Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Kt. patiekalai ne iš žuvies, firminiai receptai, gaminimo paslaptys, naudingi patarimai
 #18449   Gedasas
 14 Gru 2006 14:27
Vytinti jautienos (žvėrienos) kumpeliai tipo "basturma"

Iš sprandinės ar gabalo užpakalinio kumpio pašalinamos visos plėvės ir sausgyslės, mėsos gabalai turi būti nedideli, iki 200 gr. svorio, pailgos formos.
Mėsa įtrinama žvėrienos prieskoniais, dedama druska, cukrus arba šiek tiek spirito (tas duoda mėsai raudonį) pipirai, lauro lapeliai ...., praktiškai galima dėti bet kokius mėsos prieskonius pagal skonį. 1kg. mėsos aš nulupu 2 česnakų galvas, susmulkinu ir įtrinu kiekvieną mėsos gabalą atsikrai..., po to viskas sudedama į kokį nors įndą ir apie 3 - 4 paras marinuojasi. Mėsą laikyti šaltoje vietoje .
Po marinavimosi mėsa su peiliu nuvaloma nuoprieskonių, po to paruošiamas toks prieskonių ir maltų džiūvėsių mišinys: į džiuvėsius įdedama pipirų, kaukazietiškų prieskonių, mairūno, malto muskatinio riešuto, viskas gerai išmaišoma, paragavus tą mišinį, turi jaustis aitrokas prieskonių skonis, mišinio kiekio turi būti tiek , kad užtektų įkočiot mėsą .
Imamas mėsos gabalas, jis įtrinamas-įkočiojimas į prieskonių-džiuvėsių mišinį, po to suplojamas, kad mėsa liktų plokščia (kaip kotletai), su peiliu praduriama skylutė ir įveriamas šniūras, su tuo šniūru pakabinama šalia radiatorių ant vamzdžio...., kiekvieną dieną reikia tikrint, kad neperdžiūtų, vidutiniškai, jei radiatoriai pastoviai šilti, džiovinti reikia apie 5 paras...
Kai išsivytina , pjaustoma labai plonais griežinėliais ir būtina turėti daug alaus..

Aš taip vytinu stirnieną, bet puikiai tinka ir jautiena .... :beer'2
Paskutinį kartą redagavo 1 Gedasas. Iš viso redaguota 16 kartus.

 #18482   Gedasas
 14 Gru 2006 20:39
kaip tik šiandien išsimarinavo :) po kokių 5 dienų reikės jamt daug alaus :)
Paveikslėlis Paveikslėlis

 #18592   Gedasas
 16 Gru 2006 22:18
Druska ant basturmos dedasi taip pat kaip ir kepant kiaušinienę.........., pagal skonį. Kiek dėt gramais negaliu pasakyt, nes niekada nesveriu. Dėk tiek , keik reikia (pagal skonį) :lol: , vėliau, kai išsimarinuos - paragausi mėsą ir jei druskos bus per mažai, tada į džiūvėsėlių - prieskonių mišinį dadėsi daugiau......., tas pats su pipirais ir k.t. prieskoniais

 #19148   Gedasas
 23 Gru 2006 12:20
mende rašė:as katilinej virs peciaus pakabinau tai jau sendien nuo kampiuko biski atsipjoviau :oops: ../;nzv nu bet ir pipiru privares :superšokas kita syk reiks maziau det :roll:
pirmas blynas visada prisvilęs :lol: , bet pipirai gerai....... :twisted: alaus daugiau išgersi .
Aš dabar mažiau druskos ir pipirų dedu......, daugiau visokių aromatinių žolelių tipo mairūnas, džiovinti ir susmulkinti krapai ir t.t. ...... tada kumpeliai labiau aromatizuoti gaunasi, bet visitiek druska ir pipirai turi jaustis ..... Pas mane jau visa giminė pradėjo vytintą mėsą daryt, pas ką neužeisi, tai vis ant radiatorių kabo delikatesai :lol:

 #45891   RamaZ
 21 Gru 2007 21:38
Labai idomu patiekala uzmaciau per vokietuku televizija (VOX). Dabar pabandysiu aprasyt, nes pats bandziau, draugus vaisinau ir visiems patiko ;-)
-0,5kg kiaulienos (neriebios) supjaustom kubeliais (3x3), pabarstom druska ir prieskoniais (pipirai, mesos prieskoniai, saslykiniai prieskoniai... na pagal skoni)
-ant stiprios ugnies apkepiname siuos mesos gabaliukus vos ne iki juodumo ir isimame is keptuves (i keptuve galima pilti alieju arba deti taukus - irgi pagal skoni).
- supjaustom 3-4 vidutines svoguno galvas ziedeliais (geriausia raudono svoguno, bet jei nera tokio - tinka ir paprastas), sudedame i keptuve ir apkepiname kol pradeda vos vos gelsti.
-ipilame i keptuve stikline (apie 200 - 250g) saldaus raudono vyno, uzdengiame dangciu ir patroskiname apie 10 min. kai issitroskina svogunai - dedam mesa ir 15 min pamaisydami troskiname kartu su svogunais
- isverdame bulves su lupenomis (pagal skoni padruskine. galima ideti bulviu prieskoniu).
Dedame i lekstes mesa, svogunus bulves. Bulves suplojame, patepame sviestu (arba margarinu), apibarstome smulkintomis petrazolemis. Ant mesos ir bulviu, uzpilame skyscio is keptuves.

 #152723   Gedasas
 16 Lap 2009 16:07
vytinimo sezonas prasidejo :-D komplektas stirnienos ir ziobrio :grin: Paveikslėlis

 #152743   Vegys
 16 Lap 2009 16:42
Šiemet aš jau ne kartą vytinau (tiksliau tai būtų pavadinta "džiovinau"). Bandžiau jautieną ir kiaulieną. Kiauliena nepatiko. Apsistojau ties jautienos kumpiu. Sako, išpjova geriau tinka, ale išpjovos kaina man netinka. Kaip darau - supjaustau į gabaliukus (~ 20x5x3 cm), dedu druskon. Druskos dedu negailėdamas. Daug. Ty per daug nebūna. Sūdau 7-10 dienų. Po to - 2-3 dienas atmirkinėju. Po to - apdedu prieskoniais, aš pvz esu didelis čiobrelio gerbėjas, nors tinka ir bazilikas beigi kiti - visad darau mišinį iš keletos prieskonių. Prieskonių dedu daug. O po to - maunu ant 0,45 mm valo :- :grin: ir nešu džiaut katilinėn. Išdžiūsta greit, po savaitės galima ragaut. Ypač jei katilą pakuri dažniau ;)

Pliusai - bet kada turiu skanios mėsytės pagriaužimui ir visai nereik tam išleist daug pinigų. Minusai - nemoku išlaikyt jos drėgnos. Aš iš kart vytinu apie 1-1,5 kg, todėl iš kart (per vakarą ar du) nesunaudoju. Visą tą laiką mėsytė kabo katilinėj, pasidaro kietoka. Ką daryt kad ji išliktų "šlapiasnė" ? Tam tikru momentu nuimt ir kur nors kitur padėt ? Ar .... ? Draugas buvo įkalbėjęs net aliejum aptept, kad mažiau drėgmės išgaruotų, ale čia buvo prasta mintis ...

Vakar padžioviau 6 plekšnes pabandymui + menkę kilograminę. Pažiūrėsim kas gausis. Šių žuvų dar nevytinęs (nedžiovinęs :oops: ) Puode dar sūdosi jautienos >1 kg. Užsūdyta prieš savaitę, jau gal galima būtų atmirkinėt ir džiaut ...

P.s. valio - Vilniuje jau galima nusipirkt ŠVIEŽIOS žuvies ! Šiaurės mietelyje, priešais Norfą, pardavinėja plekšnes (4,5 Lt), menkes (6,9-9,9 Lt). Žadėjo vėgėlių.

 #152755   Gedasas
 16 Lap 2009 17:17
kad neperdziovint, arba vienodai isdziovint, reikia apvoliot i dziuvesiu ir prieskoniu misini, dziuvesiai neduoda perdziut kumpelio pavirsiui. Kad islaikyt isvytinta kumpi, as dedu ji i saldytuva, po kiek laiko jis atsileidzia ir jei per dregnas, galima vel pavytint.
Druskoje ir prieskoniu misinyje pilnai uztenka pamarinuot 4-5 dienas, druskos nereikia padaugint, nes paskui mirkant issimirkina ir prieskoniai del to gali nukentet kumpelio skonis ;-)
Svarbu kumpeli pries kabinant suploti... panasiai kaip kotleta, tada vienodziau ir greiciau issivytina

Pasilaiciuose Laisves pr. prie Emsi degalines Norfos pastate atsidare ukinku turgus, ten be sviezios mesytes yra ir sveizia zuvyte, maciau karosus, plakius, lydekas, vegeles, menkes ir ziobrius.... ziobrius as ten ir zvejoju :lol:

 #153227   Gedasas
 17 Lap 2009 19:30
Arcia rašė:o kie klaiko laikosi ta dziovinta mesa ?
neilgai :cry: maksimum pora savaiciu... nes ji... greit susivalgo :roll: :lol: :lol:

 #154948   f'eD
 24 Lap 2009 21:18
Vegy, basturma isdziuna del to, kad pernelyg daug ir perilgai sudai. druska istraukia visas mesytes sultis ;-)

 #154985   Vegys
 25 Lap 2009 07:55
Taip, f'eD esi teisus. Neišimu iš katilinės tol, kol nesuvalgau. Kaip tik liko vienas gabaliukas ir tas kietas, ty nespėjau visko suvalgyt laiku ;-) Pabandysiu įdėt jį į šaldytuvą, Gedasas rašė kad šaldytuve atsileidžia.

Perdžiovinau ir plekšnes - pirmosios kai valgiau buvo labai skanios, o kai valgiau užvakar berods - per sausa jau. O dar viena kabo, ta ko gero irgi bus sausa. Reiks pirkt ir džiaut vėl ir bandyt neleist sudžiūt ....
 #608214   TheStyl
 14 Sau 2015 20:45
Foto pagal pirma receptuka. SKONIS NEREALUS!!!
Prikabinti failai
Pradzia mesos.jpg
Pradzia mesos.jpg (56.52 KiB) Peržiūrėta 10319 kartus(ų)
Vitinta mesyte.jpg
 #608228   vava
 14 Sau 2015 21:19
nu, pagal Gedaso recepta vytinta mesa negali but neskani :)
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė