Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Kt. patiekalai ne iš žuvies, firminiai receptai, gaminimo paslaptys, naudingi patarimai
 #62699   Gedasas
 12 Bir 2008 21:33
surio uzkandine prie alaus
jamat sviezia kaimiska varskes suri, ji reikia saldytuve siek tiek pabrandint (apie 7-10 dienu), t.y. jis turi padziuti, kad nebutu toks purus, po to jamat skarvada, islydot joje apie 70 gr. sviesto, jamat supjaustyta apie 8 mm storio riekem suri , uzberiat kmynu, druska ir kitokiu prieskoniu pagal skoni, ir atsargiai dedat gabaliukus vienas prie kito. Kepat atsargiai ant silpnos ugnies ir vis paziurint su peiliu, kaip skrunda surio apacia. Varskes suris labai greit prilimpa prie keptuves, todel, kai pamatot kada pradeda detis rusva pluta, tada BUTINAI nuimat keptuve nuo ugnies ir duodat kepamam suriui atvest apie 5-10 minuciu. Atvesimas reikalingas tam, kad sutirstetu kepamas suris ir ji butu galima apverst. Apvertus vel kepama iki rusvos pluteles..., kai apkepa abi puses , tada jau suris pasidaro standesnis ir ji galima vartyt kepant ir galima dar siek tiek pakepint kaip kas megsta. Tiesiog kepto su kmynais ant sviesto suris turi turet rusva arba vos ne sokolado spalvos atspalvi ir paimant uz gabaliuko krasto neturi trupet. Skonis nerealus :beer'2 aisku vel gi butina turet daug alaus, suriui kepant, varvanciai per barzda selei nuplaut ir uzvalgius tokio skanesto skaniai atsigert :beer'2
made in gedasas

 #62717   audrutis
 13 Bir 2008 07:16
Jei jau prakalbot apie suri, tai ir as papasakosiu kaip skaniai galima ji iskept. Tiesa, tai butu ne uzkanda, o visas patiekalas, nes suvalgyti reiktu greitai, kol siltas (tai priestarauja alaus gerimo taisyklem, jo juk greitai neisgersi).
Paimat varskes suri (tinka visi, bet vieni gaunasi skanus, kiti labai skanus. Zmona perka, tai nezinau skaniausios rusies :roll: ). Suri apibarstos druska, pipiriuku biski ir kmynu ant virsaus. Visa suri pasaunat i orkaite ir kepat. Kepat tol, kol visas pasidaro minkstas ir nebelieka varskei budingos strukturos, o pavirsius apskrunda. Skanaus ;-)

P.S. Svarbiausia per laika atrasti ta suri, su kuriuo gaunasi labai skaniai. Dar svarbiau atitaikyt iskepimo lygi, nes jei nedakepi, buna ne taip skanu. Taip pat labai svarbu valgyt iskart iskart :!: Jei ivaldysit visa technologija - nesigailesit :-D
 #193094   Alma
 03 Geg 2010 10:16
Parnešę sraiges namo, jas sudedame į dėžutę. Prieš tai į ją būtina įberti truputėlį miltų, kad pabaltų dėžutės dugnas. Taip sraiges laikome 1-2 savaites, o jeigu reikia – ir ilgiau. Per tą laiką jos išvalo visą savo žarnyną.

Po poros savaičių sraiges išimame iš dėžės, nuplauname visus nešvarumus ir užberiame druska. Jos tada sulenda į savo kiautus ir išskiria gleives, išvalo savo žarnyną. Užpiltas druska sraiges reikia palaikyti dvi valandas, o po to labai gerai nuplauti visus nešvarumus. Jeigu druska užpilta sraigė nesulenda į savo kiautą, vadinasi, ji yra negyva. Tokias sraiges metame lauk.

Likusias sraiges gerai nuplauname, įmetame į nesūdytą verdantį vandenį ir paverdame 5-8 minutes. Apvirtas sraiges šakute išimame iš kiauto ir nukerpame žarnyną nuo pado, kuris paprastai būna sraigės namelyje. Tuomet imame prieskoninių daržovių (petražolių šaknių, svogūnų, česnakų), sumaišome jas su apvirtomis sraigėmis ir užpilame baltu vynu. Tuomet sraiges su prieskoniais jau verdame apie 3-4 valandas ant nedidelės ugnies. Tik jokiu būdu negalima jų sūdyti, nes sraigės sukietėja, susitraukia. O tokios sraigės nelabi tinka valgyti. Išvirus sraiges, telieka pasitelkti fantaziją, kaip egzotišku patiekalu nustebinti savo svečius ir artimuosius.

Imame sviestą, jį išlydome, po to sumaišome su kapotais česnakais, kapota žaluma, sudedame sraiges ir viską trumpai pakepiname. Taip paruoštas sraiges galima pilti tiesiog į dubenėlį ir nešti į stalą.

Jei norite, sraiges su padažu galite supilti atgal į kiautą. Taip
patiekalas atrodys egzotiškiau. Tik nepamirškite prieš gerai išplauti kiautų.!

http://www.gudukas.com/receptai.php cia dar ju receptu

Mes nardydami buvome prisirinke perluociu kriaukliu Berzoro ezere.... ir ka.... issikepeme jas zarijose ir........ visai skanu buvo :-D
 #193850   RamaZ
 05 Geg 2010 14:00
Kadangi jau išėjo šneka apie sraiges, tai ir aš įkišiu savo trigrašį.
Visas paruošimo procesas ir virimas - taip, kaip nurodė Alma. Vadinsis "Sraigės vengriškai". Tada toliau darom taip:
1 svogūnas
4 gabaliukai kiaulienos
Šaukštelis raudonųjų pipirų
Sraigės
Druska
pipirai (juodi, žirneliais)
1 pomidoras
Ryžiai


Paimam vieną smulkiai supjaustytą svogūną ir 4 gabaliukus keptos supjaustytos kiaulienos. Užberiam arbatiniu šaukšteliu raudonųjų pipirų, įpilam truputi vandens ir verdam ant mažos ugnies 10 min. Įdedam į tą puodą paruoštas sraiges (po pusę tuzino asmeniui), įberiam žiupsnelį druskos, įdedam česnako galvutę, 1 supjaustytą pipirą ir 1 nuluptą pomidorą. Toliau verdam, kol pomidoras suminkštės. Patiekiam su ryžiais.

P.S. o Almos receptas vadinasi "Sraigės burgundiškai". Skanu
 #193855   RamaZ
 05 Geg 2010 14:18
Prie alaus. Vadinasi "Žirniu košė su ausytėm" :lol:

Išsiverdam norimą kiekį žirnių.

Smulkiai supjaustom rūkytos šoninės ar lašinukų. Susmulkinam didelę svogūno galvą. Viską verčiam į keptuvę ir apkepinam iki kol svogūnai gražiai apgelsta.

Imam rūkytų kiaulės ausų pakelį (geriau imti nepjaustytas, nes tos, bent jau man, skanesnės), supjaustom nedideliais gabaliukais.

Žirnius, kepintus svogūnus su šonine (ar lašinukais), ausų gabaliukus - verčiam į vieną indą, gerai išmaišom. Skaniausia kol karšta.
Greit atkemšam alaus butelaitį (prieš tai dar pageidautina pasikviest draugų :roll: ) ir ... ;-var-var.
 #239739   RamaZ
 10 Gru 2010 18:42
Nesuradau kur dėt, tai dedu čia ;-) , pavadinsim "tai" užkandžiu :roll:

Gal kai kam ir netiks, bet man tai labai skanu.
Reikės:
- 0,5 - 1,0 kg kiaulės smegenų
- druskos,
- pipirų (piktų) žiupsnelio, svarbu nepadaugint,
- galima dėt (kam patinka) smulkiai pjaustyto svogūno.
Aš asmeniškai nieko daugiau iš prieskonių nededu, kad "neužmuštų" smegenu skonio.

Paruošimas:
- imame keptuvę, įpilame 2-3 šaukštus aliejaus, ikaitiname,
- dedame smegenis, mentele jas "paplojame" per visą keptuvės plotą,
- užbarstome druskos, pipirų ir jei kas nori - svogūno
- kepame ant vidutinės kaitros apie 20 min.
- apverčiame, padruskiname - papiriname ir vėl kepame apie 20 min
- nudengiame keptuvės dangtį ir truputį leidžiame nugaruot drėgmei. Jei reikia - pavartome. Kepinys turi įgaut gelsvai - rudą atspalvį.

Viskas. Galima valgyti ir karštas ir šaltas. Man labai tinka prie alaus, bet neblogai ir prie degtinėlės ;-)
 #239744   RamaZ
 10 Gru 2010 19:13
Visai neprastas ir skanus užkandis

Reikės:
- kiaulės (arba jaučio) liežuvių
- po keletą piktų ir kvapnių pipirų
- pora lauro lapelių
- druskos

Paruošimas:
- dedame liežuvius (prieš tai juos truputėlį apvalome) į puodą
- užpilame vandeniu, kad apsemtų
- dedame druskos (aš keturiems kiaulės liežuviams dedu 1,5 arbatinio šaukštelio druskos)
- užverdame, nugraibome susidariusias putas
- dedame pipirus, lauro lapus
- verdame ant "mažos" ugnies apie 50-60 minučių
- nukaičiame ir duodame praaušt neišimdami iš skysčio
- išimame, nusausiname

Pjaustyti rekomenduoju prieš pat vartojant, nes neišsausėja.
Valgom su majonezu ir krienais. Tinka prie !buonka! ir :beer'2

Jei viską atliekam su jautienos liežuviu - vienam liežuviui dedam 2 šaukštelius druskos ir verdam ne mažiau 1,5 valandos
 #239749   Vegys
 10 Gru 2010 19:28
A jaučio liežuvis į puodą telpa ? :)
Dėl abiejų tavo užkandžių - gal ir skanūs. Ale, nežinau ... Liežuvį sunkei prisiverčiu valgyt, o smegenis iš vis gali būt man sunku į burną įsidėt. Nors .... Sraiges pats gaminau ir valgiau ... Tiesa, daugiau manau negaminsiu, neverta tiek knistis dėl nieko įpatingo maisto. Arba - reik mokėt paruošt.
Paveikslėlis
 #239778   eLPi
 10 Gru 2010 20:05
Smegenis pirma kart valgiau uosvijoj, pagal ta pati recepteli ...
Net tokia istorija apturejau: uosvijoj pjaunam kiaule, atejo laikas kiaules galva pasmulkint, imu kirvi, uosvis laiko uz ausu, kertu per snipe ...tvarkoj, kertu galva pusiau..... tvarkoj, smegenys vienoj ir kitoj pusej, isimu ir numetu suniui, as gi ju nevalgau.... :roll: dabar jau zinau, kokia kiaulyste padariau tada :lol: ... nuo to karto tokiu klaidu debedariau ... dabar zinau skoni, visai :gutgut
 #239824   RamaZ
 10 Gru 2010 21:18
Tarp kitko, seniai, kai dar be kelniu bėgiojau - kaime, kai pjaudavo kiaulę, smegenis kepdavo ant popieriaus (balto lapo). Lapą dėdavo ant pečiaus, šalia rinkių. Pabarstydavo tik druska ir nedėdavo jokių prieskonių. Skanu būdavo ;-) .
O dėl šito: prisiverst-neprisiverst, prikolas-neprikolas tai ką aš žinau :roll: ... Suprantu, kad ne kiekvienas žmogus gali viską valgyt - nes daugelis kažko tai nevalgo ne dėl to, kad neskanu (nes dažniausiai net ragavę nebūna), bet dėl to, kad negali prisiverst paragaut... Paprasčiausia psichologija ir tiek (čia netinka tiems, kam nuo kažko tai alergija).
Asmeniškai aš pats tai stengiuosi paragaut visokiausios egzotikos - kažkas patiko, kažko kitą sykį gal ir neberagausiu, kažkas visai buvo neskanu. Bet pabandyt juk visada galima (ir verta). O jei bus skanu? ;-)
 #249750   mcdee
 19 Sau 2011 23:01
Mano ir mano seimos paskutiniu metu TOP 1 uzkandis:
midijos, placiau apie jas cia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mussel )

Reikes:
midiju (~1kg)
sviesto 50-100gr.
cesnako 3-4 skilteles
svoguno 1 galva
balto vyno 200-300ml
grietineles 200-300ml
svieziai maltu pipiriuku
svieziu petrazoliu

Labai tinka paskrudintas "batonas", manau pransuziski butu ;-var-var. tik reiktu skrudinant (stambius gabaliukus orkaitej ant blekos) idet cesnako, pipiru ir apslakstyt alyvuogiu aliejum

O darau taip:

Pirma i vandeni, ir ismetu kurios lieka atidariusios (tipo negyvas), nuvalau. Tada i gilia keptuve dedu gabala , istirpus dedu smulkinta cesnaka, svoguna. Apkepus pilu vyna ir palaukiu kol uzvirs, uzvirus vynui dedu midijas ir uzdengiu dangciu, po 4-5 min pilu grietinele ir pipirus ir dar po dangciu 3-4 min. Isjungiu ir dedant i lekste patikrinu ar visos atsidare, jeigu randu uzdara - i siuksline, negyva. Supilu padaza, apibarstau petruskem.

Labai gerai eina su vynu, man tinka ir prie alaus :-D
kazkas panasaus
P.S. Nepamenu ar Lietuvoj midiju is vis buna, bet jeigu kam pasitaikys proga...rekomenduoju
 #252581   zzzubarruu
 30 Sau 2011 10:20
PYRAGAS SU KONJAKU (RECEPTAS VYRAMS)
1 stiklinė cukraus
2 stiklinės dž. vaisių
1stiklinė vandens
Sauja riešutų
4 kiaušiniai
250g sviesto
1 citrina
2 maži litrai konjako!

Prieš pradedant maišyti tešlą, paragauk konjaką, ar geras!
Suplak sviestą iki purumo su plakikliu.
Dar kartą paragauk konjaką – ar tikrai jis aukščiausios kokybės? Tam tikslui pripilk jo pilną stiklinę ir išgerk iki dugno (kartojama 2 kartus).
Įdėk į išplaktą sviestą 2 šaukštus cukraus ir dar kartą paragauk konjaką tuo pačiu metodu.
Įmušk į dubenį 2 kiaušinius ir suberk tuos keistus susiraukšlėjusius vaisius…
Dabar paragauk konjaką nustatydamas jo konsistenciją…
Išjunk plakiklį.
Užstrigusius tarp plakilio stipinų vaisius iškrapštyk su žirklėmis.
Įmesk citriną į dubenį ir ten pat išspausk riešutus.
Papildomai įberk cukraus ir apskritai visko, ko tau norisi.
Ištepk orkaitę riebalais ir pasuk ją 360 laipsnių…
Įšmesk dubenį su tešla pro langą ir pabaik gerti konjaką, nusispjauk į tą pyragą ir bandyk eiti miegoti!
 #253585   RamaZ
 03 Vas 2011 16:40
Ruošiant įvairius mėsos patiekalus, dažnai lieka (kaip šalutinis produktas) lašinukai. Paprastas receptėlis kaip tuos lašinukus paverst visai nebloga zakuske ;-) .
Supjaustom plonom juostelėm, gabaliukais ar panašiai.
Įkaitiname keptuvę. Vidutinė ar biškiuką didesnė kaitra.
Dedame lašinukus, apkepiname pirmą pusę.
Apverčiame - padruskiname ir labai švelniai papiriname.
Dar sykį apverčiame - vėl padruskiname ir papiriname.
Svarbiausia nesudegint - reik stebėt, kad gautusi tokie gelsvai-rudi.

Viskas. Imame lauk. Leidžiame nuvarvėt taukams. Zakuskė :gutgut tinka ir karšta ir šalta. (Skumbrotas jau kažką panašaus rašė, tik apie spirgus (plovas))
 #253948   Tadass
 04 Vas 2011 14:27
Nu radau. O prie uzkandziu netiks?

PUSMARŠKONĖ KOŠĖ

"Bulves nuskutame, išverdame, nusunkiame, bet nedžioviname. Žemaičiai pasakytų -“sukriušame” bulves (sutrinam bulvių košę). Ją praskiedžiame pienu - kad būtų skystos manų košės konsistencijos. Pilame ruginius miltus - tiek, kad vėl sutirštėtų. Verdame visą laiką maišydami, kad neprisviltų, pasūdome. Paragaukit - reikia, kad nesijaustų “žalių” miltų skonio. Lašinikus, šoninę (šalto/karšto rūkymo)pakepiname su svogūnais, išjungiame, sudedame grietinę, įberiame krapų. Pusinę košę dedame piramides forma į lėkšte, piramidės viršuje padarome įdubimą, į kurį supilame makalą (padažą). Valgome šaukštu kabindami košę ir pamirkydami makale. Prasidėjus šviežrūgių agurkų sezonui, galima prisikąsti (tarm.) tokių agurkėliu

Žemaičiai gali tokią košę valgyti pusryčiams, pietums (tik ne per darbymetį) ir vakarienei."
 #254416   RamaZ
 07 Vas 2011 11:14
Vakar valgiau :gutgut

Midijos - 1kg
Morka - 1vnt (vidutinio dydžio)
Svogūnas - 1vnt (vidutinio dydžio)
Česnakai - 2 skiltelės
Salieras - 1-2 "stiebai"
Vynas - 0,150-200g (baltas)
Sviestas - 2 šaukštai, galima dar kokį šaukštą aliejaus
Pipiras (juodas, piktas)
Petražolės (šviežios, žalios, nedidelis pundelis)

Čia viskas 1 kg midijų. Darysite daugiau - reiktų visko daugiau ;-)

Darom sekančiai:
- sudedame sviestą ir supilame aliejų (jei jo pilame) į keptuvę (puodą). Ištirpus sviestui, dedame smulkiai pjaustytą česnaką, svogūną, salierus, morką - kepame 3-5min, nepamirštame pamaišyt.
-pilame vyną ir laukiame kol užvirs
- dedame midijas (prieš tai nuplauname po tekančiu vandeniu, atrenkame neužsidariusias ir jas išmetame)
- pamaišydami "kepame-verdame" 10-15min, kol visos kriauklės atsidaro (neatsidariusias išmetame). Ilgiau "kepti-virti" nepatartina, nes gaunasi ne maistas, o guma.
-viską gražiai sudedame į lėkštę, šaukštu pasėmę apipilame "padažu", pabarstome (švelniai) pipirais ir smulkiai pjaustytom petražolėm
Patiekiame į stalą, arba valgome patys ;uolrait . Tinka ir šiltos ir šaltos - geriausias priedas prie viso šito - ALUS.
Bandom ;-)
 #279407   Tadass
 05 Geg 2011 14:06
Apio recepta esu isbandes - tikrai gera uzkandele. Kazka panasaus galima pasidaryt is tortiliju paploteliu.
Jeigu reikia greitos ir skanios uzkandeles, darau taip:

Nusiperku pakeli tortiliju paploteliu, tik naudoju juos kaip picos pada. Tepu kecupo, siek tiek majonezo ir tarkuoto surio ant virsaus + prieskoniu kokie patinka. Saunu i orkaite 10 min. ir zakuske gatava :gutgut Galima improvizuot kaip kam patinka - as pvz dar uztarkuoju "slapiankos" (per burokine tarka ;-) ) ir pabarstau konservuotu ananasu. Gaunas ala Hawaju pica.

Iskepus supjaustau nedideliais kasniukais-juostelemis ir i lekste. Skanu tiek karsta tiek salta.
 #305837   Skumbrotas
 16 Rgs 2011 11:52
hipy rašė:
Skumbrotas rašė:o vietoj normalaus kaimiško sviesto naudot margariną, kurį jau senai pasmerkė visi smegenim mąstantys dietologai :-D
o kas blogai su margarinu? poprastu sviestas maisytas su aliejum... tiesiog gal kaikuriems receptams grynas sviestas ir netinka - reik margarino (konkreciai del kibinu nezinau)...
Nu nu, sviestas su aliejum :jeheje: Pasidomėk ir suprasi iš ko tas margarinas daromas, info pilna (kad ir čia pvz http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/artic ... d=14437744 ).
Jei netinka sviestas - tinka lydytas sviestas :!: Aš, beje, beveik tokį ir tevartoju, arjuvedoje vadinamas ghi berods.
 #306187   Tadass
 19 Rgs 2011 10:56
Isbandziau ir as Vegio nurodyta receptuka. Viska dariau taip pat tik vegetos nedejau. Rezultatas - niam niam ;uolrait
Idedu fotke su savo "foteliu" :-D

Paveikslėlis
 #403853   zemaytis
 07 Rgs 2012 21:12
Gan Greitai paruosiami ceburekai ;-)
Reikes pakuotes paprastu vafliu (tokiu paprastu kaip tarybiniais laikais tik storesniu), kiaulienos farso, cebuliu, druskos, pipiru, miltu, kiausinio, pieno/vandens, aliejaus.
Uzsimaisom tesla is miltu, kiausinio, pieno/ - vandens - tokia kaip blynams tik truputi tirstesne ir idedam truputi druskos.
I farsa idedam svogunu, druskos, pipiru (pagal skoni). Tada paimam vafli ir ant jo uztepam 0.5 - 1.0 cm storio uzmaisyta farsa. Aptepam visa laksta. Tada uzdedam kita laksta ant virsaus. Tuomet supjaustom vaflius nedideliais (5x5 cm ar pan.) kvadraciukais, apvoliojam "blynu" tesloje ir metam i ikaitinta alieju.
Skonis priklauso nuo idaro. pvz as i farsa nepagailiu ideti svogunu ir stengiuos nepadauginti pipiru. pipirus naudoju tik juoduosius. Nieko mandraus, bet skanu ir gan greitai paruosiama. 600 g farsui reikia kazkur pakelio vafliu. Apvoliojant vaflius tesloje reiketu stengtis, kad tesla padengtu visa pavirsiu - taip ceburekai maziau prisigers riebalu.
Skanaus :/braj;
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė