Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Vietos, ypatumai, masalai
 #29513   tuomahaukas
 19 Bal 2007 11:16
Paskaičiau spiridono patarimus kt. temoje apie masalo svorius, galvakablius ir gumas :roll: ...turiu klausimų ir prašau pasidalinti iš savo patirties:
1. Ar tikslinga mauti gumas vien ant galvakablių ? Gal bandote mauti ant "čeburaškų". Keletą paskutinių žūklių man labiau imponuoja gumos movimas ant kablio, jungiant per svarelį su auselėmis, arba pasunkinant įvairiais atstumais nuo masalo švinu (ešeriams) Vizualiai masalas (bent jau man) gražiau žaidžia, neatrodo toks statiškas sklęsdamas žemyn :roll: Kokie būtų komentarai ?
2. Norėčiau daugiau sužinoti apie kt. masalų naudojimą starkių žūklėje. Negi visur ir visi taip gaudo: guma, guma ir darkart guma ? Kaip dėl sukrių naudojimo su pasunkinimu (švinas arba spec. galva- pvz. paprasta kaip nuo mepps lusox sukrės, arba grąžios žuvies galvos imitacijos (berods jaxon) ?
Arba plačiau apie kt. masalų naudojimą...

 #29519   spiridonas
 19 Bal 2007 11:56
be stacionaraus galvakablio naudoju ir laisvai pakabinama svareli prie kabliuko. Ypac ji daznai naudojau uzpernai. Pernai dazniau naudojau iprasta galvakabli. kodel taip ? gal del to, kad neisigijau didesnio svorio svareliu (pakabinamu) ir tinkamesniu kabliuku.
stai ka naudoju pakabinamui svareliui:
AISES prailginti lankstyti kabliukai, ziedeliai ir svarelis su dviejom kilputemis.
Paveikslėlis
viena svarelio kilpute repliu pagalba pasuku sonu kad uzdejus ziedeli ir kabliuka, kabliukas stovetu taisiklingai :
Paveikslėlis
pries veriant kabliuka reikia paziureti is kokios kabliuko puses pradeti verti ziedeli, kad sio smaigalys ziuretu i virsu. Jei tuomahauko tvisterio uodega gali ziureti apacion arba virsun , tai siuo atveju , mano manymu, kabliukas turi ziureti virsun( kaip ir paprastame galvakablyje).
Paveikslėlis
pakabinamas galvakablis su uzmautu riperiu:
Paveikslėlis

pakabinamas svarelis nera apvalus, jis apvaliai plokscias, tokia sistemele labai idomiai zaidzia vandenyje. esu pastebejes, kad jei tolygiai graziai uzmauni riperiuka, sis masalas igauna labai panasius judesius i voblerio, t.y. juda ne tik tvisterio uodegele, bet ir pats masalas vingiuoja i sonus /\/\/\/\/\.... beto pasiekus svereliui dugna, guma dar kuri laika is leto leidziasi. tai manau masalo privalumai.
butent sio masalo trukumas butu: silpni kabliukai( labai linke atsilenkti) beto sis 3 nr svarelis per lengvas, kai kuriais atvejais, esant stipresniai sroviai. Taip pat laikas nuo laiko riperiukas yra linkes nuslinkti nuo kabliuko.
Galimybes: reiketu surasti stipresnius , su uzkarpelemis, ilgo kotelio kabliukus, susirasti sunkesniu "ismatavimu" svarelius.(21-25-25gr)

Paveikslėlis

bet siais metais tikriausiai gaudisiu su stacionariais galvakabliais:
Paveikslėlis

 #29520   Agis
 19 Bal 2007 11:57
Per ziema prisirankiojau, "ceburasku" ir kitokiu svineliu su segtukais, nes mano ysitikinimu kai masalas jungiamas per laisva jungty (ziedely ar karabina, kuris ylydytas svine) anas daug geriau dirba.Juk starkis griebia besileidzianty masala, taigi tiesiogiai ant galvakablio uzdetas masalas daug greiciau guls ant dugno.Tai patvirtino ir mano matyta filmuota medziaga, be to daugelis turim akvariumus, tai visiskai nesunku pasibandyti.Antra, tai stengsiuosi sy sezona gaudyti su porolonkemis, kuriu irgi jau kruvas turiu prisidirbes, ale vis dar tobulinu, nes laiks nuo laiko atrandu kazkokiu patobulinimu ar minciu rusiskuose puslapiuose, tai darau naujas, pirmines ismetu ir pan.Plius porolonkem galima panaudoti ir atraktoriu.

 #29521   Skumbrotas
 19 Bal 2007 11:59
Ikišiu savo trigašį IMHO.
Ant čeburaškos riperiai gražiau dirba, bet starkių žvejyboje svarbus momentas yra staigus pakirtimas. Čeburaška šiuo atžvilgiu biški pralaimi.
Guma populiariausia turbūt iš ekonominių sumetimų, nes starkių žvejyboj visad būna didžiuliai masalų nuostoliai, bo dugnas vieni zacepai. Daug kas nes renkasi prastesnės kokybės galvakablius, kad kablys raunant atsilenktų, o ne tvirtus kieto metalo kablius. O gaudyti galima su įvairiais masalais.
Gal kas mano ir kitaip.

 #29522   spiridonas
 19 Bal 2007 12:05
yra ir dar viena revoliucine mintis isbandyta praktikoje. Atejes vienas pazystamas zvejys parduotuveje , isikalbejus apie starkius Atmatoje, pasakojo, kad juos labai nuostabiai gaudo plaukianciu vobleriu, bet tik tuomet kai starkis sedi ant akmenu(dambos) . ten kur dambos pavirsius gylis nera toks didelis kaip uzdambio duobe. reikes dar ta zveja pakamantineti. Sake tokiu zvejybos budu pasiekia ispudingu rezultatu. :roll:

 #29528   Xrapas
 19 Bal 2007 12:39
Turiu nemažai MASTERS blizgių, pripirkau per akciją. Lydekom nelabai pasiteisino, gal starkiam patiks? Nors jei labai šiekštuotas dugnas, tai galiu greit be atsargų likti... :( :

Paveikslėlis

Apačioj dešinėj, apipieštos

 #29533   Dzukeliz
 19 Bal 2007 12:51
Na ne idealiausias masalas starkiui blizge :roll: nors nesakau kad blizges starkis nejama ;-)

 #29610   tuomahaukas
 20 Bal 2007 10:40
O kaip su bandymais naudoti vienšakius kabliukus gumai su apsauga nuo kliuvinių arba dvišakius sukrėms ? :roll:

 #29618   Edosius
 20 Bal 2007 13:16
Dar galima pagauti starkiu su vobleriais. Bent jau Kupiskio mariose einamiausi: DT Rapalos voblikai.

 #29640   tuomahaukas
 20 Bal 2007 20:09
Aš kažko irgi nematau trukdymo vienšakio kablio su apsauga. Tiesa, neretai "nušoka" ji, bet imho tikrai netrukdo :roll:
Gal Klaipėdos specai mano kitaip ? (mano nuomonėje ne starkis taikinys buvo, bet visvien- kalbu apie upę ir masalą)

 #29642   spiridonas
 20 Bal 2007 20:42
Nezinau, bet man tos apsaugos kaip tais nelabai, visgi is tikro starkiui reikia staigaus, akcentuoto pakirtimo, sekundele uzdelsi ir tiutiu...
beje, dazniausiai gaudau is valties, tad jei masalas kabliuku ikimba i koki kliuvini, nesudetinga ji istraukti, uzpalukus uz kliuvinio. didesne ir kur kas daznesne beda yra tada, kai valas ar pats masalas "isirezia" tarp dambos akmenu. nuo sio kliuvinio nepades apsisaugoti nei ta kabliuko apsauga. tokiu atveju dazniausiai valas buna nuzulinamas i akmenis. nesu linkes del kiekvieno masalo kovoti "is paskutiniuju", pasikliaunu valo stiprumu (0,18mm pintas) ir nekarta esu partempes masala su siek tiek atlinkusiu kabliu, o jei jau trukdavo masalas tai kaip ir minejau dazniausiai buvo tada kai istrikdavo tarp akmenu :roll: . Kliuviniai tai ir yra galbut viena is priezasciu kodel nenaudoju mepsu ar vobleriu..Gyvenciau prie upes gal ir rasciau laiko ekspermentams, dabar tam laiko nera :twisted:

 #29647   spiridonas
 20 Bal 2007 21:16
beje siemet esu nusiteikes pameginti ivairius kvapus starkiu zuklei. paskaicius apie ju fiziologija, galima teigti, kad ju uosle labai svarbi maitinantis. Pernai taip pat meginau siokius tokius kvapus(greiciau kazkokia smarve) DRAGON`o eseriui. kas idomiausia, du kibimai buvo butent tada kai guminukas buvo suvilgytas tuo aliejum ir uzmestas pirmaji karta. :roll:

 #29675   tuomahaukas
 21 Bal 2007 12:01
A kokius konkrečiai ? Ant poroloninio masalo ?

 #29720   spiridonas
 21 Bal 2007 19:55
pernai tai tepiau ant gumos DRAGON firmos atraktoriu. Jis aliejaus tipo. nenusiplauna net per kelius traukimus, o kvapas lieka kur kas ilgiau
nete sugebejau rasti tik siuos dragono atraktorius. bet as naudojau su pavaizduotu eseriu. grysiu namo nufotkinsiu.
http://wedkarstwo.onet.pl/11,105066,118,sprzet.html

 #29945   Xrapas
 24 Bal 2007 07:32
O kaip su šitom sistemėlėm, ar teko bandyti? Ar turi kokių nors privalumų/trūkumų, lyginant su guminukais?

Paveikslėlis

 #30139   tuomahaukas
 25 Bal 2007 15:54
spiridonai, bet ar tikrai jos (apsaugos) trukdo ? Ypač ant vienšakio kabliuko- ta viela kimbant žemyn nueina gi. Dar suprasčiau jei kalba būtų apie apsaugas, kurias deda "kibs", "kuusamo" (blizgėms) :roll:

Man, kaip negaudžiusiam starkių, Skumbroto pasakymas kad "Ant čeburaškos riperiai gražiau dirba, bet starkių žvejyboje svarbus momentas yra staigus pakirtimas" yra aiškesnis lyginant galvakablį su "čeburaška"... bet kai tą patį paminėjai dėl kabliuko apsaugos... :roll:

 #30143   Xrapas
 25 Bal 2007 16:22
Ir dar: kokie galvakabliai patogesni, tradiciniai ar šitie Gamakatsu:

Paveikslėlis

Kaina panaši, bet ar šitie nedraskys guminukų?

 #30193   spiridonas
 26 Bal 2007 07:48
tuomahaukas rašė: Man, kaip negaudžiusiam starkių, Skumbroto pasakymas kad "Ant čeburaškos riperiai gražiau dirba, bet starkių žvejyboje svarbus momentas yra staigus pakirtimas" yra aiškesnis lyginant galvakablį su "čeburaška"... bet kai tą patį paminėjai dėl kabliuko apsaugos... :roll:
kablio apsauga pakirtimo staigumui itakos tikrai nedaro (iprastame galvakablyje). Gal neteisingai issireiskiau. Norejau pasakyti, kad galvakabliu su apsaugomis nelabai naudoju. o antras sakinys turejo buti, pritarimas Skumbrotui, kad starkiams is ties reikalingas labai greitas pakirtimas.

Paveikslėlis

va kokia situacija gaunasi, kai su valtele stovi ant dambos, o uz jos eina duobe. damba "pagaminta" is akmenu, taigi nenuostabu kad ir valas greitai susidevi ir valui geriau ilindus i plysi masalo neissaugo ir kabliuko apsauga :roll:

Xrapo parodyta sistemele niekada nera teke gaudyti, esu gaudes tik ant dugnines, karsines sistemeles vietoje slieku, kabines gruzlius ar kuojikes ant tu paciu karsiniu kabliuku. teko kabinti ir strimeles ispjovas gaudant kursiu mariose.

 #30209   Vitolis
 26 Bal 2007 09:21
Xrapo parodyta sistemele tikrai veiksminga. Dar gerokai pries atsirandant minkstiems masalams mes naudodavome panasias sistemas negyvai zuvelei. Tik tuo laiku priekyje esancio svarelio nededavom, o jis budavo (svino juosta) uzvyniojama ant tos sistemos dalies (vielos), kuria ikisdavome zuveliokui i burna. Tokia sistema tik velkiaudavome, nes metant greit nusidauzydavo zuveles sonai. Rezultatai tikrai budavo ;-var-var. .
O kas del dabartiniu galvakabliu, tai asmeniskai naudoju yvairius. Tiek ceburaskes tiek paprastus. Tik viena ypatybe, kuria perskaiciau pries kelis metus Rusiskame tinklapyje ir dabar pats daznai naudoju. Starkis, tokia jau zuvis, kad daznai kerta per pati galvakabli ir nesa kudasiu tolyn. Pakirtimai dazniausiai buna tusti. Taigi priekyje, ant tos pacios auseles kur risu vala, dedu ziedeli ir kabinu papildoma viensaki, ar net du viensakius is abieju galvakablio pusiu. Tai veiksminga ir beveik nelieka tusciu pakirtimu. Tik vienas bet. Tikimybe isegti masala i kliuvini dugne, padideja dvigubai.

 #30421   spiridonas
 30 Bal 2007 22:39
siu metu starkiu zuklei jau pasiruoses :!:
Paveikslėlis

 #32341   cesius
 24 Geg 2007 11:04
As shiemet bandysiu X rapo pasiulyta sistemele, ji vadinas Dravkoviciaus sistems, parsipuciau info kaip Ulrihas Beyeris gaudo su jomis starkius.Turiu nuo praito rudens keleta smulkiu stinteliu shaldiklyje, turetu sudirbti kvapas :roll:

 #32342   cesius
 24 Geg 2007 11:11
[quote="Xrapas"]Ir dar: kokie galvakabliai patogesni, tradiciniai ar šitie Gamakatsu:

Paveikslėlis

Kaina panaši, bet ar šitie nedraskys guminukų?[/quote
As naudoju Rozenmejer kabus, ysitikinau, kad kvadratinis uzlenkimas veza visais atvejais, tiek lydeku tiek starku zvejybos. Cia remiantis vokieciu starkiautoju info, video.

 #32346   spiridonas
 24 Geg 2007 11:25
cesius rašė: As naudoju Rozenmejer kabus, ysitikinau, kad kvadratinis uzlenkimas veza visais atvejais...
situos? :roll:
Paveikslėlis

 #32354   spiridonas
 24 Geg 2007 11:58
na tie kabliai nera linke atlinkti, jei ikabinai nuo kranto- amen! :-D

per pirmaja siu metu starkiu zvejyba, vienas zvejys, zvejojes visai salia manes sugriove visas mano teorijas. Visi isitikinimai ir nuostatos, apie starkiu zukleje taikomus irankius bei masalus ir ju svorius-subirejo kaip kortu namelis...
as buvau uzsiemes gana gera pozicija salia dambos. mesdamas tiesiai pataikidavau i uzdambeje esancia duobe, mesdamas siek tiek kairiau pataikidavau ant dambos krasto. zmogelis atsistojo man is desnes per kokius 20m . tik pradejes zvejoti pasake kad apturejo kibima. is pradziu nekreipiau demesio, nes ir as pora neaiskiu stuktelejimu turejau, po kuriu guminukai liko pazimeti tik starkiui budingu "rastu". Kiek pastebejau tas zvejys masala stengesi mesti kiek galima isilgai kranto ir mete dambos link, taip sukrizmindamas musu valus (as meciau statmenai kranto). kaip zinia prie pat kranto yra sunesto kliuviniu, o toje vietoje kur as stovejau rodosi yra nuvirtes visas medis.
Labai sudomino zvejo galvakablis- 14 gramu ir tvisteris zaliai baltas. valas paprastas monofilomentas, 0,34mm (viska zinau nes zvejys buvo kalbus ir neslepe nieko) net patarinejo kaip ir ka daryti, kad pagauti starki :shock: ) atejes zvejys per 40 min isvanojo 4 starkius ir apturejo dar nemazai kibimu (pats matydavau kaip meskere sulinkdavo ir veliau atsileisdavo- manau, del papraso valo naudojimo nepasikirsdavo) beveik visi kibimai buvo salia kranto (greiciausiai starkiai laikesi sabakstyne. nes ir man uzkibes vienintelis starkiukas griebe salia kranto)
kaip tais visada buvau linkes manyti kad starkiai labaiu laikosi sroves, kur jiems nuolatos pateikiamas deguonies prisotintas vanduo. salia kranto sroves kaip ir nera. :roll: sunku paaiskinti kodel zuvis ten laikosi, gal del to kad vanduo nera ikaites, beto ir mailius palei kranta sliauzioja...
bet kokiu atveju niekada nebuciau sugalvojes su 14gr galvakabliu ir paprastu valu gaudyti starkius. Veliau tas zvejys parsinese dar viena grazuoli starki nuo kitos dambos, taciau sakesi ikibo jis uz sono salia galvos, tikriausiai atakavo masala bet nepataike....
as savo starki visdelto pasigavau savo budu : pintas valas, 21 gr kablis ir baltai juodas riperis Mann`s PREDATOR - beje ant to pacio riperio buvo pagautas 2,9kg starkis, kur ideta foto :-D - issaugojau si masala ir kitam kartui.

 #32396   cesius
 24 Geg 2007 15:45
Manau kad shi teorija yra tik tam tikru atveju, jei gaudai anksti ryte, tai pasiteisina sekliai prie dambu, nes gaudai is medziokles gryshtancius y duobe . As gaudau paprastai, jei gaudau ryte sekliuose-atsistoju dambos padzioj ir shukuoju priekrante. Jei gaudau diena- einu ant dambos galo ir metu kiek turiu sveikatos (ta prasme patikrinu vienu metimu ir yejima y duobe ir ishejima). Kas liecia kotus labiau pasiteisino 0-27g pilna parabole.Starkis nesigedija stambiu masalu, gaudau dazniausiai 10sharkais.Tiesa, jei nepasiseke pakirsti visada stengiuos nusodinti tvistery ir padarius ilgoka pauze vel dzigaut, daznai nepasikirtes pasirasho dar karta.Nemune man labiausiai pasiteisina (pienelis).

 #35163   gelmės
 11 Lie 2007 13:31
Lydekiūkštis rašė, kad starkius vilioja sukre. Man knieti sužinoti kaip :?: Aš nesu specas ir starkiauju su guminukais juos šokdindamas. Starkiai manau sėdi ties perkirtimais, už akmenų, kerų ir panašiai. Tai kaip tada reik dirbti su sukre :?: Juk ir taip tų guminukų daug palaidoju :oops: :?:

 #36046   lydekiukstis
 28 Lie 2007 12:46
Sukriuke ypac pasiteisina tuose vandens telkiniuose, kurie patiria dideli spiningautoju anpludi.( kaip as vadinu " permorkinti" :-D ) Nors nebutinai ir ten. Vienos is megstamiausiu dzigavimo blizgeliu : " Master", deja kaina kandziojasi: 10lt nutraukti kas penktu metimu - daugiau nei prabanga. Teko dairytis alternatyvu. Pastebejau, jog pigus " lusox" lapeliai sukasi taip pat sauniai ir skestant. Tereikia issirinkti atitinkama "galva". Mirtinuose ruozuose gelbsti ir nedidelis tvisteriukas uzmautas ant kabliuko su apsaugele. Visgi pakirtimo efektyvumas stipriai sumazeja, tad to stengiuosi vengti. Upese renkuosi tradidicnes vieteles : uzdambius, duobes tik ne paciame zemupyje, o siek tiek auksciau ( kalbu apie Nemuna). Pats traukimas is dalies skiriasi nuo guminuko : suku rites rankenele net iki 10 sykiu ir tik tada pauze. Jei zuvis aktyvi - energingas traukimas, jei ne - letas ir tolygus. Beja svino galvute montuoju kur kas lengvesne negu tai paciai vietai guminukui. ( 2- 6 gr. lenvesne) Kartais net nustatai mazdaug vienoda gyli ir tam tikru momentu pradedi viliokli traukti, dar nepasiekus dugno. Starkis nebutinai turi griebti visiskai dugnu velkama " zuvele". Kartais isbandau ir elementaru " meti - trauki", retsykiais stabteldamas. Variantu daug. Zinau keleta tvenkiniu kur uztenka ir elementaraus " mepso", gaudymas mazai kuo skiriasi nuo lydeku viliojimo. Taigi viskas priklauso nuo konkreciu salygu. Beja gaudant gelmese su sukriuke, rekordinid eserys tebus tik laiko klausimas ;-)

 #36047   spiridonas
 28 Lie 2007 13:00
atvaziuok lydekiukshti su sukremis i zemupi, Atmata- konkreciau. :twisted: parodysiu tau vietele kur yra starkiu, o tu man parodyk, kaip per 3 traukimus nenutraukti :twisted: 3 dzigu su gumeskem.
siemetinis mano antirekordas du imami stariokai ir per 30palaidotu masalu. buvo ir toks variantas (per meeta) trys metymai- trys paaukoti masalai neptunui :roll:

 #36049   cesius
 28 Lie 2007 13:18
Spiridonai, gal toks variantas tau padetu, jei dar nebandei :roll:
Paveikslėlis

 #125968   Vitolis
 27 Bir 2009 18:50
Nors zinau, kad lydekiukshciui ash ne prie dushes, taciau negaliu neparashyt. Starkiauju jau nuo tu laiku, kai silikoniniai masalai dar negreit pasieke musu padange. Bandes visokiais budais, taciau kad sukre, niekaip neisivaizduoju, kaip ja galima butu valdyt Nemuno duobese, esant nemazai srovei. Tokioje soveje ir 25 gr. galvakabliu ne visada galima dugna rast. Starkis dugno zuvis ir ja medzioja prie pat jo. Kol nebuvo silikono, gaudydavom tiesiog ant mazos aukshlytes su pludine ish valties, paskui ir dugninem. Nors pvz. rusijoj gaudo ir vobleriais, taciau man nei karto nepavyko ju suvyliot, nors ir bandziau ne karta. Dar gaudydavom zieminem blizgutem dreifuodami valtyje, tiesiog statmenai dzigaujant. Tik kai pasirode silikonas, visi perspektyviai pradejo zvejot jais. Zvejojau ir rusu taip ishgirttom paraloninem zuvelem, taciau man nepatiko, nors Starkis shio masalo neignoruoja ir dabar. Dar turejau keleta rusu gamybos taip vadinamu "kozja borodka" (trishkis papuoshtas kuokshteliu ozkos plauku ir ant trishakio kotelio uzmaunamas slyvutes formos putplashcio gabalelis, kuris nudazomas zvejui priimtinom spalvom, salotine, juoda, raudona, balta ir kt. Per 2-3 cm nuo masalo, ant pagrindinio valo uzspaudziamas shvinukas (pagal gelme) Taciau shis masalas man nepasiteisino, o visos "barzdos" seniai paaukotos neptunui. Nors rusai rasho, kad juo sekmingai medzioja Starkius. Kol kas geriau uz silikona nieko geresnio nezinau. Ir turbut ne ash vienas. Jei pamatytu kas vyliojant Starki sukre, turbut pasukiotu :-kvankt
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė