Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai

 #248   eLPi
 23 Vas 2006 15:37
As tradiciskai ziema vytinu tik stintas /kadangi kitokios zuvies negaudau :oops: /.
Darau taip /jau buvau rases, bet gal kam naujai pravers :wink: /: stinta nuplaunu, guldau i inda sluoksniais druskinu /pagal skoni/, po 3-4 val. stintas nuplaunu ir per akis kabinu. Po 3-4 dienu pradedu ragaut. Skanaus :wink:
Paveikslėlis

 #1019   tuomahaukas
 27 Vas 2006 14:23
Gal kas gali įdėti savo receprūrą voblos, bo pernai- užpernai biški fuflo pas mane su kuoja gaudavosi :oops:
Parašykit kiek dedat druskos ant 1 kg rybos, kiek laiko sūdot, ir kaip ten su vandens pakeitimais, mirkymais ir t.t. :?: Ir dėl kabinimo- vieni galva žemyn, kiti aukštyn kabina. Nu vnž. aiškiau, konkrečiau... ;-)

 #1025   Gedasas
 27 Vas 2006 14:37
tuomahaukas rašė: kiek laiko sūdot, ir kaip ten su vandens pakeitimais, mirkymais ir t.t. :?: Ir dėl kabinimo- vieni galva žemyn, kiti aukštyn kabina. Nu vnž. aiškiau, konkrečiau... ;-)
Aš kuojoms druskos dedu negailėdamas, žuvis vo ne balta nuo druskos, laikau apie 3-4 dienas (jei stambesnė), po to pusdienį mirkau šviežiame vandenyje, kelis kartus pakeičiu vandenį...., kabinu už uodegos..., esu pasidaręs tokį šniūrą.., nestoras internetinis kabelis :lol: , ant jo sukabinu kas 6 cm nuo užuolaidų spaustukus , liaudyje krokodilais vadinami, tai paimu žuvį už uodegos ir tais spaustukais suspaudžia, labai greita ir efektinga, o laidas reikalingas tam, kad nesusipainiotų, kai jis po žuvies vytinimo nuimamas ir kur nors į tamsiuką įmetamas...

 #1063   Agis
 27 Vas 2006 18:17
Po pavasarines zvejybos parvezus kibirioka kuoju plakiu, jas trinu su druska pries zvynus,Tiesiog paimi in sauja druskos ir pertrauki pries zvynus zuvy is abieju pusiu.Veliau tarp sluoksniu dar pabarstau druska negailedamas.Veliau ta visa zuvu kieki paslegiu.Naudoju kibiro i kibira sunerimo principu, tik i virsutiny pripilu vandens, kad butu svoris.Sudosi 4-5, jei pamirstu ir savaite.Nieko nuo to neatsitinka.Veliau praktiskai kiek dienu sudziau, tiek valandu mirkinu saltame vandenyje ji vis pakeisdamas svieziu.Po to, panasiai pagal Gedaso principa pakabinu zemyn galva.Praktiskai po dienos ar pusantros ant zuvu lupu vietoj vandens atsiranda laselis riebalo.Va tada, jau aisku, kad vanduo jau visas istekejo ir tada apverciu visas galvomis i virsu.Tada jau ciupinejimo principu matyti, kurios jau tink, kurios dar turi pakabeti.Zinoma geriausia vytinasi, ten, kur nera saules ir traukia skersvejis, bet galima visa tai pasidaryti balkone padarius karkasa ir aptraukiant ji marle ar tinkleliu, dabar parduotuvese yra ju visokiu.Jeigu taip tingima pasiruosti, tai yra dar vienas senas geras receptas.Jau truputy nulasejus vandeniui nuo pakabintu zuvu, jas patriname aliejaus ir acto misiniu lygiomis dalimis.Tas kvapas atbaido muses ir galit buti ramus del apariku koloniju :lol: Kadangi zvynus visviena lupame, tai skoniui jokios ytakos tai neturi.

 #1125   VirTus
 28 Vas 2006 01:51
Vat su tuo mirkymu man labai idomu pasidare :!: ...as kazkaip tik nuplaudavau anksciau ir viskas...aisku zuveles buna surios(bet man jos tokios ir patinka)+isdziuvusios pasidengia baltu sluoksneliu(nuo druskos)...kiek suprantu-druskos perteklius "islipa" i virsu...zodziu,klausimuks toks:
-ar numirkant zuvi neimanoma jos permirkyt,ko pasekoje zuvis supus :?:
:?: :?: :?:
P.s. LP..kur tu stinta vytini :?: ...jei bute,tai kur ja ziema kabinti :?: ..prie radiatoriu :?: ...kaip su kvapu :?: ...kai sudziaunu kuojas,tai zmona kotais susiraukus vaiksto :liež-uvis ...ir taip keleta dienu,kol zuvytes kvapas iseina...

 #1151   spiridonas
 28 Vas 2006 10:49
stintas dziaunu prie radijatoriaus, pries tai kelesdesimt min. palaikau vonioje, kad nuvarvetu. kiek esu pastebejes, nuo stintu kvapo is vis jokio nera, na nebent tas agurku ir jis buna tik pirma diena, veliau kvapas dingsta

 #11313   tuomahaukas
 15 Rgp 2006 21:55
Smetona klausia:

kaip teisingai vytinti zuvi miesto salygomis,gal kas patars?aciu...

Agis atsako:

Sūdydamas visada itrini druska prieš žvynus ir dar pabarstai kiekvieną sluoksnį dėdamas i indą, kuriame jas paslegi.Tam geriausia tinka du vienodo dydzio kibirai, viename sudedi zuvy, o kitu pripylus i ji vandens paslegiŽuvį laikai 2-3 dienas priklausomai nuo žuvų dydžio.Vėliau atmirkini tiek valandų keisdamas vandenį, kiek dienų sūdei.Vėliau pakabini žemyn galva ir po to kai ant burnos(maždaug po 1-2 dienų) pasirodys riebalo lašeliai, perkabini galva aukštyn.Va tada kai išdžiūsta ir būna tikroji džiovinta žuvis.Ji tampa net permatoma prieš saulę.Jeigu džiovini vasarą ir reikia apsaugoti nuo musių tai sumaišai lygiom dalim atstą su aliejumi ir ištepi prieš džiaudamas.Va tada nepuola jokios musės.Dar esu mates kiti pasidaro is pagaliuku karkasa, o ji aptraukia sieteliu, dabar tu sieteliu visokiu yra.Svarbiausia, kad dziudama zuvis negautu tiesioginiu saules spinduliu ir dziutu vejo prapuciamoje vietoje.

 #16216   eLPi
 13 Lap 2006 12:44
Savaitgali turejau spec. uzsakyma - dukra dziovintos pleksnes uzsimane :roll: , teko pasistengt :lol: ir rezultatas bus po savaiteles:

Paveikslėlis

 #16844   Vytautas
 22 Lap 2006 20:03
mazu zuvu niekas neskrodzia, o be to, zuvu seliteris zmonem nepereina. jai nusprendei skrosti tai skrosk karsius, plakius kojas na ir kitas dideles zuvis, bet pjauk ne per pilva, o per nugara, nes pive laikosi visi zuvies riebaai, pats skanumas. pjadamas per nugara issaugosi riebalus ir zuvis stiriausioje vietoje (nugaroje) greiciau isdzius. kabink zuvi tamsioje, vesioje, o svarbiausia gerai prapuciamoje vietoje. Jakutijoje kai dirbau tai ten teko valgyti vietiniu jakutu vytita zuvi. jie 10 valandu sudo ir po to kabina 12 val pries ventiliatoriu arba dideliame skersvejyje. zuvis tiesa nebuna sudziuvusi, bet savotiskai skani. tiesa prie to reikia priprasti, nes atrodo, kad valgai pusiau zalia zuvi.

 #45844   RamaZ
 21 Gru 2007 13:15
turiu pasiulyma - kaip lengviau sukabint zuvis. ant virvutes primauni uzuolaidu laikikliu ( tokie su ziedeliu, ant kurio prikabintas "krokodilas", yra "senukuose"). pradzioj (2-3 parom) zuvis kabiname uz uodegu, kol is burnos nustoja laset skystis, o paskui be jokiu problemu apverciam zemyn uodega ;-)

 #52859   jashas
 11 Kov 2008 12:02
dziovinat zuvis isvalytas ar nevalot?

 #52863   djxz
 11 Kov 2008 13:58
Džiovinu išvalytas.

 #124221   samazamas
 16 Bir 2009 21:16
Sveiki, sugryztu prie vytinimo. Vienas zvejas man patare vytinti zuvis ne kibiruose kaip minima, bet jis siule man paimti kartonine deze, apdeti dugna laikrasciais ir tada det druska, zuvi, druska ir t.t. Taipat patare, po ta deze padet kokia skarda ar kanors i kur suvarvetu visas bjaurastis, taip sake tada isbega viskas is zuvu. Tad man kilo klausimas, ar gerai, kad viskas isbega ar geriau kibire, kad sultys dar maisytusi su zuvimis? Kaip man logiskai mastant, tai geriau, kad isbegtu visos sultys i ta popieriu, negu, kad sultys kibire viliotusi su zuvimis. Kaip jus manote del sito dalyko?

 #134065   Vytautas88
 13 Rgp 2009 16:50
Temos neskaičiau, bet parašysiu kaip aš darau. O darau itin paprastai, ir gaunasi labai skanu.
Žuviai galvų nepjaunu, žinoma ir žvynų neskutu. Tik viduriai išimami ir viskas. Tada į kibirą/dubenį dedu visą žuvį, daug druskos, nemažai lauro lapų, nesmulkintų pipirų, viską gerai išmaišau, palieku kambario temp. kur nors tamsiam kampe, uždengiu tokiu pintu dangteliu (musės neužpuola) kokioms 3-4 paroms (priklauso nuo žuvies dydžio, bet dažniausiai vytinu smulkmę). Po to visas žuvis perplaunu tekančiu vandeniu (kad nuplauti druskos perteklių) ir iškart džiaunu ant medvilninio siūlo. Po 5-8 dienų (priklausomai nuo palėpės temp.) jau galiu skanaut.
Va, šiandien sudžioviau:
Paveikslėlis

 #134868   dagys
 19 Rgp 2009 13:27
Teko ragaut šitaip vytintų( :?: ) karšiokų: kibiro dugne prigręžiota skylučių, sluoksnis druskos, sluoksnis žuvų, vėl druskos kad žuvies nesimatytų ir t.t. Kibiras statomas kambary, pasirūpinama, kad skystis išbėgtų ne ant grindų. Viskas, žuveliokų nekabinam, o laukiam kol išdžius kibire. Kiek laiko laikyt neprisimenu, bet galima nustatyt ragaujant. Nieko nesumaišiau, receptas būtent toks. Žuvies skonis kaip įprastai vytintos tik mėsos kiek daugiau ir ji labiau guminė. Receptą papasakojo kolega, kurio moteriškės uoslė gera, o būdas :kocelas! , todėl jis žiemą taip vytina- kvapo nėra :idea: Pats nebandžiau, tik kibirą sugadinau jau- laukiu žiemos.

 #155832   Gedasas
 27 Lap 2009 15:37
ziobrio vytinimas:
ant 8 kg mesos :lol: 1 kg druskos ir pokelis lauro lapu, lapus sulauzyti ir paskleisti po visa turini.
Marinuoju apie 5 dienas, po to mirkinu 3- 4 val , keiciant vandeni kas valanda, po dziauni ir kasdien tikrini kad neperdziut , ziobry kabinu uz uodegos ant uzuolaidu kabliuku, kai padziusta tada reikia perkabint uz galvu... riebalai pasiskirstys vienodai po vis zuvi ..
 #170039   Bratka
 02 Vas 2010 12:46
Zuvi vytinu man jau senokai zinomu budu(xaxolas ismoke :grin:),procesas paprastas ir daugeliui manau zinomas.Zuvies nereikia valyti nei skrosti.Y pasirinkta inda papilu druskos dedu zuvis,vel pilu druska ir dedu prieskonius lauro lapai,pipirai (dabar dar isigudrinau det ciobreliu arba kadagio uogu tik su sitais prieskoniais reik atsargiai,geriau jau maziau)druskos pilu labai daug,kad zuvis pasisleptu,vat taip ir sluoksniuoju.Pasudzius,paprieskoniavus gerai prispaudziu is virsaus uzdedamas svorio(lekste is virsaus akmuo arba kazka pan.)taip zuvis paliekama 4-7d. vesioje vietoje.Veliau vyksta mirkymas,pries tai reikia gerai nuplauti zuvi nuo druskos,mirkymo laikas priklauso nuo zuvies dydzio.Zuvys iki 0.5kg.mirkomos 3-4val. saltam vandeni,du kartus pakeiciant vanden.Zuvys 0.5-1.5kg. mirkomos apie 5val. saltam vandeni,vandeni pakeiciant 3-4kartus.Veliau vonioj zuvi suveriu ant vielos ir leidziu jai nusivarveti,paskui nesu rusin,nes ten vesiau(zuvi reik vytinti vesioje patalpoje,nei kaip kai kurie priprate vos neant radiatoriaus) tuo paciu reikia,kad patalpa bent siek tiek butu venteliuojama,kitaip zuvis gali pradet pelyti,o ne dziuti :!: Nereik pervytinti,jau po 3d.mazesni zuveliokai buna gatavi vartojimui.Jau gatava zuvi dedu i maiseli uzrisu ir i saldytuva,taip zuvis islieka minksta ir sultinga,skanaus ::hai-bai .Dar tas xaxolas kuris ismoke mane,aiskino jog pries dedant zuvi i maiselius reik kazkokio skyscio kiekvienai zuviai ant galvos po laseli uzvarvint,tada atseit visai super gaunasi,bet as taip ir neisiaiskinau kas ten per skystis ar kazkoks aliejus :e:e
 #202669   Arcia
 08 Bir 2010 19:07
wytux dziovinu be viduriu..gal druska bloga, kaimynas dave specialiai druska zuviai, stambi tokia ir ne tokia balta kaip magazinkei. Belieka sugaut zuvu ir vel bandyt, desiu pora kartu druska, pasudysiu palaikysiu 3 paras nuplausiu ir vel sudysiu :liež-uvis
 #220042   vobler
 11 Rgs 2010 07:36
pirma karta bandžiau pavytinti.buvo aukšlės,ešeriukai ir plakiukai.laikiau druskoje 3 paras,paskui išėmes iš druskos mirkiau vandenije po 10 min 3 kartus.nusausinau ir ant vielos palėpėje.vakar buvo truputi svečiu atvyke pasveikint tai sakė kad parduotuvėje tokios skanios nenupirksi.pasirodo paprasta ir skanu
 #220079   Juzis
 11 Rgs 2010 11:59
Su zuvies vytinimu man rodos ir problemu negali buti, kai gyvenau pas tevus vytindavau balkone (rytu puse), taip pat namie pakabindavau virs dujines virykles arba radiatoriaus ir viskas isdziudavo kuo puikiausiai. Yra buve balkone kai labai dregnas oras buvo apie puse menesio, zuvis nenorejo dziuti ir tokia nelabai skani gavosi (tik po to pagalvojau kad reikejo i vidu nesti virs katilu :e:e ) bet tai juk logika, kad dregmeje nedziuva :)
Zuvi dziovinu be viduriu, druskos negailiu, ypac jei kabinamos dziuti ten kur apariku mamyciu yra :lol: druskoje laikau 3 - 5 dienas, nors yra buve ir apie 10 dienu, ir jokiu susmirdimu nebuvo (laikau saldytuve), zuvies dydis iki 300gr, nes didesnes kai dziuva pamirsti, kad kazka pakabinai :superšokas
jei rasiu idesiu foto kai zuvis kabo ant karnyzo vietoj uzuolaidu :lol: ;-var-var.
 #236379   Wytux
 28 Lap 2010 20:30
Per telika ruselis rode gan originalu vytinimo buda kai esi prie vandens.... isdarinejo koki 2 kg salati ir gerai pasude,tada suvyniojo i skudura ir tampriai viska apvyniojo guma ( ta kur anskciau naudodavo zvejyboje budu "ant gumos"). Visa esme , kad zuvis butu pastoviai apspausta, todel guma geriausiai, nes naudojant sniura kas kazkiek laiko reikia pervyioti ir itempti. 2 kg zuvi po 2-3 paru jau galima vartoti prie alaus. Ar esate su kazkuom panasaus susidure ?
 #258010   Tadass
 20 Vas 2011 22:36
As dariau taip - kuojas (dydis - nuo delniniu iki 4-500 gr) suklojau, pabarstydamas laaaabai sociai druska ir paslegiau. Laikiau 5 dienas. Tada perploviau per pora kartu ir atmirkiau 5 val. Sudzioviau
Gavos neblogai, bet biski per suri. Reikia daugiau numirkyt, turbut kokias 7-8 val.
 #266123   Agis
 21 Kov 2011 02:15
Skumbrotas rašė:Prie minuso gausis šaldyta žuvis ir tiek naudos.
Tikriausia užsiminei tik apie pačią pradžią, a toliau manau puikiausia pats žinai, kad išdžius ne prasčiau, netgi išlaikant geresnes maistines savybes negu karštyje, žinoma tik užims daugiau laiko.
Kadangi kartais tenka pabendrauti su tikru šalčiu :lol:(kriogeninė įranga) tai žinau, kad yra tokia Freeze drying technologija, kurios pradininkus manau galima laikyti Inkus/Actekus (taip fiksuota rašytiniuose šaltiniuose) mūsų laikais ji prisiminta II pasaulinio karo metais džiovinant kraujo plazmą, a vat prieš kokia 20 metų to ėmėsi ir maistininkai, ką ir sėkmingai naudoja iki šiol, žinoma pagreitinę tą visą procesą dar vakumuodami šaldymo kameras.
Vat, kad ir eiliniai kukurūzai , apdirbti tokia technologija
http://www.youtube.com/watch?v=Q-cV29CO ... re=related

O ką jau bekalbėt apie visuos tuos šiauriečius, kurie gyvena už poliarinio rato, o gal jie neturi nei džiovintos elnienos, nei džiovintos žuvies... :-D
Taigi tai tik laiko, vietos, ar kvapų klausimas.Beje yra šeimininkių, kurios mėsą vytina šaldikliuose, taigi manau ir su žuvimi pavyktų tokio tipo džiovinimas, plius smarvės virtuvėje nebūtų :-D
Kas žino, gal po keletos metų žvejai rašys, a mūsų senoliai vat ant radiatorių džiovindavo ir kentėjo tuos kvapus kambaryje :-D

Norin pasidomėti plačiau tereikia įvesti į google Freeze Dried Food ir pasiskaitysite patys.
Kai tauta atsivalgys gaminių su dirbtiniais konservantais, tai ateis tokios technologijos ir pas mus, nes žmonės norės vėl natūralaus, natūraliai apdirbto ir saugomo natūralių dujų aplinkoje sufasuoto produkto.
 #266153   Skumbrotas
 21 Kov 2011 10:14
Agis rašė:
Skumbrotas rašė:Prie minuso gausis šaldyta žuvis ir tiek naudos.
Tikriausia užsiminei tik apie pačią pradžią, a toliau manau puikiausia pats žinai, kad išdžius ne prasčiau, netgi išlaikant geresnes maistines savybes negu karštyje, žinoma tik užims daugiau laiko.
.................
O ką jau bekalbėt apie visuos tuos šiauriečius, kurie gyvena už poliarinio rato, o gal jie neturi nei džiovintos elnienos, nei džiovintos žuvies... :-D
.....................
Norin pasidomėti plačiau tereikia įvesti į google Freeze Dried Food ir pasiskaitysite patys.
..........................
Drįsčiau dalinai nesutikt !nea! Nežinau kaip ten gaunas džiovinimas vakuuminiam šaldiklyj, bet pats bandžiau pernai tokiu pat laiku vytint natūraliom sąlygom plakius ir kuojas, kurių buvau nemažai prigaudęs ant paskutinio ledo senvagėj. Naktim buvo minusas, dienom pliusas, sukabinęs buvau lauke po pastoge. Laiks nuo laiko po vieną nukabindavau degustavimui - skonis vis prastėjo laikui bėgant, kol pagaliau gegužės pradžioj visus balykus išmečiau nafix, bo jie patapo kartūs ir nebevalgomi :'viau
P.S. čia pasidalinau savo patirtimi ir tikrai nesiimu atkalbinėt norinčius savo kailiu tai bandyt :/braj;
P.P.S. tundroj pakankamai ilgas šiltas periodas kad prisidžiovint atsargų, nemanau kad čiukčios per speigus džiovina kažką :lol:
 #289405   krioklis
 18 Bir 2011 01:28
Sveiki, noriu paklausti kai zuvi uzsudot pode ar kibire kur ta kibira laikote kambario temperaturoje ar i saldytuva dedat, nes kai kambari +25 galvoju ar nesuges neprades smirsti?????
 #289944   Skumbrotas
 21 Bir 2011 10:36
Sūdant žuvį visad geriau vėsiau laikyt. Vietos mano šaldytuve tiek nėra, kad ten bliūdas tilptu, tai karštu metu prie žuvies įdedu sušaldytas kasetes ir uždengiu, kad vėsa laikytus.
 #541085   tidass
 27 Sau 2014 22:15
ar kas nors bandote dziovinti didesnes nei 1 kg zuvis? turiu karsiu 1,5-2kg, idomu butu pameginti
 #541354   kimba
 29 Sau 2014 10:24
tidass rašė:ar kas nors bandote dziovinti didesnes nei 1 kg zuvis? turiu karsiu 1,5-2kg, idomu butu pameginti
labai skanus ir riebus , juolab kad nera musiu dabar :gutgut ;-var-var.
 #541363   Negazdink
 29 Sau 2014 10:59
tidass rašė:ar kas nors bandote dziovinti didesnes nei 1 kg zuvis? turiu karsiu 1,5-2kg, idomu butu pameginti
Esu karsiukus bandes visai neblogai gaunas, kas megsta riebesne zuvi. Tik as sudydamas uzslegiu, taip ir isisudo geriau, ir s... iseina.
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė