Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Kt. patiekalai ne iš žuvies, firminiai receptai, gaminimo paslaptys, naudingi patarimai
 #609585   Donatelo
 21 Sau 2015 20:58
Oj Ubuntu ne Tau virtuve, visai ne Tau, jai jai viena kart pabandes kazka naujo gryzti prie majonezo... Jau viskas aisku pasidare, del pirmo tavo komentaro apie termiskai neapdorota ir pavojinga jautiena - matosi, kad nekazka zinai apie steikus del kuriu pasaulis eina is proto ;-) Cia tas pats, kad paemes fyderi i rankas bet nieko nepagaves, mestum ji po pirmos rybalkos ir gryztum prie donkes :grin: Peace... neisizeisk... Uztoju Augustaj, nes zinau koki moksla ir patirti zmones turi dirbdami tam restorane ;-)
 #609592   ubuntu
 21 Sau 2015 21:13
Augustasjj rašė:ubuntu, pasigilinkim i smulkmenas :) is to kad uzteko tik litro vandens darau prielaida kad mentes buvo tikrai nedaug, galbut kepsniai ar kazkas panasaus, bet ne cielas gabalas, todel ji tiesiog perkepe... Arba kalta mesa... Nei kart nesu sugadines net ir kiek ilgiau pakepes :)
Buvo cielas 1.8kg gabalas
 #609593   ubuntu
 21 Sau 2015 21:15
Donatelo rašė:Oj Ubuntu ne Tau virtuve, visai ne Tau, jai jai viena kart pabandes kazka naujo gryzti prie majonezo... Jau viskas aisku pasidare, del pirmo tavo komentaro apie termiskai neapdorota ir pavojinga jautiena - matosi, kad nekazka zinai apie steikus del kuriu pasaulis eina is proto ;-) Cia tas pats, kad paemes fyderi i rankas bet nieko nepagaves, mestum ji po pirmos rybalkos ir gryztum prie donkes :grin: Peace... neisizeisk... Uztoju Augustaj, nes zinau koki moksla ir patirti zmones turi dirbdami tam restorane ;-)
Na visoki steikai, kruvini kepsniai ir pan man nekelia apetito ir nedomina. Kazkaip visi valgo ir giria kai pagaminu, bet mes paprasti zmones, o ne gurmanai, tai mums ir majonezas sueina :D
 #609595   Augustasjj
 21 Sau 2015 21:23
Na cia gali buti daug kaltininku, ne tik kad kaip zuklej "blogas oras" :-D nereikia priimti mano rasliavu kaip uz gryna piniga, nes nei svoris, nei jusu naudojamos mesos gabalo forma, nei riebaliniu audiniu issidestymas ir kiekis man nera zinoma, taip kad visko gali buti. Nors man ir visiskai liesas briedzio kumpis kepant sitaip tikrai neisdziusta ir yra ipjaunamas (briediena kaip zinia yra tikrai labai sausa zveriena). As isdestau viska preliminariai, o nuo saves visada dar reikia dadeti, apskaiciuoti :)
Jei 1,8kg gabalas, tai tikrai neturejo perkepti, nebent buvo skrudinamas perilgai... Kitos priezasties nematau...
 #609600   Augustasjj
 21 Sau 2015 21:43
As ir nepasijutau kaltinamas, tiesiog norisi issiaiskinti smulkmenas, kad kitiem ar paciam nepasitaikytu kazko panasaus :)
 #609948   Wytux
 23 Sau 2015 12:13
Isbandziau ir as pagal Augustasjj mirkymo technologija- mentes 1.4kg, reikejo 2 l tirpalo, kepiau valanda prie 150-160 C, poto dar paskrudinau abi puses po 10 min. - buvo skanu :ruko
IMGP8381.JPG
IMGP8382.JPG
 #610943   Wytux
 28 Sau 2015 15:11
Augustasjj, gal galima koki steiko pradziamoksli (tipo ABC) ? ../;nzv
 #611085   Wytux
 29 Sau 2015 09:51
Apie skanu steika :-D nu cis pradziai ka daryt ( o ko nedaryt) gal butu aktuallu.
 #611136   vava
 29 Sau 2015 15:53
Wytukas dazniausia namuose dziovintos voblos turi. Tai matyt ir teiraujas, kaip ja kitaip galima patiekt stalan...
 #611138   Augustasjj
 29 Sau 2015 16:27
Turejau omeny mesa, ar tai tuno, ar elnienos, ar jautienos ir t.t... steikas? ;D
Is voblos sunkiai steika isspausi ;D
 #611178   Wytux
 29 Sau 2015 19:34
Ne nu tunas ir elniena tai cia burzujams ... pradekim nuo jautienos, gerai butu nuo tokios visiems prieinamos, ne kokiu limuzinu ir panasiai. Gal ir kiauliena sueitu ?
 #611193   RastaMan
 29 Sau 2015 20:16
Atsakymą ir aš mielai perskaityčiau :roll: :grin: ir tikrai pabandyčiau :gutgut
 #611215   Ulafas
 29 Sau 2015 21:57
Wytux rašė:Ne nu tunas ir elniena tai cia burzujams ... pradekim nuo jautienos, gerai butu nuo tokios visiems prieinamos, ne kokiu limuzinu ir panasiai. Gal ir kiauliena sueitu ?
manau, kad pacio aprasytais variantais tu gausi gera ir skanu kepsni, bet ne steika. Kiauliena steikams is viso nera tinkama. O visa kita manau, kad paaiskins Augustas.
 #611238   Augustasjj
 29 Sau 2015 23:35
Pradekim nuo to, jog zodio "steikas" reiksme yra storas kokybiskos (maistine prasme) mesos ar zuvies pjausnys, dar kitaip sakant didkepsnis. Imant jautiena ar betkoki kita zveri/gyvuli tikrasis steikas yra daromas butent is auksciausios kokybes, minksciausio gyvulio raumenuko - ispjovos. Ispjovos paskirtis yra laikyti vidinius organus, todel jis realiai nejudantis raumuo, ko pasekoje jis ir lieka minksciausias. Kiauliena tikrai nera skaitoma kokybiska mesa, nors kita vertus kiaules ar serno ispjova skonio atzvilgiu yra kazkas nerealaus :) Na o kalbant apie konkreciai jautienos ispjova ir butent steikam skirta ispjova, tai velgi kiekvienam pagal pinigine. Galima rintis tiesiog eiline jaucio ispjova ir ji gana puikiai tiks. Taip pat galima rinktis ir kiek brangesne buliu ispjova, is jos isgaunami tikrieji steikai, nes buliu ispjova yra kurkas storesne, ir pjausniai gaunasi platesni/didesni. Nekalbant apie brangias jauciu veisles tokias kaip black angus ir panasiai, bet norint is steiko isspausti maksimalu rezultata, reiketu vistik rinktis brandinta jautienos ispjova (kaina gali isgasdinti). Mesa paprastai yra brandinama vakuume arba sausai. Kepimui mesa yra brandinama vakuume, jautiena yra dedama i vakuuminius maiselius ir savo sultyse brandinama atitinkama laika nuo 0 iki +1 C laipsnio temperaturoje. Jautienai bunant vakume, mesoje esantys fermentai ima ardyti mesos jungiamaji audini, baltymus. Del to mesa tampa kurkas minkstesne, sultingesne ir skanesne (brandinant vakuume atsiranda lengva rugstele, nes vakuumas neleidzia mesai kvepuoti). Pjaustant, porcijonuojant steikus, kepsnys turetu buti bent 2 pirstu storio. Jautienos ispjovos steikas angliskai yra beef tanderloin steak, pilnas internetas turetu buti vaizdeliu kaip teisingai ispjauti ispjovos galva ir porcijonuoti steiku, vien rasliavom cia nepaaiskinsi :-D
Jei jau turim susiporcijonave steikus, galima juos prieskoniuoti pries kepima arba buti paprieskoniavus kiek is anksciau. Prieskoniuojant pries kepima uzteks pipiru, druskos ir slakelio alyvuogiu isspaudu aliejaus. Prieskoniuojant isanksto reikes pipiru, sviezio rozmarino, cesnako ir augalinio aliejaus (alyvuogiu alieju naudosim tik kepimo metu apslakstymui), o sudysim tik pries kepima, kad neistrauktu sulciu.
Kas liecia steiko kepima, tai kepsni reikia deti ant kaitros ta puse kur perpjautos raumens skaidulos skersai (labai sunku paaiskinti). Kaip pvz imam desrele ir atpjaunam griezineli, tai ta griezineli detume ploksciaja puse zemyn, kur perpjautos desreles "skaidulos". Jei paieskosit, filmuku tikrai rasit :) Kepant taip, tos skaidulos yra uztraukiamos plutele ir sultys is mesos neisbega (apkepti is abieju pusiu), ir jokiu budu nemusti mesos, ja galima svelniai isformuoti, kad gautusi reikiamias steikas. Daug kas velgi priklauso kur kepsit steikia, jei kepsit ant griliaus, tai bukit malonus duokit kaitros, kad mesa keptu, o ne dziutu. Kepant ant atviro griliaus, mesa reiketu vartyti gan daznai, kas 15-20 sekundziu, kartais ciut paslakstant alyvuogiu aliejumi (galima alyv/baziliko aliejumi) nes kuomet kepimas vyksta tik is apacios, sultys kyla i virsu ir sunkiasi lauk, taip mesa gali issdziuti. Kokio kepimo norite, blu, rare, medium rare, medium, medium well ar well done, cia jau jusu valia spresti, man asmeniskai labiausiai patinka medium rare, kai mesa yra beveik vidutiniskai iskepusi. Pilnai kepta mesa gali nepalikti jokio ispudzio, nes vos tik jai iskepus pilnai, ciut palaikius perilgai ji tiesiog isdzius... Tad kam gadinti gera mesa :) Kaip zinoti kokio kepimo mesa turime jos neprapjovus, gana paprasta (tai liecia nebrandinta ispjova). Imam savo viena is ranku ir sujungiam nyksti su mazyliu pirstu, tiesiog taip kad susiliestu, sulietus tuos pirstus ir su kita ranka paspaudinejus delne esancia nykscio pagalvele (nezinau kaip issireiksti), jausit toki kietuma kaip butu pilnai iskpto steiko. Suglaudus nyksti su bevardziu ir paspaudinejus pagalvele, bus jau ciut minksciau, tai bus vidutiniskai kepto steiko kietumas, suglaudus nyksti su sekanciu pirstu gausim rare/medium rare kepimo kietuma. Gal supratot ka norejau pasakyti :)
O kepant steika keptuveje, steika reiketu kaitrioje keptuveje apkepti is abieju pusiu (skersai perpjautom skaidulom zemyn) ir pasauti su visa keptuve i jau isanksto ikaitinta iki 200-210 C temp. orkaite. Orkaiteje kepimas vyks gana greitai, tad karts nuo karto su pirstu patikrinkint kietuma, vadovaukites anksciau minetu metodu su plastaka, ir nepamirskit karts nuo karto paslakstyti aliejuku :)
Pacia ispjova rinkites ta, kuri turi kuo daugiau plonu riebaliniu gysluciu, tokia mesa bus sultingesne iskepus.

Svarbiausias dalykas!!! Iskepus kepsniui, leiskite mesai pailseti, nepjaukit, kad visos sultys vos tik perpjovus neisbegtu i lekste!!!

Pateikti steika galima su jusu darytu sviestuku, kuri labai skanu uzdeginti su svarke (sviestas su zolem, citrina ir t.t. + rudas cukrus + svarke). Tinka bulviu kose, keptos darzoves, kepti spinatai, bearnaise padazas, grybu padazas ir t.t... Labai skanus, bet nepigus variantas yra Tournedos rossini, kuomet dedamas sluoksnis bulviu koses, sluoksnis keptu spinatu, tada steikas, ant steiko keptas foie gras gabalelis ir dar ant virsaus kepta baravyko kepure :) variaciju yra ivairiu :) nebijokit eksperimentuoti ''plot

Dar galiu pasiulyti pigesni gero jautienos kepsnio varianta, tai butu kepsniai is jaucio antrekotines dalies, jautienos antrekotas. Si mesa kurkas riebesne ir prasosi kiek macnesniu prieskoniu. Pjauti reiketu kiek ploniau nei ispjova, o kepimas vyksta taip pat, tik kad mesa bus kietesne :) Bet taciau ir gerokai riebesne :-D beje pats antrekotas atrodo daug ispudingiau uz ispjovos steika :-D neretas net lieka neapsisprendes kas skaniau ar ispjova, ar antrekotas. Bet velgi, mesos skirtingos, rezultatai taip pat :) siulau ismeginti ;) jei kils klausimu, klauskit, maloniai atsakysiu ;uolrait
 #611330   mcdee
 30 Sau 2015 20:07
Visa kepsniu abecele Augstaj isdeste :gutgut

Ka galiu pridurt...niekad nekepu orkaitej, uztenka karstos keptuves arba grilio. Keptuvej, kad butu medium rare, uztenka po ~4min is abieju pusiu (nete pilna info su kepimu laikais pagal svori, stori ir t.t.). Prieskonius dedu tik pries pat kepima. Pries kepant, mesa turi butinai pastoveti kambario temperaturoj kokia 0.5h iki 1h. Nezinau ar Lietuvoj atsirado jau paruostu steiku, bet pas mus (UK) nesunku rast gera butcher'i (lt. mesininka :) ), kurie ir atpjaus ir parekomenduos kepsni, kaip ji iskept ir t.t. Man skaniausi T-Bone arba Ribeye (nezinau lietuvisku atitikmenu :oops: )...ir butinai iskepus steika, leist jam pailset kokia 5-10min po dangciu. Pateikiant ant virsaus galima uzdet sviesto pertrinto su cesnaku ir / arba rozmarinu...Skanaus!
 #611394   Augustasjj
 31 Sau 2015 12:37
Labai gerai, kad paminejai kepsnio palaikyma kambario temperaturoj, isgaravo is galvos :) Mes restorane isvis, pries kepant imetam vakuumuota steikiuka i cirkuliatoriu, kuriame 47,2 C temperatura (blu temperatura), keliom minutem, kad susiltu visas tolygiai, tik tuomet kepam :) Tavo minetas Ribeye steak ir yra antrekotas, T-bone'as lieka T-bone'u ir Lietuvoj :) norint iskepti keptuveje nekieta steika, reikia ir kokybiskos mesos, orkaite sitame reikale labai gelbsti, nes kepimas vyksta tolygiai is visu pusiu ;-) na o grillius lieka grillium, skaniau nebus ;uolrait
 #612215   V77
 05 Vas 2015 23:29
Plia, rebiata - cia jus krutai.... Vau. Supermamos forumas ruko.... :)
Davai dar ka nors - taip idomu. Teoriskai as pats labai geras virejas/kepejas, bet praktiskai labai retai bandau.:)
Dar ka nors parasykit, patikekit, skaitanciu ir plojanciu cia netruks.
 #612661   Wytux
 09 Vas 2015 17:09
Augustasjj rašė:...jei kils klausimu, klauskit, maloniai atsakysiu ;uolrait
turiu pora :-D

1. del brandinimo- jei neturi vakuminio aparato- ar galima mesa brandinti sakykim stipriai suvyniojus i maistine plevele? arba naudoti Hestono Bliumentalio tirpala(kuris kaip suprantu duoda panasu efekta? Ir kiek laiko trunka brandinimas?

2. Tai is kiaulienos ispjovos galima pjaut steika? :roll:

3. jautienos antrekotas - tai reik suprast nugarine ?
 #612664   Augustasjj
 09 Vas 2015 17:28
1. Druskos tirpalas duos visiskai kita efekta, nes jis duoda greita efekta, tuo paciu dar ir sudo mesa, bet fermentacija nevyksta. Mesai bunant vakuume ji fermentuojasi butent veikiama savo sulciu. O isukus i maistine plevele kad ir kaip stipriai, tos sultys prasismelks i kitus pleveles sluoksnius, tad tokio pat rezultato tikrai nebus, nors pameginti galima. Tik butina temperaturos kontrole, ji negali kisti, jei laikai 0 laipsniu, tai tokia temperatura visa laika ir turi issilaikyti, tarkim namie saldytuve tas butu sudetinga, nes daznai varstom duris. Isvezus i koki soda ir palikus mesa 0 laipsniu temp, pilnai uztektu 10 dienu. Tik nesugalvokit brandinti kokios kiaulienos, apsinuodysit paskuj :) nebent suprieskoniuosit, pasudysit ir laikysit max 4 paras.
2. Is kiaules ispjovos nelabai issipjaus steikas, nes ji palyginti plona, bet ja galima tiesiog kepti (butina ispjauti pleve). Paprastai parduotuvej galima rasti kiaules ispjova sveriancia ~400g, tai gaunasi geros 2 porcijos :)
3. Jautienos antrekotas jungiasi su sonkauliais, parduotuvej taip ir bus parasyta "antrekotas". O randasi jis cia (foto"RIBEYE").
Prikabinti failai
dairy-steer-regions.jpg
dairy-steer-regions.jpg (20.79 KiB) Peržiūrėta 10677 kartus(ų)
 #612672   Augustasjj
 09 Vas 2015 18:08
Dar is kiaules ispjovos kepa taip vadinamus medalionus :) pjaut kaip steika, tik kad maziukai steikiukai gaunasi, kept karstoj keptuvej su megstamais prieskoniais ir patiekti prie kokio darzoviu troskinuko :)
 #612965   ttm
 12 Vas 2015 07:33
Manau, cia reiktu padekoti Augustasjj uz svietejiska darba. Pamazu, aptepti majonezu "kulinariniai stebuklai" uzleidzia vieta tikram vyriskam maistui! Kas liecia kiauliena, paradoksas yra tas, kad jos ispjova kainuoja ne ka daugiau, nei kitos dalys. O tai tikrai neblogas dalykas, ypac pradedantiesiems, nes perkepus ji islieka pakankamai minksta. Man asmeniskai labiausiai patinka kepti ispjova suvyniota i rukytos sonines juosteles. Svarbu, kad orkaite butu pakankamai ikaitusi, nes sonine turi gauti traski, o ispjova neperkepusi. Manau tai butu galima gaminti ir ant griliaus, taciau vartyti reiktu labai svelniai.
Kazkas minejo apie jautienos steiku kepima orkaiteje. Daugybe restoranu tai daro ir jus galite tai daryti,ypac kai reikia pamaitinti daug zmoniu, arba steikas ypatingai storas, o jus neturite normalios spizines keptuves ar griliaus. Pirmiausia reikia is abiejus pusiu, gerai apkepinti mesa ant labai ikaitusios keptuves. Reikalui atejus, dedi i ikaitusia orkaite... Svarbu suziureti laika, pagal norima iskepti temperatura, bet tai turetumet nustatyti patys, nes ir taip daug paslapciu isdaviau :)))
 #612977   Wytux
 12 Vas 2015 09:34
Nu ir kam ir kokia gresme kelia tas 'paslapciu isdavinejimas'? juk ne upetakinis upelis koks.....
 #613103   Augustasjj
 13 Vas 2015 02:09
ttm, kas liecia kepima aplipdzius rukyta sonine, tai beabejo mesyte bus sultingesne, bet ant griliaus kepti koki tai kepsni aplipdyta sonine yra gan sudetinga, nes ji turi tokia savybe greit sudegti, o sudegus ji tikrai nemalonaus skonio :-D Orkaiteje kodel ne, ir pats megstu aplipdyti riebaliukais daug ka :) Na o kas liecia steiko kepima orkaiteje ir ne tik, jau viska buvau minejas :) Cia vadinama ne paslapciu isdavinejimas, o svietimas :) kuo daugiau zinosi, tuo labiau tobulesi, kuo labiau tobulesi, tuo daugiau noresi zinoti, uzburtas ratas ;-var-var.
 #613104   ttm
 13 Vas 2015 02:45
Del paslapciu, tai buvo pokstas ;) Sakydamas ant griliaus , nepatikslinau - yra toks dalykas "indirect heat" , kai dedi ne tiesiai virs zariju, bet salia ir pridengi dangciu. Gaunasi panasus i orkaite efektas tik su dumeliu. Dar labai skanu upetaki( parduotuvini) taip apvynioti sonine, pries tai , i vidu idejus zoleliu, citrinos ir t.t. Idealiausia, kai sonine supjaustyta labai plonai. Centruose perkant galima parasyti, kad tai padarytu uz jus.
 #614298   ttm
 21 Vas 2015 01:42
Siandien nuejau i prekybcentri ir mesos skyriuje pamaciau toki dalyka - taukine. Esu tokia naudojes kazkada, kai dirbau uzsienyje, taciau tik dabar suzinojau, kaip lietuviskai vadinasi. Tai tokia, kaip ir riebaline pleve, kainuoja centus, galima panaudoti kepant kiaulienos ispjovas ar kt neriebius mesos gabalus. Vienu zodziu apvynioji ta pleve mesos gabala ir kepi orkaiteje, mazesnius galima ir keptuveje. Galima, mesa apvolioti ivairiose zolelese pries dedant ta pleve. Siaip, atrodo nelabai kaip, bet viskas sukepa ir lieka tik grazus pavirsius, be to mesa gaunasi ne tokia sausa , nes tirpdami riebalai ja "drekina"
 #614299   ttm
 21 Vas 2015 02:08
Del jautienos brandinimo... As nesuku per daug galvos del to. Perku turguje normaliau atrodancia nugarine ar ispjova metu i gilesne lekste ir uzmirstu saldytuve, kaip minimum 2-3 sav.karts nuo karto popierine servetele nuvalau issiskyrusi skysti. Dar yra variantas - sudeti i gilesni inda su aliejumi - svarbu pirmiau supilti alieju ir merkti mesos gabalus, kad nebutu oro tarpu. Galima dar prideti cesnako skilteliu ir zoleliu. Sis metodas t.p. geras, kai vaziuojate i gamta ilgesniam laikui ir neturite saldytuvo. Gaunasi panasus i vakuuminio ipakavimo efektas , nes nepatenka oras + riebalas nepamaiso, kai kepate ant groteliu. Kas liecia pati brandinimo procesa, tai drysciau nesutikti su Augustasjj - tas skystis vakuumo ipakavime, tai salutinis produktas mesos brandinimo, kitaip tariant mesos irimo. Sviezioje mesoje esantys enzimai, pradeda ardyti mesa, jos skaidulas ir t.t. darydami ja minkstesne. Mesai yrant ir issiskiria tas skystis. sauso brandinimo metu, viskas isgaruoja velniop.
 #616635   Augustasjj
 04 Kov 2015 23:02
Vistienos kepsniukai su Gnocchi ir netikru rukolos pesto

Paprastas patiekalas, naudojam betkuria vistienos dali, marinuojam ir kepam kaip kam priimtiniausia. Susimalam rukola su alyvuogiu aliejum, kad butu gan tirstas padaziukas. Pasidarom besamelio padaza, islydom sviesta, ant sviesto pakepinam gera sauksta miltu, pilam palengva piena ir nuolat maisom, beriam druskos, pipiru ir nemazai kieto surio, konsistensija turetu buti nepertirsta, bet gerokai tirstesne nei tarkim grietineles. Taip pat reikia prisilipdyti niokiu (gnocchi), tam reikalui issiverdam bulviu, jas susitrinam, atvesinam, imusam kiausini ar 2, beriam siek tiek miltu ir druskos. Visai sitai masei leidziam pabuti saldytuve bent 10 valandu ir tik tada lipdom kleckus :-D tokius sulipdytus niokius dedam i verdanti vandeni ir verdam tik kol iskyla i pavirsiu (1-3 min), tada juos metam i keptuve, pilam besamelio ir truputi rukolos pesto, tik tiek kad nudazytu zaliai (nepersistenkit su rukolos pesto, nes bus perkartu), lengvai pakaitinam ir viskas, dedam i lekste niokius, ant ju vistiena, papuosiam rukola, keleta cherry pomidoriuku (dar geriau tiktu kepti cherrykai), ant virsaus keleta lasu rukolos pesto, pipiru ir truputi kieto surio :) Labai elementaru bei lengvai valgosi ;-var-var.
P.S. Gnocchi yra pastos atmaina ir labai skaniai valgosi kaip atskiras patiekalas su ivairiais padazais tokiais kaip Bolognesse ir panasiai :)
Prikabinti failai
20150303_125223.jpg
20150303_125223.jpg (128.56 KiB) Peržiūrėta 10181 kartus(ų)
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė