Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Įranga, apranga, žūklės įrankiai, masalai, įvairūs priedai

 #1323   gio
 01 Kov 2006 13:35
paskutinej rybalkej bandziau paieshkot naftos nemune ties merkine. Naftos neradau - vien smelis. Ka daryt? ar galandami zalio 13 cm Mora grazto peiliai? kur? dekui

 #1348   žVYNAS
 01 Kov 2006 18:07
Galandami, bet kur ir kas Vilniuje galanda nezinau, zinau tik, kad Kaune romadoje kazkoks seniukas galazdavo ir Panevezyje prie vision expres optikos raktu dirbtuveje.

 #1588   padsakas
 03 Kov 2006 12:08
gio rašė:paskutinej rybalkej bandziau paieshkot naftos nemune ties merkine. Naftos neradau - vien smelis. Ka daryt? ar galandami zalio 13 cm Mora grazto peiliai? kur? dekui
Ar galanda nezinau, bet galiu nudziugint, kad nauju siem,et jau nelabai gausi. As Vilniui skersai isilgai isvazinejes neradau. Tik veliau pazystamas Siauliuose uzsimetusi komplekta rado.
Geras graztas... kol grezia... o po to vienos problemos :?

 #1593   tuomahaukas
 03 Kov 2006 12:40
gio, priešais Kalvarijų turgų "točylka" yra...
Jei nori pasigaląsti pats- eik čia ;-)
http://www.badger.ru/reviews/workshop/170.php
Aš nerekomenduočiau švediškus peilius galąsti nei pačiam, nei kam kitam duoti. (Na aš Aukstaiciui viena užrožtą komplektą visgi duosiu pasibovyti ;-), ale jei rimtai į ta reikalą žiūrėt- :donknow' . Toks variantas rusiškiems tiktų labiau. Kiek žinau, jie padengti kažkokia tvirta danga, kuri galąndant yra pažeidžiama ir vėliau peiliai žymiai greičiau šimpa, reiks kas antrą žūklę į "točylką" lakstyti :-ug (Priedo, jei neklystu- pas tave Mora Expert yra :roll: - su sferiniais peiliais: jie gręžia :gutgut , bet jau tikrai verčiau keisti į naujus, nei galąsti).
Tad turėdamas gerą grąžta pasiruošk ir atitinkamom sezoninėm išlaidom ;-)

 #1649   žVYNAS
 03 Kov 2006 18:26
As cia visiskai nesutinku su tuomahauku, normaliai tie peiliai laiko pagalasti ir antra ir trecia karta, kazkokias erezijas skleidziat apie ju kazkoki padendima, as jau rasiau, kad turiu 3 poras peiliu ir juos naudoju, galasti gal jau po pora kartu, pagalast kainuoja (bent anksciau Panevezyje) 7 litai, naujas peiliu komplektas apie 30 litu, laiko man jie pagalasti normaliai, jei i koki akmeni ar i zvyra neihujerinu uzrtenka visai ziemai vieno komplekto. Aisku, jei babkem viduriuoji pirk naujus peilius, bet as patenkintas ir senais-pagalastais.

 #1656   tuomahaukas
 03 Kov 2006 19:01
Tai tadu pasakyk, kodėl visokius Barnaulus ir leningradskus na ura ima pagalasti ta chebra, kuri žirkles, peilius ir mėsmalių nožikus točina, o švediškų kažko purtosi, ypač kai pasakai kad "jei gręš kujovai- tuos pačius peilius pats turėsi suvalgyti". :roll:
Aš suprantu, kad pardavėjui yra rezonas sakyti kad nusipirktum naujus peilius ;-) , a koks tolkas tai sakyti meistrui ?
Ir dar. Trakuose kaimynas galandasi barnaulskus peilius pats, be jokiu pribumbasų aukščiau nurodytam saite. Tikrina senu metodu- braukia bukaja peilio ašmenų puse per gražto peilį. "Užsiverčia"- :gutgut. Kai praeitą žiemą galando maniški 150 mm "Mora"- kuj. :roll:

 #1659   žVYNAS
 03 Kov 2006 19:51
Cia jau kitas klausimas, kad ne kiekvienas kas turi rankas ji pagalas, as ir ne viena komplekta peiliu esu vezes pergalast, kurie visai nebegreze kai juos pagalando auksarankiai. O su tavo tuo pasakymu, kad turesi pats suvalgyt, manau nei vienas normalus zmogus aplamai nieko neprisiims padaryt, nors jis tai ir sugebetu. Leningradskus ar barnaulskus peilius pagalast proto daug nereikia, juos as ir pats pasigalasdavau.

 #1852   gio
 06 Kov 2006 16:10
nu va, padaviau savo grazta kad pagalastu per deshimt pazistamu :lol:
rezultatas bus aishkus kita savaite, praneshiu kas ir kaip ir kur

 #1871   tuomahaukas
 06 Kov 2006 17:55
Gerai. Truputi plačiau... Maybe Zvynui kontrargumentai, maybe ir kitiems ;-)
Padariau mini "žurnalistinį tyrimą". Točilkėje prieš Kalvariją peilius pagąlas, mielai. Tokiam priekabiam kaip aš su 10 papildomų klausimų- ne. Imu telefona ir gaunu info apie pan. paslaugas Vilniuje. 7 skambučiai. 2 švediškų peilių negaląnda ("neturime įrangos"), 3 gąlanda (po papildomų klausimų apie šved. grąžtams naudojamą pliena, ypatumus- nebegalanda: "Nu mes galim... bet..."). 2 variantai galąnda ir rimčiau kalba. Vienas labai toli ir ilgai kalbamės telefonu. Reziumė: pirk naują ir nepsk proto (tik nespėjau paklausti- sdau ar jiems ? :twisted: ). Antrą aplankau ir kalbame tet-a-tet: nežinau iš kur jam rankos auga, bet pokalbyje labai galvotai ir solidžiai atrodo. Užbėgdamas už akių pasakysiu, kad tiksliai taip ir nesužinojau kame kampas su šved. peiliais, bet esmė yra tame, kad paskutinėje, (ašmenų grūdinimo, padengimo b.b.ž. kuom) procedūroje fabričname variante visa esmė yra tame, kad jei galasi vėliau- rimtas meistras vėliasneme "taisymo" variante jokių suknistų garantijų neduos net ant 3 ekečių. Bikoz tas užgrūdinimas/ danga/ proceso pasekmė (nu vadinkit kaip norit) yra tokia, kad ledą gręžti galima. Smėlio- ne. Jei galandi- pažeidi ir tą sluoksnį (suknisi fabričną procedūrą)- apačioje tau yra minkščiau, labai greitai bet koks kakutis "ryja" ir deformuoja ašmenis.
Priedo išgirdau kad tiesiog tą peilį yra sunku pagaląsti. Jis yra iš šono žiūrint ne tiesiu kampu smailėjantis, dauguma auksarankių padaro "smailų pimpaliuką" ant viršaus (čia meistro žodžiai) ir tai tikrai turi labai neigiamos įtakos gręžimui, nors pačios ašmenys atrodo aštrios. Ir darkart pabrėžė peilių struktūros pažeidimus :!:
Kad dėl Barnaulų, leningradų... meistras sako kad jo duona galąsti tokius grąžtus, bet dauguma rybokų laiko lochais, nes tai tas pats kas pasigaląsti peilį, tikrai nesudėtingiau. ir tai galima daryti vos ne prieš kiekvieną žūklę, esant reikalui. O kas dėl grynų "sferų"- patarimas vienareikšmiškas- mesk lauk ir pirk naujus. O kas dėl mano- pasakė kad atneščiau ir jis pagalas už 5 LT (simoliškai) bet jeigu ką- aš ant jo pažadu pykčio neturėti.
Tai tiek kol kas.

 #1875   kamstis
 06 Kov 2006 18:28
:grin: Na jei pagalas uz 5lt. ir bent kokias penkias rybalkas atlaikys. tai gal ir verta pabandyt ,nes taip tai mestum lauk ir psio :roll:

 #1878   tuomahaukas
 06 Kov 2006 18:58
Kamsti, gerbiu tavo nuomonę, bet mano manymu įrankių privalumas yra ne tame kad "kiek jis atlaikys", bet pačioje įrankio kokybėje ir ypač jo tinkamume tavo poreikiams, įpratimams ir pan. ;-) Juk aš nekalbu apie tai, jog jei Įbrėžęs "Lincoln Navigator" dureles pirkčiau naują identišką mašiną... kalba apie ~30 LT sezonui/dviems (priklausomai kas kaip žūklauja) eina ;-)

 #1886   kamstis
 06 Kov 2006 20:50
:grin: :grin: Nenoriu nieko pasakyti ir izeisti,bet manau ,kad jei ir su visiskai naujais peiliais pagreztum zemupi,ar kursmarese,tai per sezona reiktu ne vieno komplekto ,o kaip minimum po kiekvienos rybalkos kito ;-) Tada i prasideda aukstoji matematika :twisted: ;-) :grin:Butinai parasyk kaip pagalando idomu pasidare :roll: Nes mano Barnaulska vyresnis sunus biski aplauze tai dabar mastau ar kentet su leningradsku ir sulauzytu Barnaulsku ar i koki rimtesni aki ir pinigine uzmest ;-)

 #1896   spiridonas
 06 Kov 2006 22:21
Siemet isigyjau barnaulo 10 cm diametro. jo peiliuku asmenu ilgis 43mm.
po antros zvejybos jau vieno peiliuko kampas buvo nuluzes. tokiam graztui peiliukus surasti buvo gana nelengva. romadoje gavau orginalioje pakuoteje po 18 lt. pasikeiciau LC varzyboms. pasibaigus varzyboms vel pastebejau, vieno peiliuko kampas nuskiles. vel teko ieskoti peiliuku. klaipedos SAMO parduotuveje gavau tokioje pat pakuoteje kaip ir pirmus tik po 12 lt. pasikeiciau. praejo varzybos- po kolkas peiliukai dar su kampais. :roll:

 #1909   tuomahaukas
 07 Kov 2006 07:59
Kamsti, jei aš gręžiočiau kuj žino kur (smėlio ar naftos ieškočiau ;-) )- aš mastyčiau visiškai apie kitą variantą :!: Kolega, juk buvau jau minėjęs- svarbu žinoti savo poreikius ir daikto pritaikymo sau perspektyvas ;-)
A kaip pagalando rusiškus peilius- galiu parašyti, tikrai ne paslaptis. Šmirgeliu, blin :!: :lol: Todėl meistras ir stebisi- "nu kokio bieso tuos peilius man neša galąst, kiba rankų patys neturi ?" Kadangi neskelbsiu meistro vardo/ pavardės, pasakysiu štai ką: ateini, palieki peilius. Tas sako: ateik rytoj arba "po pietų". Tu išeini, jis per 5 min šmakšt- šmakšt šmirgeliu ir viskas :twisted: Jei rimtai, rusiškų grąžtų gerbėjams verta kokiuose "Senukuose" pasidairyti patogesnės dildės, akmens ir pan.- nafig meistrams vežioti ? :roll: Juk tuose peiliuose jokiu gudrybių nėra. Kad ir Aukstaičio pavyzdys: tas aplamai dildelę dėžėj įsimetęs turi- galit jo patys paklausti, koks "aukštasis pilotažas" yra rusišką peilį galąst ... ;-)

 #1917   tuomahaukas
 07 Kov 2006 08:46
Labai aiški ruso nuomonė- kam kas tinka:

Бурюсь морами. Постоянно подходят мужики, пробуют, плюются. Ни один придурок еще с первого раза правильно в руки не взял. А как руки переставит, сразу плеваться перестает. Но чтоб питерский лучше спиралена бурил это ваще нонсенс. Че-то ты мужик того. Единственное, что на грязном льду ножи у шведов моментально садятся. На грязный речной лед беру только питерский.

 #1919   Aukstaitis
 07 Kov 2006 08:57
Neteko labai smulkiai apžiūrinėti Moros grąžto peiliukų, bet jei jie tikrai su tokiomis sferomis kaip nusakė Tuomahaukas,tada galiu paporinti štai ką. Teko nemažai metelių pradirbti šaltkalviu įrankininku (turiu 6-tą kategoriją iš 8-ių ),todėl su įvairiais metalo šlifavimais,galandinimais,grūdinimais teko susidurti kiekvieną dieną.Tikiu,kad nuo to laiko pasikeitė daugelis įrengimų,bet norint pagaląsti sferinį peiliuką,paprastų šlifavimo staklių tikrai neužteks.Reiks programuojamų kompiuterinių staklių,tiksliai žinoti peiliuko sferų kampus ir t.t, kad tiksliai užduoti programą galandinimui. Visos kitos rankinės staklės tikrai to neatliks kokybiškai. Dėl kažkokio specialaus padengimo nežinau,mano variantas,kad tie peiliukai padengti kažkuo panašiu į chromą ir todėl galąsdinimo metu jis panaikinamas.Automatiškai metalas tampa kažkiek minkštesniu ( chromas ne tik blizgesį duodą, bet ir kietumą ).
Rankiniu – buitiniu metodu vargu ar kas pagaląstų peiliukus kokybiškai.Jei bandyčiau tai daryti pirmiausiai reikėtų orinės mašinėlės naudojamos šaltkalvių įrankininkų , net tik jos gali duoti labai daug apsukų,labai smulkaus almazinio akmenuko ir geros emulsijos aušinimui.Tada galima bandyti .........

Pagaląsti Barnaulo ar Leningrado grąžtus tikrai vieni juokai.Tam užtenka plokščios almazinės dildelės, svarbu neužapvalinti ašmenų.

;-)

 #1932   gio
 07 Kov 2006 10:17
Слух №2. "Шведские ножи - не калятся, а цементируются, т.е. у конечного продукта верхний слой твердый, а внутри - "сырой" металл. Соответственно, точить невозможно. Либо возможно, но очень ограниченное количество раз, т.к. рано или поздно твердый слой сточится".

Как и первый, слух оказался ошибочным. Для его проверки мы взяли ножи от Royal Viking и проверили их твердость. Затем на наждаке сняли некоторое количество металла - и снова "укололи" на твердость (фото 12) -результат тот же. Более того, подвергшийся механической обработке нож был опущен в раствор медного купороса. И, надо сказать, на него это не произвело никакого впечатления.

 #2028   žVYNAS
 07 Kov 2006 21:46
As siuo atveju galiu pasakyt tik tiek "Akys bijo - rankos padaro"nieko nera neimanomo, garantuoju, kad patys svedai kurdami peilius ir negalvojo, kad kazkoks tulas rusas ar lietuvis dar sugalvotu juos galast, jiems bepigu o va mazesnes pajamas gaunanciam ir geresni daikta norejusiam isigyt zmogeliui tai tikrai nemazi pinigeliai, tuo labiau, kad ir per sezona intensiviau pazvejojus galima sudrozti ir trys poras peiliu taip ir atsiranda visokiu mitu paneigimai, tipo jie negalandami, nes mes tokie isradingi todel, kad gyvenimas privercia, as niekam nieko neirodinesiu, tik pasikartosiu, man juos galanda ir as esu labai patenkintas, netodel as juos galandu, kad nebegaliu nusipirkt naujo peiliu komplekto o todel, kad ilgai ir normaliai galasti peiliai laiko, kalbu cia is asmenines praktikos ir patirties ;-)

Paveikslėlis


cia turetu matytis, kad pagalasti ir vel uzdrozti peiliai

 #2053   tuomahaukas
 08 Kov 2006 09:06
Suprantama, Žvynai...
Kitu kampu dar norėčiau pakalbėti. Dauguma prisiperka dafiga meškerykočių visiems žūklės būdams, netgi masalams, įvairiausių priedų ir pribumbasų... o štai grąžtas turi būti vienas. Ir visiems atvejams. Ir be priekaištų.
Turiu 2 Moras. Vienas 150 mm, antras 120 mm. Pirmasis buvo pirktas be labai rimtų ir ilgų svarstymų, pasinaudojus "gerais draugiškais patarimais" netgi ne iš pardavėjų pusės :twisted: Tipo ir gręžia gerai ir iš tokios eketės bet kokią žuvį ištrauksi. Aha :twisted: Kai sėdi bonką apsikabinęs ir iš vienos dziurkos pusdienį karšio galvos lauki- :gutgut Ale gi tai nevisada reikia ir norisi. Pagręžiok su tokių ieškodamas ešeriukų- [oj-me: Pliusą šitas grąžtas turi tokį (ypač man tinka, nes kamuoja nugaros skausmai)- nereikia jokių pastangų gręžti eketei. Veiksmas vyksta flegmavotai, ale nepavargsti užtat. Tad antrą pirkinį sumažinau iki 120 mm to pačio modelio. (Prieš tai buvau greitai nupirkęs ir pardavęs "barnaulą" 100 mm ešeriavimui- niekaip nepersilaužiau prieš laikrodžio rodyklę kaip normalus žmogus gręžt :lol: ) Šitas variantas šiuo metu man yra tinkamas, mat kaip minėjau sportuot nelabai išeina- stuburas į triusikus išbyrės :evil: Problema: pabrango peiliai, bet aš paprastai nelinkęs ežere deimantų smėletam lede ieškoti. Jei bus noras ar labiau užsikabinsiu žūklaut upėse- pirksiu pvz. piterską ir kaip Aukštaitis su dilde kišeniuj vaikščiosiu arba be jokių problemų pasigaląsiu namie. O ant ežero eisiu su svedsku. O karšiavimui pasiimsiu didžiąją Mora.
Gali pasirodyti kad tai aukščiausio laipsnio išpindėjimas... :shock: bet yra kaip yra. Kol kas upėse nežūklauju, tad Nr. 3 grąžto nereikia :lol: , o pirmasis guli garaže- biznio didelio jį pardavęs nepadarysiu, lai guli- kai visai susuks nugarą, teks tenkintis pora didesniu ekečiu ir dvigubu daviniu "garilkos" :twisted:
Visgi manau kad turėti 2 grąžtus yra gan optimalus (ir visgi taupus) variantas.
P.S. Žvynai, išdidinau tavo peiliu nuotraukas. OK jei gręžia. Keista, bet žymiai daugiau yra priešingų nuomonių po galandinimo darbų. O iš nuotraukos akivaizdžiai matyti, kad "kirstas" kampas. Bet anyway, gal man visai stogas nuvažiavo kad viską milimetro dešimtosiom dalim + visokiais mikronais matuot pradėjau :roll: :lol:

 #2059   mantesas
 08 Kov 2006 09:43
Mora graztus naudoja latviu sportininkai o jie pasaulio cempionai tai manau kad graztai tikrai neblogi nors as ju pats nebandes:)

 #2067   tomoshius
 08 Kov 2006 12:48
;-var-var. pats naudoju Mora grazta tikrai geras daiktas ;uolrait verta toki isigyti,jolab ruskiniai smarkiai pabrange :evil:

 #2075   Svečias
 08 Kov 2006 15:25
Nu nepasakyciau kad pabrange ruski, leningradskas 65 lietuviski :roll:

 #2079   Gedasas
 08 Kov 2006 16:35
Aš rusiškų gražtų peilius galandu su rankine juostine miedienos šlifavimo mašinėle.... ;-) , liuks dalykas, tik juostos grūdėtumą reikia parinkt....

 #2093   spiridonas
 08 Kov 2006 20:36
turiu du graztus: vienas Barnaulo 100 mm, varzyboms, kito pavadinimo neisiaiskinau, bet daugelis jau matete, toks be virsutines rankenos. Jo orginalus peiliai, buvo siek tiek trumpesni uz tuos kur dabar po 5 lt pardavineja(tinka barnaului), bet pakeites is orginalo i tuos po pitaka, graztas leda pradejo "lydyti"... grezimui matyt itakos duoda ir tai , kad virsutine ranka grezdamas spaudziu pati grazta. Beje to grazto sriegis (sraige)labai trumpa , berods 4 su puse rinkio :roll:

 #22666   saciokas
 03 Vas 2007 15:12
Tai va kolegos, dirbu kruva metu metalo apdirbimo srityje ir tik pries kelias dienas suzinojau, kad musu saltkalviai kazkokius stebuklingus greztus daro. Nerudijantis 200lt. Tai va jau uzsisakiau peilius, bet sake nupjaus mano rusisko grezto peiliu laikiklius ir privirins savus. Tie gamykliniai s... verti. Tai va kita savaite bandysiu priduot grezta modifikacijai. Ir bandysiu toliau aiskintis del tu stebuklingu greztu. Ten jie paskaiciave kampus atstumus tai va tiek. Galima bus daryt lietuvisku greztu gamybos linija. :grin:

 #22698   Agis
 03 Vas 2007 21:48
Kazkada 'Baltijske" graztus gamino, pjove leda puikiai, dar turetu kazkur metytis pats antgalis kur tvirtinasi peiliai, gal atrasiu, tai galesi pasiziureti koks ten kampas buvo.Tu graztu kotas buvo teleskopinis, tik beda budavo tada, kai iki susistumiimo vietos panardydavai i vandeny, tai paskum turedavai nesustumta temptis ir kisti i masina :lol:

 #23245   lauris u
 05 Vas 2007 19:04
GAl kas žinot kur kaune man sureguliuotu grašta :?: nes grežia labai prastai :cry: pats bandžiau reguliuot bet nepadejo.

 #23309   tuomahaukas
 06 Vas 2007 11:30
Kaip suprast sureguliuot ? Grąžtas balbatuojasi per sujungimą ar peilių kampas netinka :roll:

 #23415   Gintasas1
 07 Vas 2007 11:56
Koki patarsite pirkti grąžtą :shock: Ir kur galima būtų nebrangiai bet gera nusipirkti Vilniuje :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 72
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė