Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Gaudymo ypatumai, vietos, taktika; pašarai, masalai

 #2305   tuomahaukas
 10 Kov 2006 09:31
Vegys rašo:
Vienas zvejys man pasakojo, kad jis sekmingai lynus gaudo tokiu masalu : ima varskes, imusa kiausa, prideda vatos (!), viska gerai suminko ir palaiko ant saules kad apdziutu. Zvejojant padaro nemaza rutuliuka deda ant kabliuko. Kam reikia vatos ? Sake tam kad laikytusi / nenukristu nuo kabliuko. Sake toki masala ima tik lynai.
Kiek tame tiesos o kiek prasimanymu - nezinau. As niekad nebandziau, nepatikimai man kazkaip atrodo. Gal kas nors ka nors panasaus esat bandes ? O gal kas nors ant boiliu bandet lynus gaudyt ? Butu ydomu isgirst minciu sia tema ...

 #2654   tuomahaukas
 14 Kov 2006 16:53
Dėl pačios receptūros- neturiu ką pasakyti: nežinau, nebandžiau, patylėsiu :donknow'
Kas dėl vatos :arrow: a jis nepasakojo, jei visgi reikia keisti masalus, kaip "smagu" nuiminėti tokį variantą nuo kabliuko užkarpėlės ? :twisted:

Leisu sau šį bei tą pacituoti :oops: Štai ką apie masalus lynams mano Kęstutis Zanevičius:

"Atskiruose vandens telkiniuose, selektyviai jaukindamas didesnius lynus, naudoju tokią taktiką. Jaukinu stambiais ir biriais produktais, tik jų įmetu labai nedaug (saują arba dvi), o kvapnųjį priedą sudaro ruoštas namuose arba pirktinis jaukas praturtintas atraktantais. Žūklei, kuri trunka visą dieną, sunaudoju 3- 5 apelsino dydžio jauko rutulius ir 1- 1,5 l biraus ir stambaus jauko. Su kvapais neeksperimentuoju, vienas patikimiausių- vanilė, o rudenį sliekų kvapo atraktantas. To visikai pakanka, nes daugumas produktų, sunaudojamų jaukui, yra natūralai kvapnūs, pvz. saldūs konservuoti kukurūzai, šutinti kviečiai, linų sėmenys, kanapės (jų bei saulėgražų išspaudos) ir pan. Gaudydamas lynus (kaip ir karosus, karpius, didžiuosius karšius), laikausi taisyklės kad masalas turi būti ne tik didesnis už jauko daleles, bet ir kvapnesnis bei skanesnis už jauką. Todėl daugumą augalinės kilmės masalų pagardinu: blyną ar tešlą- vanile arba medumi, perlines krupas- medumi, arba verdu kanapių nuovire ir pan. Labai gerai lynai (ypač didieji) reaguoja, pajutę saldų jauką ir masalą, bet tai dėsninga tik vidurvasarį ir žūklaujant dienos metu, kai gerokai perspektyvesni ugalinės kilmės masalai. Dažniausiai mano naudojami yra šie: kvietinis blynas, tešla, sutinti kviečiai, perlinės kruopos, kukurūzų grūdai, varškės apkepas, virtos bulvės bei manų košės kubeliai, išmirkytos saldžios razinos. Gaudydamas lynus, arti vandens paviršiaus jaukinu saldaus batono plutelės kubeliais bei kanapių nuovire virtomis musių lervomis. Pastarasis jaukus itin efektyvus, bet jeigu jį aptinka raudės, lynų žūklę galima pamiršti...
Pavasarį ir rudenį bei vėsesnėmis vasaros dienomis, o ypač anksti ryte ar naktį, perspektyvesni gyvūninės kilmės masalai- raudoni kalifornietiški arba mėšlianiai sliekai, uodų trūklių bei musių lervos, dreisenų ir vynuoginių sraigių mėsa. Met ir sotūs lynai neliks abejingi, matydami vėžio mėsą, o gaudant stambius lynus nežinau geresnio masalo kaip naktinis sliekas. O štai varškė, kurią daugumas autorių vadina geru jauku, mano praktikoje, deja, nepasiteisino."

(Asmeninis autoriaus rekordas (nžn., gal šiuo metu jau viršytas): 2003 m. liepos 14 d. pagautas 4,5 kg lynas (66 cm), kova truko apie 40 min. Masalas: naktinis sliekas. Gaudyta "Match" tipo meškere, 0,22 mm storio valu be pavadėlio. Pagauta spėkit kur ? Ogi otiat dvatcat piat- Galvės ežere ;-) ).

 #3035   alkanas
 17 Kov 2006 12:23
na kas liecia varske- tai tikrai zinau, kad suvalkijoj vietiniai zvejai(kaimieciai) tikrai seria varske, o gaudo ant surio ir gerai pagauna, tik zinoma varske jaukina pastoviai, ir dar- ant surio jiems kitos zuvys netrukdo zvejybai- jei ima tai lynas :roll:
pats savo akim ne karta esu mates, kaip jie ten zvejoja, pats nebandziau- kitokia zuvis tada rupejo. taigi nieko teigti apie varske 100 proc negaliu, bet savo zvairom akim maciau zvejojancius ir pagaunancius :cool:

 #3041   tuomahaukas
 17 Kov 2006 12:34
Tubūt bet kokio žvejo nuomonė nėra absoliuti ir nenuginčijama tiesa, nebent išskyrus tai, kad "gaudant be jokio masalo- kibimas ženkliai sumažėja :roll:" :lol:

 #3048   alkanas
 17 Kov 2006 12:58
tuomahaukas rašė:Tubūt bet kokio žvejo nuomonė nėra absoliuti ir nenuginčijama tiesa, nebent išskyrus tai, kad "gaudant be jokio masalo- kibimas ženkliai sumažėja :roll:" :lol:
na nesutikti su tavo mintimis butu daugiau negu kvaila :gutgut :lol:

 #8950   tuomahaukas
 12 Bir 2006 14:14
Klausimas dėl pašarų:
parduotuvėse matau įvairių jaukų "lynas- karosas". Esu skaitęs, kad aniems nelabai patinka šviesesnės spalvos, išsiskiriantis dugno fone jaukas. Ruosiuosi gaudyti vietoje su gan tamsiu dugnu, yr dumblo. Kiek teko pažiūrėti parduotuvėse- visvien per šviesūs. Kuo tamsinate jauką ? Šiaip jau ruošiuosi maišyti į jauką meduolių. Ar bandėt kas maltus dėti ?
A gal kas bandė kanapėmis tamsinti ? :?:

 #8952   mende
 12 Bir 2006 14:37
tuomahaukas rašė:Klausimas dėl pašarų:
parduotuvėse matau įvairių jaukų "lynas- karosas". Esu skaitęs, kad aniems nelabai patinka šviesesnės spalvos, išsiskiriantis dugno fone jaukas. Ruosiuosi gaudyti vietoje su gan tamsiu dugnu, yr dumblo. Kiek teko pažiūrėti parduotuvėse- visvien per šviesūs. Kuo tamsinate jauką ? Šiaip jau ruošiuosi maišyti į jauką meduolių. Ar bandėt kas maltus dėti ?
A gal kas bandė kanapėmis tamsinti ? :?:
bandyk tamsint durpem ;-)

 #8965   tuomahaukas
 12 Bir 2006 19:04
Kad "nenusitiuninguot" ant pirktinio jauko, manau kad mendes reiks paklausyti (turbūt kokia kurmiarausio žemė irgi nepakenktu ?)
A kiti pirktinius kaip nors "dataiso" ? Čia ne kukurūzų, sliekų ar pan. pridėjimą turiu omenyje, o auksčiau paminėtus maltus meduolius, kanapes ir t.t. ?

 #8974   kamstis
 12 Bir 2006 23:14
Lynams geriau ,juoda duona ,nei meduoliai ,o tamsinti visai nereikia,nes jei gaudysi stambius lynus tai jie dar geriau sviesu jauka jama ;-) ,o mazyliai gal ir baidosi :roll: ir dar visokios siuksles maziau prota knis ;-)
Cia mano tokia mintis, gal ir durna ,bet retkarciais pasiteisina ;-)

 #8975   VirTus
 12 Bir 2006 23:52
Pilnai sutinku su Kamsciu.Lynus seriu tik juoda duona.Kepala perlauziu per puse,ismirkau ji zvejybos vietoje...veliau isimu minkstima ir formuoju rutulius.Svarbu duonos per daug nepermirkyt,nes tada gaunasi "buza"...retkarciais maisau ta duona su pasaru"karosas-lynas",bet kazkokio labai didelio skirtumo nepastebejau :roll:

 #10390   Pasakorius
 20 Lie 2006 12:11
Gal kas nors ka nors zinote apie Lavyso lynu specifika?
Gal esate atrade ten dirbanti pasara, galbut koks nors masalas dazniau nei kiti pasiteisina?

 #10403   kamstis
 20 Lie 2006 16:33
Pries pora savaiciu draugas buvo Lavyse,negalejo ypatingais laimikiais pasigirti,gaude ant kukuruzo ir ant slieku :roll:

 #10413   Pasakorius
 21 Lie 2006 07:25
Eile metu vaziuoju prie Lavyso. Mano svogeris yra atidirbes lynu gaudymo technika ir taktika ir visuomet mane apgaudo, nors zvejojame tose paciose vietose ir naudojames tais paciais masalais. Dazniausiai kukuruzu, siek tiek reciau sliekais.
Del sportinio intereso as kiekvienais metais atsivezu isbandyti koki nors nauja pasra, koki nors nauja masala, bet koleikas mano pastangos apgaudyti svogeri nesekmingos.
Todel mano ankstesnes zinutes tikslas ir buvo surasti ka nors tokio ypatingo.

Si savaitgali vel vaziuoju prie Lavyso. Vienas is "slaptu" ginklu bus kanapes. :grin: Kazkada skaiciau straipsni, kad lynai jas megsta. Taip pat bandysiu rasti kudrinukiu mesos ir ant jos gaudyti lynus.
:cool:

 #10418   Vegys
 21 Lie 2006 08:18
girdejau kad zmoniu begales prie Lavyso, vieta rast sunku. Teisybe ?

 #10454   Pasakorius
 24 Lie 2006 09:13
Teisybe. Zmoniu daug, zveju taip pat, bet kazkaip netrukdo vieni kitiems. Dazniausiai visi seriasi vienoje savo vietoje (ties savo stovyklaviete) pasizymi ja buteliu ir tose paciose vietose zvejoja. Kartais buna, kad koks nesusipratelis atplaukia i paserta vieta - bet paprasius pasitraukt - pasitraukia toleliau.
Kiek teko buti per eile metu - rimtu konfliktu nemaciau.

Trumpai apie sio savaitgalio rezultatus.
Fantastiskas nekibadienis :-D Per tris valtis - keletas neuzaugu lyniuku, kurie buvo paleisti atgal ir tik vienas apie 400 gr. paragautas.

Kad zuvies yra, tai matesi akivaizdziai. Ir i pasara regavo, nes pasertoje vietoje burbuliavo nuolat. Nu bet nekibo nors tu ka nori jiems daryk. Bandziau ir kukuruza, ir slieka, ir dzyka - nulinis rezultatas.

 #10458   Vegys
 24 Lie 2006 11:32
Pasakoriau, papasakok apie vietas kur gaudai : koks gylis ? Prie pat zoliu / zolese ar toliau ? Vienas zvejys sake, kad gaudo siek tiek toliau nuo zoliu. Zinau kad ten kai kas gaudo su dugninem. O kaip tu ? Plude ? Kimba rytais / vakarais ar ir velu ryta - diena pasitaiko ?

 #10485   Pasakorius
 25 Lie 2006 14:53
Galiu papasakoti, ale tik ka as pats nieko te siemet dar nepagavau, todel mano info gali buti klaidinga :roll:

Eile metu didzioji dauguma pludinukemis gaudydavo ruozuose uz zoliu ir ten sugaudydavo daugiausiai bei didziausius lynus. Ten dugnas pradedavo staigiau gileti. Siemet maciau daug gaudanciu dugnine. Pastarieji meta iki zoliu juostos. Kaip jau minejau tiek pirmieji, tiek antrieji nelabai ka pagauna.
Dugnines mirksta nuo ryto iki vakaro, o pludininkai gaudo anksti ryte ir velai vakare.

Kazkodel manau, kad problema masaluose, nes akivaizdziai matosi, kad zuvis i pasara reaguoja (pasertoje vietoje labai daznai ir intensyviai burbuliuoja), bet siulomo masalo valgyti nenori :roll:

As pats gaudziau pludinuke is valties.

 #10542   giedriuzzz
 27 Lie 2006 16:04
Siandien perskaiciau viena straipsneli kuriame buvo parasyta, kad neblogai lynus serti ir zvejoti ant virtos morkos supjaustytos kubeliais.
Ka manote? Gal kas esate tai isbande?

 #10543   Vegys
 27 Lie 2006 16:32
giedriuzzz, a kur skaitei ?

Esu kazkada skaites LT kazkuriam zurnale (ar tik ne Musu Gamta), kad lydekos gerai jama ant voblerio, isdrozto is morkos - geras daiktas ta morka, visos zuvys ja jama:)

 #10544   giedriuzzz
 27 Lie 2006 16:50
Perskaiciau zurnale Zvejys ir zuvis 2005 7nr. Straipsnis vadinasi "Prie mazo seklaus ezeriuko" autorius Lenkijas Zbigniev Stanisz.

Cituoju: "Pusantro metro gylyje tarp lugniu dugnas daznai buna padengtas plonu dumblo sluoksniu. Tokiu atveju kaip jauka naudoju smulkiais kubeliais supjaustytas virtas morkas. Nors ir keista, virtos morkos isties puikiai vilioja lynus, o ju rausva spalva dera prie dugno. Morkas galima sumaisyti su kukuruzais. Toks jaukas pasiteisina zukles vietose kur dugnas smeletas ar padengtas nedideliu dumblo sluoksniu, o ezero vanduo drumstas."

 #10566   Pasakorius
 28 Lie 2006 08:10
nu ant morkos tai tikrai dar niekada nieko nebandziau pagauti :shock:

 #10574   tuomahaukas
 28 Lie 2006 10:05
Tai tas pan Zbignev morkas naudoja tik kaip jauką, ar ir kaip masalą ? :roll:

 #31055   Saimonas
 10 Geg 2007 17:01
Gal kas nors zinote kur galima butu gauti kazeino ?

 #33027   gelmės
 05 Bir 2007 09:31
Lynus vilioja aromatai.
//Karščiai paveikė lynų apetitą - gali pamanyti, kad jie kaip peniukšliai paršeliai dabar nuo ryto iki vakaro nieko daugiau neveikia, tik šlamščia viską, ką randa valgomo. Tad nieko nuostabaus, kad auksašoniai jau antrą savaitę kimba kaip pašėlę, bet geriausia juos žvejoti vėlyvą vakarą ir naktį, nes tuo metu lynai pamiršta atsargumą, kuriuo paprastai pasižymi.
Meškeriotojas iš Trakų Skirmantas Gustaitis lynus Elektrėnų mariose žvejoja būtent naktį, bet šį sezoną naudoja naujoviškus masalus. Tai - dirbtiniai amerikiečių kompanijos "Berkley" masalai, gaminami iš musės lervos, ir kukurūzų grūdai. Kadangi naktį žibintuvėlio šviesoje gana keblu ant mažų kabliukų verti masalus, daug tvirtesni nei natūralūs dirbtiniai masalai išlieka sveiki net ir dešimt lynų ištraukus. Be to, meškeriotojas teigia pastebėjęs, kad kvapnius masalus lynai, naktį šniukštinėjantys po vandenžoliu atvašynus, aptinka daug greii nu. Dirbtiniai "Berkley" masalai, išvaizda niekuo nesiskiriantys nuo natūralių, skleidžia stiprų aromatą, kuris "-privilioja auksašonius.
Įdomu, kad šį sezoną ypač traukia aromatai. kurių paprastai žūklės žinovai lynų žūklei nerekomenduoja. Geriausią apetitą lynams sukelia medaus aromatu pagardintos "Berkley" musės lervos ir "Micro Power Corn" kukurūzų grūdai, tačiau sėkmingai naudojami ir braškių, bananų, vanilės kvapą skleidžiantys masalai. //

Paėmiau dalį straipsnio. Gal kas bandėt tuos "Berkley" :?: Ar čia vėl tik mums paskaitynėti :?: :shock:

 #33029   kamstis
 05 Bir 2007 09:49
:grin: :grin: Eiline propaganda,patustinti kisenes :evil:
As kazkada irgi buvau patikejes ,kad ant dirbtinu "Barkly" matyliu gerai kimba :!fig! :!fig! Nieko nepagavau kol naturaliu nedadejau,tik 17ar 20 lietuvisku kaip i bala ismeciau,naudos jokios,ir tai gaudziau ziobrius upeje,atrodo turetu but ne tokie atsargus ir per pati kibimo pika,ant naturaliu kliovas su kiekviena pravodke,ant dirbtinu ane grybst.
Nemanau ,kad lynas ,susigundytu kazkokiu tai pakvepintu plastmases gabalu,turint omeni ,kad net ir naturalu pasara jis gana ilgai ragauja ir tik po to jama,buna isimciu ,kad ima is karto bet kad ta silikono smota rytu :roll: nezinau,nesiruosiu bandyti,nes ir taip gelezines kantrybes reikia ,kad sulauktum iganingo pludes niurktelejimo,o kitam gale pajustum nenusakoma raudonakio jega ;-) Tai tiek :grin:

 #33051   spiridonas
 05 Bir 2007 15:05
cia gal truputi ne i tema, bet kadangi prakalbote apie tuos dirbtinius matyliukus(POWER BAIT- berkley), tai is mano patirties- jie viena karta tikrai yra suveike. bet ir salygos buvo extrimalios. esu apie tai rases kazkada. Suveike ziema kai buvo - 17 salcio, tada su zvejuku , danes upeje gaudeme eserius ir tikrai mes juos gaudeme... ne maziukus o gerus marinius eserius. kaip zinia esant tokiam salciui kimba ir be matyliaus- ant tuscios avizos. taip ir buvo - kibo ir ant tuscios, bet kur kas reciau negu su tuo dirbtiniu trukliuku. tuo momentu tikra truklio lervike uzdeti ant kablio nebuvo jokio sanso... susaldavo tarp pirstu. su vienu dirbtiniu matiliuku sugebedavome istraukti apie 10 klumpinuku.
ta diena per 4 val paemiau virs 50 egzemplioriu ir kuriu apie 10 partempiau namo ir isitikinau kad gerai paruostas eserys yra geris :)

 #33353   x-rap
 12 Bir 2007 12:01
zvejodamas karpius viename tvenkinyje pamaciau zveja , kuris gaude lynus ant veziu mesikes is uodegos.

o

 #34177   artistas
 25 Bir 2007 01:18
O...Idėja :idea: ...O jei pabandžius ant krevetės? Kiek žinau ant vėžio mėsos ne tik lynas kimba. :cool:

.

 #34185   armiuxz
 25 Bir 2007 11:08
Gali bandyt,bet abejoju ar daug pagausi,nes pagal ideja,ant krevetes lynas turetu kibt ne mazesnis nei kokiu 1,5kg..geriau varyk i jura su krevete..:)

 #34195   pypkorius16
 25 Bir 2007 21:04
Na kazkaip pora metu apie lynus pamirsau , bet anksciau labai sekmingai lynus traukdavau ant siurbeliu. ten kur gaudai prie kranto ispesi vandenzuoliu kuoksta arba koki paskendusi kerplesa arba tiesiai ant dugno, paimi tiesiai ant kabliuko ir pirmyn. Uz sliekus dirbdavo dvigubai geriau.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė