Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Kt. patiekalai ne iš žuvies, firminiai receptai, gaminimo paslaptys, naudingi patarimai
 #280205   RamaZ
 09 Geg 2011 14:29
Bandom tokį receptėlį. Kaip tiksliai pavadint nežinau, bet jis gimė "suplakus" kelis įvarius receptus.

Reikės:
- 0,5-0,7kg kiaulienos (jautienos) faršo,
- 3-4 česnako skiltelių
- 1 vidutinio dydžio svogūno galvos,
- 1 paprikos,
- 1 skardinės konservuotų pupelių (raudonų, su pomidorų padažu),
- 1 morkos,
- 1 "piktosios" paprikos,
- 2 vidutinio dydžio pomidorų,
- druskos, pipirų, šakšto ar dviejų aliejaus
- 1,5 litro buljono (jautienos),
- druskos, pikto pipiro (pagal skonį)

Gaminimas:
- pilame aliejų, įkaitiname keptuvę, dedame faršą, medine mentele pasmulkiname, kad nebūtų "supuolęs" į didelius gabalus. Pipiriname-druskiname. Pamaišome. Pakepame kokį 10min. Pamaišome. Dedame smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, morką, ir "piktą" papriką. Apkepame, kol svogūnas pradės keisti spalvą. Nepatingime pamaišyt ;-) ir "pasmulkint" faršą.
Tuo pačiu metu - išverdame buljoną (iš bėdos tiks ir iš "kubelių")
Kol viskas vyksta - smulkiai supjaustom pomidorą ir papriką - 1x1x1 visai tinka, gali būt ir truputį stambiau.
Į buljoną verčiame keptuvės turinį, dedame papriką su pomidoru. Verdame ant mažos ugnies apie 15 min. Atidarome konservuotas pupeles, nupilame skystį, pupeles į puodą. Nukaičiame.
Viskas. Ragaujam.
 #280224   RamaZ
 09 Geg 2011 15:13
Paprastutė bulvių-pupelių sriubytė. Ir pagamint lengva, ir greita, ir skanu ;-)
Reikės:
- 5-6 vištienos "sprandukų" arba vištienos sriubos rinkinio,
- 4-6 vidutinio dydžio bulvių,
- 2-3 morkų,
- skardinės konservuotų pupelių (baltų),
- druskos, pikto ir kvapnaus pipiro, lauro lapo,

- į puodą dedame vištieną (prieš tai nuplauname po tekančiu vandeniu), užverdame. Nupilame nuovirą, užpilame vėl vandeniu. Užverdame, dedame druską, pipirus ir lauro lapą. Verdame apie 30-35min. Jei prieskoniai (pipirai, lauro lapas) buvo sudėti į sultinį - sultinį nukošiam, jei "kažkokiam konteineryje" - užteks jį išimt.
- išimame vištieną. (pakui sugalvosim kaip ją suvalgyt ;-) ir su kuom). Dedame (žiedeliais arba pusžiedžiais supjaustytas morkas) ir verdame apie 10min.
Dedame smulkiai (mažais kubeliais) pjaustytas bulves. Verdame 10min.
Pilame pupeles (skystį rekomenduočiau nupilt, bet galima ir ne...). Išjungiame viryklę. Po 10min - skanaus ;-)
 #284646   Agis
 26 Geg 2011 05:28
Nu esu keletą receptų iš giedriaus bandęs ir aš.Šis su barščiais, tai mano manymu, kaip sakoma "Iš didelio rašto išėjo iš krašto" nenoriu nei įžeisti nei jo, nei jo pasekėjus, bet čia toks receptas kaip sakoma "ką čia dar sugalvojus ir sumarmalinus", nes kelis skirtingus patiekalus suplakti į vieną jovalą, tai kaip sakoma pagal skonį, bet originalu :lol:

Na aš labai jau paprastai darau barščius, bet šeimynai patinka, gal kada ir kokiam pusmeete padarysiu, kai mažiau liaudies bus :lol:
Nors čia galima pavadinti ir Ukrainietiškų barščių variacija.
Susipjaustai mėsos, čia pagal pageidavimą, gali būti ir kiauliena ir jautiena ir vištiena.Man jautiena skaniausia.Mėsa tik vienas iš sudėtinių dalių, tai žinoma ji neturi vyrauti, o dedate pagal savo nuožiūrą.Pjaustau plonomis juostelėmis.Toliau susismulkini česnako, svogūno, morkų juostelėmis, burokėlių juostelėmis (niekad neneudoju jokių tarkų, trintuvių, viskas daroma vienu peiliu), kopūsto (kartais naudoju ir raugintus), bulvių juostelėmis kaip fri, grybų (aš grybų nepjaustau, nes naudoju džiovintus ir sumaltus baravykus, tai jau pabaigoje virimo jais paskaninu)
Taigi dedam keptuvę, pilam aliejų (aliejaus rūšis pagal savo požiūrius ir galimybes :-D ) man šiuoi atveju skaniau ant nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus, kurio dabar pilstomo yra visur, kur prekiauja prieskoniais.Pirmiausia pakepinam česnakus, ir jiems parudavus išgriebiame ir dedame juos į puodą, kuriame virsime sriubą, toliau mėsą, morkas, burokėlius, kopūstus, bulves, jei dėsime grybus tai ir juos.Taip viską apkepiname gerai, bet nesudeginame įkaitintame aliejuje vis išgriebdami ir sudėdami kitą ingridientą, kol viskas atsiduria puode, kuriame virsime.Tada užpilame verdančiu vandeniu, sūdome, dedame keletą cielų pipirų (sriubai naudoju cielus, nes jie taip atiduoda tik savo skonį, o ne kartumą, nors yra anekdotas apie mano žemiečius, kad taip galima kelis kart panaudoti :-D )Verdame iki 15 minučių, paragavus daržovės turi traškėti dar, o ne susileisti.Tada užsukama ugnis, sumetami žalumynai, leidžiama subręsti keletą minučių ir skanaus, kam patinka į lėkštę, dar šaukštas normalios riebios grietinės (nepamirštam, jog liesa grietinė yra prikimšta visokių tirštiklių, antraip ji būtų vandenėlis ir jūs jos paprasčiausia nepirktumėt, tai jau geriau mažiau normalios), :-D Rūgštumą pasiekiu naudodamas tik spaustą citriną.
Viskas.Kas kažkiek gamina, tai žino proporcijas ir kiekius pagal savo šeimą, o kas negamina, tai tam ir taip nesvarbu kiek čia ko dėti :lol: Galimos variacijos su rūkytais lašinukais.
Faršo niekada nenaudoju.Pažvelkite į mėsos kainą ir į faršo kainą, jeigu atrasite 30-50 centų skirtumą kas link brangesnės mėsos, tai nepamirškite ir mėsos, tiksliau mėsos atliekų procentų farše :-D Visuose prekybos centruose gali sumalti jūsų nusipirktą gražią sprandinę ar kumpio gabaliuką ;-) jeigu jau neturite noro tai malamai mėsai namuose perteikti savo energetinio lauko :koliorava (dabar pilna juokdarių, kurie pasigauna tokias frazes ir naudoja televizijos eteryje, nors apart to vierno recepto kur išmoko prieš laidą, daugiau nesugeba)
Aš visada sakau jog pagrindinis prieskonis yra "dūšia".Jeigu maistas gaminamas nuo dūšios jis visada skanus, jeigu tik iš reikalo, tai....

p.s.tarp daugumos dabartinių "kostiumuotų' žmonių plinta nuomonė, kad sriuba, tai "ubagų' maistas.Mano manymu jie patys pamažu darosi lietuviško kulinarinio paveldo ubagai, arba turintys tokias šeimininkes, kurios tik silikonu sugeba sužavėti vyrą :-D
 #297367   RamaZ
 05 Rgp 2011 10:22
Visiškai paprastas dalykas (minimum visokių priedų) kai esate kažkur gamtoje (pvz. su palapine)

Prisirenki grybų. Išvalai, nuplauni, supjaustai. Verdi kokias 5-7min nuo užvirimo.
Nupilame skystį, užpilame reikalingu kiekiu vandens. Pagal kiekį dedame "buljono kubelius" - aš dedu 2 vnt ant 1,5 l ( pagrinde naudoju "vištienos", bet čia jau kaip kam patinka) vandens (nešneku apie sultinį todėl, kad poilsiaujant gamtoje mažai kas vežasi reikalingus ingridientus sultiniui ;-) )
Verdame apie 15 min. Sudedame smulkiai pjaustytas morkas. Verdame kokias 5 min. Dedame smulkiai (kubeliais ar panašiai 1x1x1 cm) pjaustytas bulves ir kelias riekutes smulkiai pjaustytos rūkytos dešros, pagardiname šaukšteliu sviesto. Verdame kol bulvės taps valgomomis - tai trunka kelias minutes. Viskas.
 #306537   RamaZ
 21 Rgs 2011 13:47
Štai paprastas, bet gal truputį neįprastas, raudonųjų burokėlių sriubos receptėlis. Nesijuokite perskaitę, geriau pirma pabandykite ;-). Patiks - sanaus, nepatiks - daugiau taip nebedarykite :roll:
Imame sriubos rinkinį (galima vištienos, kiaulienos ar jautienos... kas ką mėgstate). Geriausiai kur daug kauliukų. Užpilame vandeniu, kad apsemtų ir užverdame. Nupilame, kiaurasamtyje lengvai praplauname, dedame atgal į puodą : druskiname, pipiriname, galima mestelėti pora lauro lapų. Dedame sutarkuoto (burokine tarka) burokėlio (grubiai pasakius - vyriškas rieškučias be kaupo ;-) ) ir ant 2-3 litrų vandens pabandome įdėti 3-4 arbatinius šaukštelius cukraus.
Verdame kol mėsytė išvirs. Išimame. Dedame gana smulkiai supjaustytas bulves. Verdame, kol bulvės išvirs (tai truks apie 5min, jei bulvės smulkiai pjaustytos).
Į lėkštę (ar dubenį) dedame pora šaukštų grietinės, išmaišome, pilame apie pusę samčio sriubos, išmaišome kol grietinė "ištirps" - pilame sriubos tiek, kiek žadame suvartoti. Valgome su juoda duona.
O mėsa - įgavo "specifinį" skonį , galima vartot kartu su sriuba arba atskirai ;-)
 #583370   Skumbrotas
 05 Rgp 2014 16:03
Kadangi jau baigia prinokti pomidorai, o vasara kankina kaitra, tai siūlau išbandyti ispaniškus šaltibarščius - GASPAČIO. Paįvairinimui mūsiškiams šaltibarščiams.
Reikia turėti:
3-4 didelių sunokusių pomidorų;
1 raudonos saldžiosios paprikos be sėklų;
1 ilgojo agurko (arba keletos trumpųjų);
aitriųjų čili pipirų pagal skonį;
česnako 3-4 skilteles;
2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
3-4 vidinių saliero stiebų su gelsvais lapeliais;
po šluotelę šviežių krapų, petražolių, bazilikų, kalendros, mairūno (čia dėtas meškinis česnakas ir biški krapų su petruškomis, tiks iš bėdos tai ką turite);
druskos - pagal skonį;
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
pusės šaukštelio malto kmyninio kumino;
stiklinės ledinio vandens (nebūtinai, jei norite tirštos sriubos) , aš dėjau raudonojo vyno stiklinę;
pusės citrinos sulčių.
2 šaukštai džiuvėsėlių
Gaminame:
Panardinkite keliolikai sekundžių į verdantį vandenį pomidorus ir nulupkite odelę. Toliau 3 pomidorus, papriką, salierų stiebus, žalumynus, du trečdalius agurko, aitriąją papriką, prieskonius, vandenį, druską, citrinos sultis sudėkite į virtuvinį kombainą su peiliais ir suplakite viską iki skystos vientisos tyrės. Supilkite pomidorų tyrę į dubenį. Likusį trečdalį agurko ir likusį pomidorą supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į sriubą. Taip pat suberkite smulkiai sukapotus saliero lapelius ir šviežias prieskonines žoleles. Supilkite aliejų, viską išmaišykite ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Jei norite patiekti iš karto, įmeskite kelis kubelius ledo. Papuoškite prieskoninėmis žolelėmis arba skrudintais baltos duonos kubeliais. Patiekite su duona, orkaitėje keptomis bulvėmis arba skrudinta kukurūzų duona . Galite į dubenėlį įdėti šaukštelį neriebios grietinės.
Skanaus :/braj;
Prikabinti failai
004.JPG
004.JPG (151.98 KiB) Peržiūrėta 4070 kartus(ų)
 #585855   tench
 24 Rgp 2014 21:06
Galbūt teisingoj temoj rašau...
Raudonikius supjaustom plonutėliais griežinėliais (kad beveik kaip čipsai) ir įmetam į gerai įkaitusią keptuvę su spirgučiais. Laiks nuo laiko visą tą reikalą pamaišom ir po kokių max. 10-ties minučių išjungiam. Bet prieš pat išjungiant dar įmetam plonai supjaustyto česnako. Arba neįmetam jei nepatinka, esminis dalykas čia tas, kad česnaką jokiu būdu negalima sudegint. Nes jei keliom sekundėm perkepsi česnaką, vietoj nuostabaus aromato gausis [nevartotinas žodis]. Va... ir tada visą tą skanų riebaliuką iš keptuvės supilam į barščius. Tiksliau ne visą - dalį grybukų ir spirgučių pasiliekam.
Dėl pomidorų. Į pomidorus nededam jokių nesąmonių. Tik true vyriškus prieskonius - stambią druską ir juoduosius pipirus. Ir viskas.
Nu ir dar įsipilam pem mililitrų skanios suomiškos vodkės. Vienas namuose tu darai ką nori! :yaaah! :yaaah! :yaaah!
DSCI0059.JPG
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė