“TIKRAS” UZBEKIŠKAS PLOVAS (lietuviškam variante).
Jį pagaminti reikia:
a) ~3.5 - 4 valandų (dirbant vienam asmeniui)
b) laikytis griežto laiko normatymo ir kitų nurodymų
c) 7ltr talpos kazano (puodo iš spec. špižio ir aliumo liejinio)
PRODUKTAI:
1kg rinktinės kiaulienos sprandinės ar kumpinės mėsos
1kg svogūnų
1kg morkų
1kg stambių ryžių
250g aliejaus
7 galvos(ne skiltys) žieminio česnako
RUOŠIMAS:
Į kazaną pilame aliejų ir jį užkaitiname.Poto sudedama griežinėliais piaustytus nuluptus svogūnus.Nuolat maišome medine mentele.Kepiname ~15-20min. kol svogūnai pradeda gražiai ruduoti.Toliau dedame stambiais gabalais (~30-50g) piaustytą mėsą.Ją nuolatos maišome ~15 minučių kol ji pabąla.Poto sudedame iš anksto supiaustytas ~2x2x5mm šiaudelio pavidale morkas.Jas taip pat ~10 minučių maišome.Nepamirškite, kad viso proceso metu reikia maišyti mentele kazane esantį maistą.
Sukritus morkom viską užpilame 2-2.5ltr vandeniu, kad vanduo būtų per tris pirštus nuo kazano viršaus.Užpylus vandenį ~45minutes verdame kol mėsa visiškai suminkštės.Čia, virimo metu galime truputį atsipūsti, prisėdus prie stalo nes per tą laiką reikia perinkti ryžių kilogramą nuo visokių šmulkių šiukšlyčių, nešvarumų.Virimo metu vandens dapilama bet kada jam nuslūgus.Galų gale supilame nuplautus ryžius ir ruošiame česnako galvutes.Atminkite, kad sudėjus ryžius labai sumažėja vanduo.Ryžiai brinksta, vanduo susigeria į juos.Praejus ~7minutėm sudedame,”užkasame” česnako galvas ryžiuose.Pastoviai mentele iki kazano dugno sujudiname ryžius, pabadome kaip tai darome dėdami kopūstus.Tai darome nuolatos kas dvi tris minutes tam, kad ryžiai neprisviltų, o dugne atsirastu nors kiek vandens.Išjungiame viską praėjus dar ~15minučių.Dar palaukiame ~20minučių (viduje dėl didelės temperatūros dar vyksta virimas) ir poto kazano dangtį apdedame laikraščio arba storu popieriaus sluoksniu.Viską uždengiame audeklu, rankšluoščiu (ką turime) ir laikome dar 20minučių.
Pastaba: visas procesas vyksta apie 2,5 valndos neskaitant laiko maisto produktų paruošimui.Šio kiekio porcijų užtenka pamaitinti 12-15 žmonių.
Jį pagaminti reikia:
a) ~3.5 - 4 valandų (dirbant vienam asmeniui)
b) laikytis griežto laiko normatymo ir kitų nurodymų
c) 7ltr talpos kazano (puodo iš spec. špižio ir aliumo liejinio)
PRODUKTAI:
1kg rinktinės kiaulienos sprandinės ar kumpinės mėsos
1kg svogūnų
1kg morkų
1kg stambių ryžių
250g aliejaus
7 galvos(ne skiltys) žieminio česnako
RUOŠIMAS:
Į kazaną pilame aliejų ir jį užkaitiname.Poto sudedama griežinėliais piaustytus nuluptus svogūnus.Nuolat maišome medine mentele.Kepiname ~15-20min. kol svogūnai pradeda gražiai ruduoti.Toliau dedame stambiais gabalais (~30-50g) piaustytą mėsą.Ją nuolatos maišome ~15 minučių kol ji pabąla.Poto sudedame iš anksto supiaustytas ~2x2x5mm šiaudelio pavidale morkas.Jas taip pat ~10 minučių maišome.Nepamirškite, kad viso proceso metu reikia maišyti mentele kazane esantį maistą.
Sukritus morkom viską užpilame 2-2.5ltr vandeniu, kad vanduo būtų per tris pirštus nuo kazano viršaus.Užpylus vandenį ~45minutes verdame kol mėsa visiškai suminkštės.Čia, virimo metu galime truputį atsipūsti, prisėdus prie stalo nes per tą laiką reikia perinkti ryžių kilogramą nuo visokių šmulkių šiukšlyčių, nešvarumų.Virimo metu vandens dapilama bet kada jam nuslūgus.Galų gale supilame nuplautus ryžius ir ruošiame česnako galvutes.Atminkite, kad sudėjus ryžius labai sumažėja vanduo.Ryžiai brinksta, vanduo susigeria į juos.Praejus ~7minutėm sudedame,”užkasame” česnako galvas ryžiuose.Pastoviai mentele iki kazano dugno sujudiname ryžius, pabadome kaip tai darome dėdami kopūstus.Tai darome nuolatos kas dvi tris minutes tam, kad ryžiai neprisviltų, o dugne atsirastu nors kiek vandens.Išjungiame viską praėjus dar ~15minučių.Dar palaukiame ~20minučių (viduje dėl didelės temperatūros dar vyksta virimas) ir poto kazano dangtį apdedame laikraščio arba storu popieriaus sluoksniu.Viską uždengiame audeklu, rankšluoščiu (ką turime) ir laikome dar 20minučių.
Pastaba: visas procesas vyksta apie 2,5 valndos neskaitant laiko maisto produktų paruošimui.Šio kiekio porcijų užtenka pamaitinti 12-15 žmonių.
Žveju gimstama, o ne tampama...