O jei verdam "dvigubą" ar "trigubą" žuvienę - paskutinę žuvį skutam ;-)
 #212346   RamaZ
 06 Rgp 2010 17:18
Šiap tai "pagal rusus" žuvienei tinka : lydeka, ešerys, starkis, pūgžlys, karšis... (praktiškai visos lašišinės). Iš kitų , anot jų, verdama "žuvies sriuba". Bet pasistengus ir mūsų sąlygom, manau, kad labai skanų srėbalą galima išvirt iš bet kurios žuvies, tik reik bandyt... O jei dar veiksmas vyksta gamtoje, ant laužiuko, tai manau sueis ir kuoja ;-) jei nebus geriau.

Degtinė, deganti alksnio šakelė - ne tik kad duoda savotiško šarmo ir "burtininko" įvaizdį žiūrint kitų, laukiančių žuvienės akimis, bet keičia skonį ir išvaizdą. Dėl skaidrumo - tai man pasiteisina žuvienės atvėsinimas, bet nevisad yra laiko-noro laukt :roll:
 #223619   RamaZ
 29 Rgs 2010 15:02
Pateikiu jūsų teismui tokį receptėlį :roll: , jei kam nepatiks - prašom labai nesibart ;-)

Dviguba žuvienė, kurią pats verdu. Žuvis – lydeka, ešerys, starkis, karšis.
Išdorojam žuvį. Galvos, uodegos ir pelekai bus pirmam sultiniui. Žuvieną supjaustom ir nestipriai padruskinam ir papirinam. Paliekam kuriam laikui.

Sudedam galvas, uodegas ir pelekus – užvirinam ir būtinai nugraibom putas. Pamaišom ir dar jei bus putų – nugriebiam.
Kai jau putų nebebus, sumažinam ugnį, kad vos vos virtų (puodas neuždengtas).
Dedam didelę (arba dvi mažesnes) galvą svogūno – perpjaunam į kokias 4 dalis (svogūno galima dėt ir dvi dideles galvas, nes anas skonio negadina).
Bent pora skiltelių česnako (biškiuką pasmulkiname), po 5-10 grūdeliu pikto ir kvepiančio pipiro, druskos.
Įbarstom prieskonių – pvz. žuvies prieskonių ir t.t. kokį žiupsnelį(čia jau kas ką mėgsta). Aš dar įmetu truputi čiobrelio, bet čia jau išsi...sinejimas gaunas :D , bet man patinka.
Ant SILPNOS UGNIES (puodas neuždengtas), kad vos vos virtų – verdame 30 – 45 minutes.
Duodam truputį pastovėt (5-10min) ir nukošiam sultinį.
Iš galvų (kai truputį prauš – iškrapštom mėsą.) Sumesim kartu su žuvim.
Sultinį užviriname ir sudedame pjaustytas morkas (aš pjaustau „ketvirčiukais“ – du kart morka išilgai, o tada skersai). Kai užvirs – duodame pavirt 5-7 minutes.
Sudedame smulkiai (1x1x1 cm arba truputį stambiau) pjaustytas bulves. Kai užvirs, vėl verdame apie 5 minutes.
Dedame žuvį.
Įdedame arbatinį šaukštelį sviesto.
Kai visas šitas malonumas užverda, dar galima paragaut kokie reikalai su druska ir prieskoniais – ir vėl tos pačios 5 minutės. Įdedame pora lauro lapų.
Jei turime – pilame „čierką“ degtinės ir gesiname ugnį. Duodame pastovėt kol truputį prauš – o tada ragaujam :-D !
Jei norite išgaut įpatingą spalvą – pasinaudokite mano ansčiau rašyto posto patarimu (morka su sviestu) ir dedame vietoj „arbatinio šaukštelio sviesto“.
 #261647   f'eD
 02 Kov 2011 23:40
taigi, keturiasdesimt eseriuku zuviene (kuriai nepamaisytu ir pugzliai):
imam dideli puoda ir kraunam ten isdarinetus ir beziaunius eseriukus, taipat nemenka toki iskelta kaimiska cibuli, lapeliu, pipiru, druskos ir pilame tiek vandens, kiek eseriuku, kad tik tik apsemtu. ismusa pirieji burbulai, graibome putas, o 20min nuvirus, viska nukosiame per durslaka.
jau svaruteli buljona perpilame atgal puodan, beriame gera sauja perlovkes, vel imetame pora lapeliu, keleta pipiru, krauname sauksta sriubu prieskoniu, laukiam kol uzvirs. ramiai supjaustom kaip kam patinka (stambiai-nestambiai) dvi morkas ir dvi bulves. o eseriukai tuo metu durslake austa. atausus, atsirenkame didziausiuosius, is kuriu reiks isgliaudeti bekaules nugareles. kai apvire kruopos (15-20min) - puodan verciame bulves, morkas. tada an smugio nuo stuburkaulio atskiriam mesingas nugareles, graziai, tvarkingai, i atskira lekstute. kai morkos, bulves, kruopos veik isvire, pacioj pabaigoj proceso dedame siek tiek dziovintos gelsves, saldytas petrazoles, krapus, eseriuku nugareles ir ketvirtadali pokelio sviesto, dar 2 minutes ir paliekame zuviene "pribresti".
skanaus :grin:
 #295067   RamaZ
 21 Lie 2011 18:58
Va, pabandom ;-)
Graikiška žuvienė
Ko reikės :
Žuvis, jūrinė, 1 kilogramas
Svogūnai, 1 vienetas
Žalumynai (įvairūs), truputį
Lauras, lapelis, 1 vienetas
Juodieji pipirai, 5 vienetai
Kvietiniai miltai, 2 šaukštai
Margarinas, 2 šaukštai
Česnakai, skiltelė, 0.5 vieneto
Pomidorai, 2 vienetai
Grietinėlė, 6 šaukštai
Druska, pagal skonį
Juodieji pipirai, malti, truputį

Gaminame sekančiai:

Žuvis ir, nupjovus galvą, odą, išėmus kaulus, supjaustoma gabalais. Galva, ir kaulai užpilama 1,5 L ir kartu su svogūnu, žalumynais, juodaisiais bei lapeliu maždaug 30 min. paverdama. Vėliau perkošiamas, į jį sudedama žuvis. ant mažos ugnies, žuvis suminkštėja. Keptuvėje ištirpinamas margarinas, įberiama miltų, įpilama truputį sultinio. Gautas uždaras į sultinį, kartu įdedama pomidorų, sugrūsto česnako, įpilama grietinėlės, įberiama ir pipirų. Dabar į sultinį vėl išvirta žuvis, sriuba kartą užvirinama, nukeliama ugnies ir, uždengus dangčiu, 5 min. palaikoma. su batonu.

Pats ragavau – skonis toks įdomus, bet “rusiška” žuvienė, bent jau man, skanesnė. Bet čia skonio reikalas
 #303408   RamaZ
 07 Rgs 2011 09:40
Su ta sąlyga, kad artėja vėgėlių gaudymo sezonas įdėsiu žuvienės receptuką, kuri verdama iš vėgėlių:
Vėgėlių žuvienė
Pirmiausia išverdame ešeriukus ir pūgžlius ir kitą smulkmę - pirmam sultiniui. Sultinį arba nukošiame, arba visą smulkmę virdami sudedame į merlių, kad nereiktų terliotis su keliais indais ;-) .
Toliau - išdorojame vėgėles (žuvienei siūlyčiau naudoti mažesnes), išimame žiaunas, praplauname (ypač galvas). Kepenis, ikrus ir pienius dedame atskirai į kokį nors indelį. Vėgėlės neskutame.
-Į sultini dedame (nedaug): smulkiai pjaustytos bulvės, petražolės šaknies ir morkos (geriausiai tarkuotos), svogūno (pvz. galvą į keturias dalis). Druskos pagal skonį. Dedame vėgėles.

Po kokių 20min susmulkiname kepenis, ikrus pienius ir užpilame sultiniu iš "katilo", kad apsemtų. Išmaišome.

Visą tai supilame į žuvienę, duodame pavirt 3-5min, dedame pipirus (piktas+kvepiantis) po kelis žirniukus, pora lauro lapelių, galima gabaliuką sviesto, kuris tikrai negadina skonio. Dar minutė kita - nuimame nuo ugnies, pilame 50-100g degtinės, duodame praaušt 10-15min ir viskas. Ragaujame ;-)
 #303494   RamaZ
 07 Rgs 2011 14:50
Užtikau dar vieną labai įdomų žuvienės receptėlį :shock: , kurį, jei leis aplinkybės žadu išbandyt šį savaitgalį (bet pagal aprašymą matosi, kad reikauja gana nemažai laiko), nes jį paskaičius pilna burna seilių prisirinko :roll: :-D

Vadintusi – Triguba Dono žuvienė su „mirkalu“ (trys viename).

Reikės žuvies (kuo daugiau – tuo geriau): pirmam sultiniui – ešeriukai, pūgžliai, byčiokai (tinka ir starkių galvos, svarbu, kad „ešerinių“ giminės).
Antram sultiniui: - plakiukai, karšiukai, karosiukai, aukšlės.... karpinė žuvis.
Ir stambios žuvies: lydeka, starkis, karpis, sazanas, amūras, šamas...
Išverdame „pirmą“ buljoną (apie 15-20min nuo užvirimo). Žuvį išmetame. Taip pat verdame „antrą“ buljoną ir į jį įmetame ne visai nuvalytą svogūną – nupjauname tik apačią, kur šaknys, o lukštų nelupame (kaip virti, kad nebūtų nei žvynų, nei kaulų jau rašiau anksčiau), jau manau, kad aišku, jog žuvis reikia išdorot ir išimt žiaunas, bet neplauti, tik išvalyti...
Kol verda „antras“ buljonas – parenkame maždaug vienodo dydžio bulves (po 2-3 vienam asmeniui ir dar 2 papildomai). Skutame, plauname, bet nepjaustome.
Po 20-30min „antras“ buljonas bus išviręs, dėl „nevalyto“ svogūno turėtų įgauti gražiai gelsvą atspalvį. Žuvį ir svogūną išimame ir išmetame.
Į atskirą indą pripilame apie 0,4-0,5 l “dvigubo” buljono – bus mirkalui.
Pagal skonį padruskiname (reikia kad buljonas būtų truputį per sūrus – paskui druskos perteklių pasiims bulvės ir žuvis)
Dedame bulves (nepjaustytas). Verdame kol jos išvirs.
Išimame bulves (dedame į kokį tai indą, uždengiame ir stengiamės jas išlaikyti šiltas), bet vieną ar dvi paliekame katile ir sutraiškome.
Tam laikui stambi žuvis jau turi būti nuskusta, išdorota, nuplauta ir supjaustyta į gabalus.
Dedame likusią „stambią“ žuvį ir verdame apie 20min (nuo užvirimo). O tuo metu…
Ruošiame „mirkalą“: imame galvą česnako (geriausiai vietinio, auginto močiutės) nulupame ir viską smulkiai supjaustome ir metame į atskirai nupiltą buljoną. Pora piktų pipiriukų – su kuriais elgiamės panašiai kaip ir su česnaku, tik nelupame – metame paskui česnaką. Pilame stambios druskos ir greitai, kol druska neištirpo, viską sutriname. Perkošiame. „Mirkalas“ paruoštas.
Išimame žuvį sudedame į lėkštes ir leidžiame jai praaušt .
Dedame pomidorą. Duodame užvirt ir verdame 2-5min. Išgraibome pomidorus.
Keliame katilą nuo ugnies, pilame į jį (ne į save) 100g degtinės. Idealu būtų, jei sultinį bųtū galima ataušint – pvz kokiame kubile su vandeniu, o jei esate gamtoje – tai upėje ar ežere iki tokios temperatūros, kad jį būtų galima gert o ne siurbčiot.

Valgome sekančiai:
Į lėkštes įsidedame praaušusios (ataušusios) žuvies, bulves ir prisipilame po „bokaliuką“ žuvienės buljono (jei yra noro ir galimybių – pabarstome smulkiai supjaustytais žalumynais – krapais, petražolėm...)
Imame kažką „šalto“ prisipilame po taurelę. Paragaujame.
Mirkome žuvies gabalus į „mirkalą“ ir atsikandame gabaliuką, užgeriame iš „bokaliuko“ užkandame bulve (arba galima atviksčiai – užkandame, o po to užgeriame).
Vėliau viską kartojame, kartojame, kartojame...

Receptas „copy-paste“ būdu paimtas iš rusiško tinklapio ir išverstas.

Re:

 #327973   reemis
 21 Gru 2011 14:44
Agis rašė:Penkias dienas is eiles valgai tik sriuba su salierais sesta septinta valgai kaip visada, paskum vel salieru sriuba ir 4-5 kg, per menesy lasiniu nuo pilvo ba-ba :lol: :lol: .Jei kas susidomes inmesiu recepta, nes ten dar visokiu darzoviu yra.
Tai jau susidomejome ir laukiame to,tikekimes superinio receptuko ''plot
 #340272   f'eD
 08 Vas 2012 13:51
Romka_ rašė:
f'eD rašė:taigi, keturiasdesimt eseriuku zuviene (kuriai nepamaisytu ir pugzliai):
imam dideli puoda ir kraunam ten isdarinetus ir beziaunius eseriukus, taipat nemenka toki iskelta kaimiska cibuli, lapeliu, pipiru, druskos ir pilame tiek vandens, kiek eseriuku, kad tik tik apsemtu. ismusa pirieji burbulai, graibome putas, o 20min nuvirus, viska nukosiame per durslaka.
jau svaruteli buljona perpilame atgal puodan, beriame gera sauja perlovkes, vel imetame pora lapeliu, keleta pipiru, krauname sauksta sriubu prieskoniu, laukiam kol uzvirs. ramiai supjaustom kaip kam patinka (stambiai-nestambiai) dvi morkas ir dvi bulves. o eseriukai tuo metu durslake austa. atausus, atsirenkame didziausiuosius, is kuriu reiks isgliaudeti bekaules nugareles. kai apvire kruopos (15-20min) - puodan verciame bulves, morkas. tada an smugio nuo stuburkaulio atskiriam mesingas nugareles, graziai, tvarkingai, i atskira lekstute. kai morkos, bulves, kruopos veik isvire, pacioj pabaigoj proceso dedame siek tiek dziovintos gelsves, saldytas petrazoles, krapus, eseriuku nugareles ir ketvirtadali pokelio sviesto, dar 2 minutes ir paliekame zuviene "pribresti".
skanaus :grin:
nzn kaip kiti, sita pats bandziau kelis kartus, tikrai skani zuviene gaunasi ;-) :gutgut
dar skanesnė:
kai gelsvę dedu su skeltu svogūnu, o jau nuvirus ešeriukus, sultinin iš pradžių beriu pusę stiklinės šutintų perlinių kruopų, stambiau pjaustytų porą būlbų, vieną morką, o per tą laiką, an aliejaus petelnioj pasismožinu smulkiai pjaustytą raudoną cibulį ir sutarkuotą morką, bei petražolės šaknį + pipirai, šiek tiek sojos, prieskonių :gutgut niekur kitur taip netinka perlinės kruopos, kaip čia :gutgut verda jos su bulba ir morka minučių penkiolika, taigi po 15min verčiam visą petelnios turinį puodan, kartu ir "išgliaudėtas" ešeriukų file nugarėles, pamaišom, o išmušus pirmam burbului kancovkė - šaldytos petražolės, krapai ir gabaliukas sviesto. jei kam trūksta druskos, pasisūdome. žuvienė turi kažkiek laiko pribręsti, o man skaniausia išvis ant kitos dienos.
 #446367   lekteris
 05 Vas 2013 16:49
f'eD rašė:taigi, keturiasdesimt eseriuku zuviene (kuriai nepamaisytu ir pugzliai):
imam dideli puoda ir kraunam ten isdarinetus ir beziaunius eseriukus, taipat nemenka toki iskelta kaimiska cibuli, lapeliu, pipiru, druskos ir pilame tiek vandens, kiek eseriuku, kad tik tik apsemtu. ismusa pirieji burbulai, graibome putas, o 20min nuvirus, viska nukosiame per durslaka.
jau svaruteli buljona perpilame atgal puodan, beriame gera sauja perlovkes, vel imetame pora lapeliu, keleta pipiru, krauname sauksta sriubu prieskoniu, laukiam kol uzvirs. ramiai supjaustom kaip kam patinka (stambiai-nestambiai) dvi morkas ir dvi bulves. o eseriukai tuo metu durslake austa. atausus, atsirenkame didziausiuosius, is kuriu reiks isgliaudeti bekaules nugareles. kai apvire kruopos (15-20min) - puodan verciame bulves, morkas. tada an smugio nuo stuburkaulio atskiriam mesingas nugareles, graziai, tvarkingai, i atskira lekstute. kai morkos, bulves, kruopos veik isvire, pacioj pabaigoj proceso dedame siek tiek dziovintos gelsves, saldytas petrazoles, krapus, eseriuku nugareles ir ketvirtadali pokelio sviesto, dar 2 minutes ir paliekame zuviene "pribresti".
skanaus :grin:
Pagiriamasis zodis sitam receptukui ir jo autoriui, viska dariau panasiai, tik gale dar pagardinau keliais citrinos grezineliais ;-var-var.
 #449014   f'eD
 14 Vas 2013 20:19
lekteris rašė: Pagiriamasis zodis sitam receptukui ir jo autoriui, viska dariau panasiai, tik gale dar pagardinau keliais citrinos grezineliais ;-var-var.
pakartosiu kiek pakeistą receptą ;-)

'Keturiasdešimt ešeriukų žuvienė' (kuriai nepamaišytų ir pūgžliai)

Imam didesnį puodą ir kraunam ten išdarinėtus ir bežiaunius ešeriokus, taipat nemenką tokį iskeltą kaimišką cibulį, lapelių, pipirų, druskos, džiovintos gelsvės šakelę arba šiek tiek saliero. Puodan pilame tiek vandens, kiek yra ešeriukų (žuvienos), kad tik tik apsemtų. Išmuša pirmas kunkulas, truputi apgraibom putas, o 20 min nuvirus, viską nukošiame per duršlaką.
Jau švarutėlį žuvelių sultinį perpilame atgal puodan, beriame gerą saują perlinių arba miežinių kruopų, vėl įmetame vieną lauro lapą, kelis pipirus ir laukiam kol užvirs.
Tuo metu ramiai susipjaustom kaip kam patinka (stambiai-nestambiai) morką ir dvi bulvikes, kitą morką sutarkuojame ir su susmulkintu poru, bei skiltele česnoko apsmožinam petelnioje, užmalame pipiro, pabarstome baziliko. O ešeriukai tuo tarpu vėsta. Ataušus, atsirenkame didžiausiuosius, iš kurių reiks išgliaudėti bekaules nugarėles.
Kai apvirė kruopos (15-20 min) - puodan dedame pjaustytas bulves ir morkas. Vėl išmuša pirmas burbulas ir po akimirkos verčiame keptuvės turinį. Įberiame druskytės. Tada jau nuo stuburkaulio atskiriam mėsingas nugarėles, gražiai, tvarkingai, į atskirą lėkštutę, be ašakų.
Viskas palaipsniui. Morkos, bulvės, kruopos veik išvirę (10-15 min), pačioj pabaigoj proceso dedame petražolių, krapų, ešeriukų mėseles ir nedidelį šmotelį sviesto, dar šiek tiek.. ir paliekame uždengtą žuvienę "pribręsti".
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė