Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Brakonieriavimas, GA veikla, nacionalinių ir regioninių parkų taisyklės, kritika, idėjos, pasiūlymai
 #447141   Agis
 07 Vas 2013 22:42
Tikriausia daugelis, matydami televizinėse laidose ar skaitydami spaudoje, virtualioje erdvėje apie diskusijas tarp žurnalistų ir gamtosaugininkų, mintyse pagalvojat : o aš tai paklausčiau apie.....
Vat ir rašykite šitoje temoje, ko Jūs norėtumėte paklausti aplinkos ministro, kas Jums "guli ant širdies", ką norėtumėte pakeisti, o ką gal būt sukurti naujai. Jūsų klausimai Pauliaus Korsako lūpomis bus užduoti aplinkos ministrui ir Jūs visi galėsite pamatyti to interviu vaizdinę medžiagą Pauliaus laidose. Taigi nepraleiskite progos, gal Jūsų užduotas klausimas sulauks didžiausio susidomėjimo ar ministro pasimetimo atsakant ir tuomet Jūs savo draugams ar artimiesiems galėsite pasakyti, jog gal visai netikus ta patarlė, kad "šuns balsas į dangų neina" :lol:
 #447201   p.arturas
 08 Vas 2013 09:19
ar bus didinamas inspektoriu skaicius ir resursai ju islaikymui(transportas, kuras, darbo priemones)?
ar bus sukurta inspektoriu skatinimo sistema, pvz % nuo sugautu pazeideju ir jiems israsytu baudu?
ar bus kur nors skelbiamas sarasas sugautu brakonieriu, na bent jau recidivistu?
 #447209   Rapolas
 08 Vas 2013 09:44
1. Koks procentas surenkamų lėšų už leidimus ir licencijas mėgėjiškai žvejybai yra numatytas (ir bus skirtas) įžuvinimui?
2. Ar surinktos lėšos bus skirstomos proporcingai pagal telkinius, į kuriuos buvo įsigyti leidimai mėgėjiškai žvejybai?
3. Ar bus didinamas neeatatinių GA inspektorių skaičius?
 #447252   Dziedas
 08 Vas 2013 10:59
Žalos atliginimo įkainiai....Labai keista, bet paprastos ,nelabai vertingos žuvytes :aukšlė, gružlys ,kartuole kainuoja brangiau už lašišines šeimos žūvi stinta, seliava...Ar čia klaida, ar garbinga Mėgėju žvejybos taryba...?
 #447258   Massena
 08 Vas 2013 11:21
1. Kada bus taikomos nuobaudos, pagal LR įstatymus, tikriems brakonieriams? Kurie nebaudžiami niokoja Lietuvos fauną. „Medžioja“, „žvejoje“ pasirinkdami pačias bjauriausias priemones žvėrių – žuvų naikinimui.
2. Kokiomis priemonėmis žadama sustabdyti etatinių brakonierių siautėjimą? Na tų piliečių, kurie oficialiai neturi jokio turto, nedirba ir piktybiškai nemokėdami jiems paskirtų baudų, pastoviai brakonieriauja.
3. Kada bus nubausti brakonieriavę valdžios atstovai, visokie „ale“ verslininkai?
 #447278   geemalu
 08 Vas 2013 12:26
Mane domintų ministro nuomonė dėl verslinės žvejybos visiško uždraudimo. Ar tai įmanoma ir ar jis to sieks? Berods jis pasisakė už rekreacinės žvejybos skatinimą, tačiau jos plėtojimui labiausiai trukdo būtent verslinės žvejybos atstovai. Ministras stipriai kovoja su brakonieriais, tačiau, mano manymu, stipriausiai žuvų išteklius alina būtent verslininkai. Rašiau magistrinį būtent žuvininkystės ir žuvivaisos tema, todėl aiškiai susidariau nuomonę, kad žvejybinis turizmas Lietuvai būtų žymiai ekonomiškai naudingesnis. Tad ką jis galvoja šiuo klausimu manau būtų ne vienam žvejui aktualu. :)
 #447300   Maukis
 08 Vas 2013 13:08
1. Kada pagaliau bus uždrausta laisva prekyba tinklais, bučiais ir kitais brakonieriavimo įrankiais? Pavasarį, Šilutės turguje, per patį nerštą pridėta pilna visokiausių tinklų, bučių, venterių ar dar visokių "prietaisų", net nežinau, kaip jie vadinasi. Pilna besidominčių ir perkančių "klientų". Mano nuomone, tai visiškas sveiko proto nebuvimas. Kovojame su brakonieriavimu, bet tuo pačiu ir skatiname ant kiekvieno kampo ir bet kam pardavinėdami brakonieriavimo priemones.
2. Beveik pastoviai Šilutės šviežios žuvies pardavimo taškuose pardavinėjami 20-25 cm starkiukai. Pasidomėjus man buvo paaiškinta, kad tai priegauda ir ji yra galima. Bet, kad ta "priegauda" sudaro beveik pagrindinį to žvejo "verslininko" pajamų šaltinį, nes kiekvieną kartą matau ant prekystalio tuos starkiukus. Žvejys mėgėjas pagavęs ir nepaleidęs tokio starkiuko padarytų didžiulę žalą gamtai- 500 lt/vnt. O žvejys verslininkas tinklais gaudydamas dešimtis ar net šimtus tokių starkiukų per dieną žalos gamtai nepadaro???
 #447365   tukasG
 08 Vas 2013 15:45
Jeigu galima, aš norėčiau ne klausti, o padėkoti, palinkėti ir pasiūlyt...
Padėkoti, kad užteko ryžto, noro ir proto padaryt gamtos ir žvejų labui visus tuos geras permainas atnešusius darbus.
Palinkėti kuo ilgiau išlikt poste ir padaryt dar daugiau teisingų ir reikalingų sprendimų.
Na, o pasiūlymas būtų nepamiršt gamtosaugos "fronto karių", eilinių garbingų GA pareigūnų...
Savaitgaly turėjau progą neoficialioj aplinkoj privačiam pokalby pabendraut su vienu jaunu, sąžiningu, aktyviu GA pareigūnu. Šnekėjom apie jo darbo kasdienybę. Pasidžiaugė, kad įstatyminė bei materialinė bazė darbui jau nebloga. Malūnsparnių tik dar neturim - pajuokavo. Liūdina tai, kad vis dar menkai, per menkai investuojama į specialistus - jų ruošimą, švietimą, tobulinimą, darbo apmokėjimą, skatinimą, socialines garantijas - pridūrė jis... Nepamirškit GA pėstininkų, Ministre...
 #447444   zhaltys
 09 Vas 2013 00:19
geemalu rašė:Mane domintų ministro nuomonė dėl verslinės žvejybos visiško uždraudimo. Ar tai įmanoma ir ar jis to sieks? Berods jis pasisakė už rekreacinės žvejybos skatinimą, tačiau jos plėtojimui labiausiai trukdo būtent verslinės žvejybos atstovai. Ministras stipriai kovoja su brakonieriais, tačiau, mano manymu, stipriausiai žuvų išteklius alina būtent verslininkai. Rašiau magistrinį būtent žuvininkystės ir žuvivaisos tema, todėl aiškiai susidariau nuomonę, kad žvejybinis turizmas Lietuvai būtų žymiai ekonomiškai naudingesnis. Tad ką jis galvoja šiuo klausimu manau būtų ne vienam žvejui aktualu. :)
+100,
reiktu draust iskart visuose vidaus telkiniuose, kursiu mariose ir baltijos priekrantej, o tai po bisky draudziant jie prisigalvoja visokiu teisiniu "lazeiku" kaip tarpiniai vandenys ir panasiai. nors istatyme tik pernai irase punkta "upese" - upes uzdraude, o jau simta metu buvo irasyta "svarbiuose zuvu migracijai telkiniuose" iki priekrantes, kursiu mariu ir nemuno zemupio rankos nedaeina, visakas skersai tinklais uztraukta.

pora klausimu nuo saves:

1. isigalejusi praktika, kai brakonieriai "neturi turto" ir tikrai ne visi jie benamiai, tiesiog perrase savo turta giminem. tokie brakonieriauja sau ramiai toliau, nesvarbu, kad inspektoriai po 10 kart pagauna ir baudas israso. baudu nemoka o antstoliai neturi ko paimt. Kada atsiras viesieji darbai uz negalimas ar vengiamas sumoketi baudas? bent jau recidyvistam, pagautiem ne pirma karta su tinklais

2. prie to pacio prisimenu, kai kazkokia ten bendrove kazkokia ten upe uzterse, berods sysa, bet kadangi tos bendroves direktorius ar tai savininkas dirba savivaldybej ir yra geras sulas, buvo suorganizuota, kad byla teisme 5 metus pragulejo ir suejo senaties terminas. kur baudos, kur zalos gamtai atlyginimas, kur principas "tersejas moka" deklaruojamas AM? kazka reik keist ystatymuose, kad tokiu piknaudziavimu ateityje nebebutu, nes dabar jei kainavo valymo darbai valstybei, tai uz juos sumokejau as (is mokesciu) o ne kaltininkas? (cia tribunieciu atsiprasau, nes su zvejyba mazai susije, bet klausimai ministrui taip sakant liecia visa aplinkosauga, visuomeninis interesas tsakant)

3. gal dar sugalvosiu :cig.
 #447782   Rapolas
 11 Vas 2013 08:20
Įdedu Dzedo trumpą susirūpinimą ir savo klausimą bei pasiūlymą ta pačia tema:
Dzedas rašė:Pas mus Lavyse ,Glūke, Glebe beveik neliko stambesniu lynu, karšiu, lydekų...Viena iš priežasčių –povandenine medžiokle. Nors šitose ežeruose ji neleidžiama, bet nuomininkai, šitų atvejui Varėnos MŽD, turi teise leist...ir leidžia...ir naktimis šviečiasi ežerai...
1. Kodėl „leidžiama“ povandeninė medžioklė naktimis?
2. Ar nesiruošia AM povandeninės medžioklės leidimus kontroliuoti pati (centralizuotai), o ne suteikti tokią teisę nuomininkams? T.y. pasiūlymas- uždrausti nuomininkams ir patiems užsiimti tokiu „žvejybos būdu“ ir suteikti kitiems draugams užsiimti tuo.. Tam pilnai pakanka skaidrių ežerų, kuriuose tokia medžioklė yra leidžiama (reglamentuojama įstatymais).
3. Ar nesiruošia AM kaipnors uždrausti povandeninę medžioklę lašišų neršto metu, tiksliau „pasiplaukiojimą“ su ląstais ir triūbele prie upių nuo rugsėjo 15 d.?
p.s.: prisidedu prie "tukasG" palinkėjimų ;-)
 #447785   Vegys
 11 Vas 2013 08:32
Rapolas rašė:1. Kodėl „leidžiama“ povandeninė medžioklė naktimis?
Tai kad tas yra draudžiama :
http://www.am.lt/VI/files/File/Darbotva ... es%201.pdf :
10. Draudžiama veikla:
10.5. vykdyti povandeninę žūklę tamsiuoju paros metu – nuo saulės laidos iki patekėjimo, vykdyti povandeninę žūklę neturint žūklės vietoje ryškiai matomo plūduro, naudoti povandeninei žūklei strėles, kurių antgalis platesnis kaip 10 cm, šaudyti žuvis povandeninei žūklei skirtais šautuvais iš valties, braidant ar vaikštant pakrantėmis;
 #447917   Mike
 11 Vas 2013 15:06
Gandų lygyje - bet Kaune ties Panemune ir Šančiais per metus nušaunama tiek šamų, kiek per visą Lietuą legaliai nesugaunama.
 #448616   starkas
 13 Vas 2013 21:53
Kai buvo pabranginti žūkles leidimai buvo 100 kartu kartojama, kad pinigai bus skirti įžuvinimui... dabar jau viešoje erdvėje atsirade pranešimai, kad didžioji dalis pinigu bus skirta įvairiom studijom http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/mesker ... d=60667797
cituoju : „1,4 mln. litų iš bendros 2,4 mln. litų sumos, surinktos už meškeriotojų bilietus ir korteles, šiemet skyrėme ir moksliniams žuvų išteklių tyrimams, galimybių studijos dėl žuvitakio įrengimo prie Kauno hidroelektrinės užsakymui ir panašiai“,- sako V.Graičiūnas.
Gaila gėda ir apmaudu...sumokėjome pinigėlius už bilietus leidimus ir atsirado grupė broliukų lietuvių pasiruošusių juos įsisavinti : ką ten studijuot to žuvitakio problema jau jau nuo Kauno HE pastatymo laikų keliama ir nagrinėta... eilinį syki išstudijuos ir nustatys , kad taip kaip yra blogai ir žuvys negali migruot.. tirk netyręs niekur tos žuvies nėra per daug visi telkiniai nustekenti.... ir dar klausimas ar nėra galimybių aplinkosauginių projektų finansuoti iš kokių nors ES pinigų ... tik aišku ten reikės atsiskaityt ...če paprasčiau .....nušvilpei žmonių pinigus ir vėl neaišku kam mes tuos pinigus mokam... labai nusivyliau -butinai paklauskit kodel taip kiauliškai pasielgta...

P.S. apibendrinam rezultatus kolegos žvejai -sumokejom pernai už leidimus 2,4 mln... -jie panaudoti : 350 tūkst.- įžuvinimui , 650 tūkst. "žuvinsim vėliau "-nu reikia tikėtis, ir 1,4 mln. bus ištaškyti studijom (čia panašiai kaip į kapines prie antkapio kviest mokamą gydytojų komisiją konstatavimui, kad velionis miręs), reikalingi tie moksliniai reikalai bet ne už šiuos pinigus ir ne už tokias sumas...
 #448648   jebus
 13 Vas 2013 23:01
Starkai, norint, kad įžuvinimas duotų didžiausią efektą, pirmiausia reikia išsiaiškinti telkinius, kuriems to labiausiai reikia, kokia žuvimi juos žuvinti ir panašiai. Neapgalvotas žuvinimas gali suardyti telkinių ekosistemas ir t.t. Ar tiems tyrimams reikia 1,4mln Lt? Nežinau. Tai jau kitas klausimas. Moksliniai tyrimai visuomet kainavo nepigiai.
 #448693   starkas
 14 Vas 2013 08:24
jebus rašė:Starkai, norint, kad įžuvinimas duotų didžiausią efektą, pirmiausia reikia išsiaiškinti telkinius, kuriems to labiausiai reikia, kokia žuvimi juos žuvinti ir panašiai. Neapgalvotas žuvinimas gali suardyti telkinių ekosistemas ir t.t. Ar tiems tyrimams reikia 1,4mln Lt? Nežinau. Tai jau kitas klausimas. Moksliniai tyrimai visuomet kainavo nepigiai.
Toks dalykas ir arkliui aiškus, tačiau ar tokios sumos reikalingos tom studijom (telkinių ižuvinimą tyrė mžd savo telkiniuose- labai abejoju ar tokių sumų reikėjo... ), ar negalima pasitelkt tiem dalykam jau turimą informaciją, ir kitas klausimas ar nepakanka esamų studijų , ar nėra mokslinių darbų ta tema rašytų ir taip toliau -šios problemos senos, siūlymų ją spręsti buvo daug ... O galimybių studijos ne galiu už visas spręst kelias teko matyt nu ne aplinkosaugine tema aišku -bet tai grynas pinigų išmetimas- iškeliamas problemos ir pateikiami jų sprendimo variantai kurie ir taip tos srities specialistam yra žinomi, tik krūva lapų įvelkama į gražų viršelį ir sumokėjus krūva pinigelių vėliau studija gula i stalčių nes jos vykdymui nėra pinigu ir tt.. o veliau reikės kitos studijos nes bus jau laikas praėjęs ir tiek ekonominė situacija tiek pati gamta kažkiek pasikeitus... Aš nieko prieš studijas , mokslą ir visa kita kas tik gali gamtai pagelbėt -tačiau toks lėšų skirstymo santykis mano nuomone yra nepadorus.
 #448694   Rapolas
 14 Vas 2013 08:30
jebus, ar reiktų galvoti, kad cituoju- "reikia išsisaiškinti telkinius, kuriems to labiausiai reikia, kokia žuvimi juos žuvinti ir panašiai" tokie darbai nebuvo daromi iki šiol ir nežinoma tų telkinių "ekosistema", ir ar tie darbai nebuvo finansuojami anksčiau?
Ir kaip galvote, ar daugiau negu 50proc. surinktų lėšų (kurios buvo renkamos būtent "įžuvininmui") reikia skirti tokiems "moksliniams" tyrimams?
Sorry, kad biški ne į temą, bet "starko" susirūpinimas ir abejonės yra pagrįstos ;-)
p.s.: ta proga prašau perduoti linkėjimus p.Valentinui :-D
 #448713   p.arturas
 14 Vas 2013 09:27
kodel dizdziausias kiekis zuvu bus lydekos?
ar nereiketu daugiau zuvint taikiomis zuvimis? padidinus taikiu zuvu populiacija turetu pagauseti ir plesrunu.
o dabar:Pasak pareigūno, į nualintus Lietuvos vandens telkinius pigiausią paslaugą pasiūliusi žuvivaisos bendrovė atveš ir paleis 4 tonas lydekų, 3 tonas lynų, vieną toną šamų, 500 kilogramus sterkų, 400 kilogramų baltųjų amūrų ir 200 kilogramų margųjų plačiakakčių šiųmetinukų.
Paskutinį kartą redagavo 1 p.arturas. Iš viso redaguota 14 kartus.
 #448715   p.arturas
 14 Vas 2013 09:32
kas vistik slypi po sia fraze:Pareigūnas atskleidė, jog jau pradėta rengti ir nauja įstatymo pataisa, kuri leistų pakeisti Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų naudojimo tvarką. negi tik skatinimai? ar ir kiti surinktu lesu panaudojimo budai?
Šiuo projektu siekiama, kad dalį pinigų, surinktų už šiemet ženkliai padidintus ieškinius už žalą gamtai, galima būtų panaudoti ir kontroliuojančiųjų gamtos apsaugos inspektorių, kitų pareigūnų, demaskuojančių pažeidėjus, skatinimui.
To iki šiol taip pat nebuvo daroma. Skatinami buvo tik neetatiniai inspektoriai.

turetu but atskirtos lesos
1. surinkos uz zvejybos leidimus-izuvinimui
2.surinktos is baudu- skatinimui ir materialines bazes stiprinimui, ty: transportui, kurui rysio ir stebejimo priemonems.
 #448915   jebus
 14 Vas 2013 16:21
Starkai ir Rapolai, aš irgi prisidedu prie jūsų. 50% yra tikrai per daug (žinant, kad tai yra suma 6 nulių zonoje), bet šie tyrimai vis vien neturi būti pamiršti. Įdomu kokio masto tie tyrimai bus.
 #448990   GvidasG
 14 Vas 2013 19:19
ar nereiktu panaikinti visokiu MZD ir dauguma telkiniu leist zvejoti su valstybiniu bilietu nes dabar palaida bala... pas juos nuejus bilieta savo rajonui gali nusipirkt uz 50lt visiem telkiniam (nevisur) o vat jau per alis kiekvienas rajono telkinys yra perkamas atskirai tai kas cia per pinigu grobstymas ? zodziu baisi,nepatogi ir dar visokeriopai nesamoninga zvejybos bilietu sistema... kazkokia bananu respublika!
 #449030   p.arturas
 14 Vas 2013 20:42
GvidasG rašė:ar nereiktu panaikinti visokiu MZD ir dauguma telkiniu leist zvejoti su valstybiniu bilietu nes dabar palaida bala... pas juos nuejus bilieta savo rajonui gali nusipirkt uz 50lt visiem telkiniam (nevisur) o vat jau per alis kiekvienas rajono telkinys yra perkamas atskirai tai kas cia per pinigu grobstymas ? zodziu baisi,nepatogi ir dar visokeriopai nesamoninga zvejybos bilietu sistema... kazkokia bananu respublika!
alis perkant bilieta, galetu but privaloma sudalyvaut apklausoje, pvz programeleje kompe ant zemelapio subaksnot vandens telkinius kuriuode dazniausiai zvejojama ir pageidauji kad butu itraukti i zuvintinu ezeru sarasa, paskui sistemoje viska suvestu va tau ir aklausa, sutaupysit ant moksliniu tyrimu.
 #451812   Diver
 24 Vas 2013 19:55
11.6. arčiau kaip 50 m atstumu nuo Žvejybos įrankių ženklinimo taisyklėmis nustatyta
tvarka pažymėtų tinklinių ne mėgėjų žvejybos įrankių;

kaip sita punkta suprasti?
 #453474   kablys
 02 Kov 2013 15:17
Siesartis,rudeninio licencinio laikotarpio metu yra licencinis nuo ziociu iki zelvos-balninku tilto,taciau ties Valtunais esancios uztvankos zuvitakis atidaromas tik nuo spalio 1d. Tad dvi savaites licencines zuvys tegali buti tik mazdaug 5 km atkarpoj nuo ziociu iki uztvankos,o auksciau uztvankos iki zelvos balninku tilto,mazdaug 20 km atkarpoje tu zuvu niekaip negali buti,o atkarpa visviena yra licencine. Suprantu,kad del vienos upes vargiai ar darys kokias nors istatymu isimtis,bet jei jau turime gerokai isaugusia atsakomybe uz istatymu pazeidimus,tai ar nevertetu ministrui pasidomet tokia keista situacija ir kazkaip itakot tos elektrines savininkus,kad ju statinys netrukdytu migruojanciom saugomom zuvu ruschim ir zuvitakis butu atidaromas bent jau nuo tada,kada prasideda licencinis laikotarpis. Bo kazkaip nei sis nei tas but priverstam pirkt licencija i ruoza,kuriame net teoriskai negali buti licenciniu zuvu. Upe visgi patenka i saugomu teritoriju sarasa,tad jau vien tai,kad ta elektrine ten atsirado yra noncensas,bet jei jau ji ten yra,tai galbut turetu kuo maziau itakoti saugomu zuvu ruschiu gyvenima?
 #453813   Agis
 04 Kov 2013 11:46
Paulius prašė perduoti didelį "Ačiū" už pagalbą.Pagal čia parašytus klausimus ir klausimus, kuriuos Paulius uždavė nuo savęs buvo nufilmuota laida ir ją jau galėjote pamatyti arba tai galite padaryti apsilankę jo puslapyje (spausti ant baneriuko apačioje).Tai kol kas vienkartinis projektas, todėl tema užrakinama.
Nuo administracijos norėčiau padėkoti už tai, kad klausimai buvo formuluojami rimtai ir be "pievų".Tema išliks, taigi tie kas domisi klausimais, kylančiais žvejų tarpe, visada juos atras , nes dauguma užduotų klausimų mano manymu bus visada aktualųs.
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė