Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai
 #598995   Sokratas
 15 Lap 2014 00:37
na, aliejų galima ir keist kas kart, bet perkaitęs krakmolas gali prišaukt bėdų... ne veltui bulvių traškučiai- vos ne nuodu laikomi... Bet pardavinėja, ir perka , ir valgo....
 #599001   Vaidis
 15 Lap 2014 03:50
Kol kas......
 #599010   Sokratas
 15 Lap 2014 08:42
na taip, iš kart nemiršta, ne kalio cianidas gi :)

Bet patartina nevartot, jei nori būti sveikas ir ilgai gyvent...
 #602249   sonca
 08 Gru 2014 18:53
O kugelis nepasidaro nuodingas, o vėdarai beigi keptos bulvės? O duona? Juk rugiuose ir kviečiuose irgi yra krakmolo.
 #602288   Sokratas
 08 Gru 2014 21:21
kiek skaičiau, tai ir patariama vengt keptų aliejuje produktų, kuriuose yra krakmolo ....
 #602407   eLPi
 09 Gru 2014 17:30
tai kiniečių valgių negalima valgyt, nes ten daugelis produktų prieš kepant/verdant aliejuje voliojami krakmole ...
 #602411   Skumbrotas
 09 Gru 2014 17:40
eLPi rašė:tai kiniečių valgių negalima valgyt, nes ten daugelis produktų prieš kepant/verdant aliejuje voliojami krakmole ...
.... o į padažus prikraunama negailint ir mononatrio gliutamato, kad tas keptas krakmolas su prisvilusiais riebalais skaniai valgytusi.
 #602426   Sokratas
 09 Gru 2014 19:37
eLPi rašė:tai kiniečių valgių negalima valgyt, nes ten daugelis produktų prieš kepant/verdant aliejuje voliojami krakmole ...

nu jo, rašo kad nepatartina valgyt...kaip jau minėjau, rašė, kad tyrimais nustatyta, kad karštyje krakmolas skyla į kažkokį ten kancarogeną...
 #602428   Wytux
 09 Gru 2014 19:46
Tai kaip cia kinieciai dar neismire ... ?
 #602429   Slovak
 09 Gru 2014 19:49
Wytux rašė:Tai kaip cia kinieciai dar neismire ... ?
Cernobolio zonoje irgi daug gyvunu, nespeja lygos senauti, taip greitai dauginasi:)
 #602433   Sokratas
 09 Gru 2014 20:11
visi neišmirs niekada, čia gi ne epidemija maro kokia...
Bet, pvz. vėžinių susirgimų tikra nemažėja...
 #602436   hipy
 09 Gru 2014 20:34
nu zmonem nuo kazko numirt tai reikia... budavo vid. amzius 50 metu tai ir veziniu susirgimu ne ka, dabar turbut jau link 70 arteja, tai nereik dievo medin vyt...
 #602482   Agis
 10 Gru 2014 09:02
Dėl aliejų ir kraklomų tai visi mokame skaityti, visi mokame susirasti ką reiktų skaityti ir visi sugebame suvokti, kas mums yra tinkamiausia.Ypatingai dėl aliejų, tai nuomonės tokios įvairios :lol: kad kartais imi galvoti kodėl anksčiau žmonės nekrito kaip lapai :lol: Kita vertus iš praktikos žinau, kas atrodo yra brangu, pasirodo duoda mažesnes sąnaudas, plius neįsigeria, nerūksta, neduoda pašalinių kvapų, pasiekiant aukštesnę temperatūrą greitai sukuria apkepusią plutelę, kuri išlaiko gaminamame maiste sultis....Dėl chemijų, tai irgi juk skaityti visi mokame ir galime pasirinkti, o dėl vėžiukų ar kitų išėjimo niuansų, tai irgi suprantame, jog daugumoje atvejų ne maistas kaltas, o jo kiekis, su kuriuo nesusitvarko mūsų "fabrikėlis" :-D
 #602486   Sokratas
 10 Gru 2014 09:32
mokame susirast, mokame skaityt, bet info tiek, kad kartais pradedi žmogus abejoti info teisingumu...Tai ne prošalį ir padiskutuoti :)

Vakar perskaičiau, kad žuvų taukų organizmui nauda- eilinis mitas... O čia taisybė, ar ne , pradedi abejot :lol:
 #602506   Skumbrotas
 10 Gru 2014 11:30
Agis rašė:..... kas atrodo yra brangu, pasirodo duoda mažesnes sąnaudas, plius neįsigeria, nerūksta, neduoda pašalinių kvapų, pasiekiant aukštesnę temperatūrą greitai sukuria apkepusią plutelę, kuri išlaiko gaminamame maiste sultis....
Kadangi žodis žodin atitinka reklaminį aprašymą tai spėju jog tai kokoso aliejus :lol: Gal ir nieko, bet pamačius kokiom sąlygom jis ten Azijoj gaminamas fantazija atšoka jį naudot.
Savo ruožtu galiu pareklamuot vieną ūkininkę, prie Akropolio trečiadieniais ir šeštadieniais prekiauja savo ūkio pieno produktais, tai pas ja yra GHI sviesto, kuris tikrai "duoda mažesnes sąnaudas, plius neįsigeria, nerūksta, neduoda pašalinių kvapų, pasiekiant aukštesnę temperatūrą greitai sukuria apkepusią plutelę, kuri išlaiko gaminamame maiste sultis" :!: :lol:
 #602517   Sokratas
 10 Gru 2014 11:57
:gutgut

bet kadangi iki Klaipėdos tolokai dėl sviesto man trenktis, tai vistiek lai Agis parašo, koks ten tas aliejus :)
 #602536   Agis
 10 Gru 2014 14:24
KOks jis ten bebūtų Skumbrotas visviena atras atitikmenį pagal jo skaitytas reklamas ir kuris atmuša fantaziją :lol: Pirkis didesnį puodą, lydykis sviestą, laiks nuo laiko protingo kiekio ribose prisimink ir taukus, tik nesakyk niekam, nes tuoj puls aiškinti, kad tai kiaulei visa Mendelejevo lentelė sukišta :-D Mėgaukis pasirinkimo laisve, netikėk užsakomiaisiais prekybininkų straipsniais ir atrasi sau tinkamą ;-)

p.s. "Ale tikrai tie riebalai kenksmingi, bebaigdamas penktą cepeliną ir berankiodamas paskutinius spirgus lėkštėje, sunkiai atsiriaugėjęs, grietiniuotomis rankomis bespaudydamas išpampusį pilvą, susimąstė Jonas" :-D
 #602548   Sokratas
 10 Gru 2014 15:46
didesnis puodas, tai čia kokio dydžio turi būt, kad 100-200 g sviesto išlydyt?
 #603852   Arturijus
 18 Gru 2014 19:16
Tam, kad isvengti vezio geriau aplamai nieko nevalgyti anei gerti, nes viskas yra chemija ir nuodas... ir nuo velnio.
 #605000   Sokratas
 25 Gru 2014 10:34
„Dioksinai – vienos pavojingiausių mūsų organizmui medžiagų. Jie susidaro dėl užterštumo.............
Didžiausi dioksinų kiekiai – Baltijos jūros žuvyse..............
Kuo aukštesniam mitybiniam lygmeniui priklauso žuvis, tuo daugiau ji visko sukaupia..............

Vieną kartą pavalgę jų nenumirsime, dioksinai yra šimtaprocentiniai kancerogenai ir mutogenai, taigi gali pasireikšti ilgalaikis jų poveikis: jie siejami su vėžio vystymusi, žalingai veikia vaisių, sukelia įvairias mutacijas, auglius. Tačiau jų nustatymas yra labai brangus, todėl Lietuvoje, dioksinai praktiškai nenustatinėjami, vadinasi, jų nėra. Švedijoje, Vokietijoje žuvys dėl jų tiriamos ir nustatomi netgi labai dideli jų kiekiai..........."

---------------------------------------------------------

Ar verta pirkti dirbtinai užaugintą žuvį?

,,Auginamos dirbtinai ir gyvenančios natūraliuose vandenyse žuvys, pasak G. Svecevičiaus, skiriasi kaip dangus ir žemė.
.........
Mokslininko manymu, pagavus žuvį reikėtų kuo skubiau pasirūpinti, kad ji nebegyventų........

„Norvegijos fiorduose augintos lašišos nėra labai blogas variantas. Aišku, judėjimo joms trūksta, bet jos gyvena natūralioje aplinkoje, tik tinklais aptvertoje teritorijoje, taigi nuolat vyksta vandens apykaita. Skirtumas tik tas, kad joms duodama papildomų pašarų, į kuriuos pridedama ir maistinių dažų, dėl kurių jos rausvesnės.............

Bet kuriuo atveju šaldyta žuvis daug geriau nei nukankintas gyvas karpis.......

Tiriant Baltijos riebiąsias žuvis (strimeles, šprotus, lašišas), kartais nustatomas padidintas dioksinų kiekis senesnėse, didesnėse žuvyse, todėl tokių žuvų rekomenduojama nevalgyti nėščioms moterims, vaikams, senyvo amžiaus žmonėms, ligoniams. Tiesa, 2012-2014 m. tirtuose mėginiuose dioksinų kiekis neviršijo nustatytų normų. Tiriant tvenkiniuose auginamas žuvis, šie teršalai niekada neviršijo nustatytų didžiausių leistinų koncentracijų................

Nustatyta, kad daugiausiai sunkiuosius metalus kaupia prie dugno gyvenančios (giliavandenės) žuvys bei riebiosios jūrinės žuvys, be to, žuvys tyrimams pasirenkamos ir atsižvelgiant į jų sugaunamus kiekius, todėl dėl sunkiųjų metalų buvo tiriamos Baltijos menkės, strimelės, plekšnės. 2013 m. Baltijos menkių sugauta 1742 tonos, o strimelių 2475 tonos, plekšnių 1 002 t, tačiau teršalų kiekiai neviršijo nustatytų normų............"



http://www.delfi.lt/news/daily/health/a ... z3MtduyVYo
 #605006   Yozuri
 25 Gru 2014 11:55
Na čia truputėli perspausta, nes didžiausi dioksinų kiekiai susidaro degimo metu, kai degimo procese esama laisvųjų chloro radikalų bei organinės kilmės anglies, ir kai dėl per žemos temperatūros (200–450°C) šios medžiagos ne visai sudega.
Tad prieš deginant senas dažytas lentas ar lakuotus baldus, plastikus ir t.t.(Dėl puikių techninių savybių šios medžiagos anksčiau buvo naudojamos įvairiausiose žmogaus veiklos sferose, todėl dideli jų kiekiai yra pasklidę aplinkoje) gerai pagalvokite :) Ypač jei šalimais yra daržas, nes išsiskyrę patvarieji organiniai junginiai yra labai atsparūs bei puikiai akumuliuojasi. Kaip straipsnyje buvo rašyta, kaupiasi žuvyje. Bet lygiai taip pat ir daržovėse, vaisiuose, žolėje kurią suvalgo karvutė:D, o vėliau ir žmogaus organizme, iš kurio praktiškai nebepasišalina.
Moralas - jei jūs ar kaimynai deginate visokį "gėrį" savo pečiuose, negalvokite, kad valgote ekologiškas daržoves, vien dėl to, kad ten mažiau nitritų su nitratais :D Kurie, beje, puikiai pasišalina su vandeniu. Užtenka prieš vartojimą, kad ir 15 min. vaisius ar daržoves palaikyti vandenyje, tuo tarpu dioksinai praktiškai netirpūs vandenyje :)
Kiek žinau, dioksinams ir furanams nustatyti tinkamą įrangą turi tik Didžioji Britanija.
 #655353   linasykas
 26 Vas 2016 21:18
Gal ir kvailas klausimas, bet kaip jus saldot stinta, tai yra darineta, nedarineta, plauta , neplauta... :?: :ks>
 #655660   Vaidis
 29 Vas 2016 09:38
Aš šaldau valytas į ledą, imu indelį nuo ledų, suštabeliuoju gražiai, užpilu vandeniu kad apsisemtų ir į šaldiklį :gutgut taip šaldytos neišsausėja ir nekeičia skonio iki sekančio sezono ;-)
 #655720   Skumbrotas
 29 Vas 2016 17:19
Vaidis rašė:Aš šaldau valytas į ledą, imu indelį nuo ledų, suštabeliuoju gražiai, užpilu vandeniu kad apsisemtų ir į šaldiklį :gutgut taip šaldytos neišsausėja ir nekeičia skonio iki sekančio sezono ;-)
Aš irgi taip pat. Svarbus momentas - atlaidinti TIK PAMAŽU laikant paprastam šaldytuve :!: Gali trukti parą ir ilgiau, bet jokiu būdu nespartinti - nekišti po tekančiu vandeniu, nelaikyti šiltai ar pnš. - labai stipriai gadinasi skonis :!: Kad labai ilgai nereiktu laukti kol atsileis aš šaldau indeliuose nedidelėm porcijom, maždaug vienam pavalgymui dviem žmonėm, tokia porcija atitirpsta maždaug per parą.
 #655756   Kairys
 29 Vas 2016 21:15
O kitokioms žuvims toks variantas tinka? Pvz., kuojoms, karosams, ešeriams?
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė