Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Spiningai, ritės, valai, masalai, apranga...
 #675603   Rapolas
 12 Rgs 2016 07:05
Pradinokas rašė:Sveiki klausimas. Ar perkant multiplikatorine rite butinas specialus kotas? Ar galima panaudoti paprasciausia spininga?
SauliusM gerai atsakė ,bet dar papildysiu..
Gaudant L klasės (arba medium lait) klasės kotukais ir nedidelėm multiplikatorinėm ritukėm (pvz., aldebaran, pixy68 ir etc.)galima laisvai gaudyti ir spininginiais kotais..
Pats pusę sezono taip gaudau ;) Pirmas reikalavimas- tai kotas turi būti gan lengvas, antra- pirmo žiedelio kojelė turi būti žema, kad nebūtų valo įlinkio viršun (nuo multiko iki pirmo žiedo), trečia (esminis moments:D)- ritė turi patogiai gult rankon įskaitant ir koto rankeną..
Įdedu vakarykštį pavyzdį.. visą dieną atgaudžiau be jokios įtampos :-D
ALD16_BC72tznano.jpg
ALD16_BC72tznano.jpg (224.74 KiB) Peržiūrėta 7409 kartus(ų)
Komplekto svoris apie 210g ,nepersidarinėjau į kastingą, nes kartais užsidėdavau vanquish c20001 su plonu valiuku, bet dabar ant aldebarano uždėtas #0.6 ir kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad mėsmalės man šiam kotui nebereikia :-D
Įdedu, kaip atrodo pirms žieduks ir jo kojela :-D
Pirms_zieduks.jpg
Pirms_zieduks.jpg (228.55 KiB) Peržiūrėta 7409 kartus(ų)
Beje, pirmą žiedą nesunku ir pasikeisti, ką padariau su keletą kotų..
Tarp kitko, pas Yamagas yra spininginių kotų (kalmariniai visi, va šitas BC /blue curent'as ir kt.) su kuriais galima gaudyt multikais be jokio "tiuningo".. Aišku, tai nereiškia, kad rekomenduoju, o ypač pradedantiems, bet akcentuoju- kad galima ir visai neblogai galima (dviejų yamagų tikrai nepersidarinėsiu į kastingines, nes labai patogios su multikais ir taip kaip yra).
Tai va.. trumpai:D tiek ;)
 #675606   Rapolas
 12 Rgs 2016 07:21
zipas rašė:Pradent zvejoti su multiku geriau fc ar pintas?
Pradėt geriausia su pintu arba su storu mono. Su FC nerekomenduoju, nes jį reikia perprast (pučiasi špūlėj), kai jau įgysi normalią formą :-D (užmetimą turiu minty). Galiu garanatuoti, kad su pintu nuostoliu neišvengsi, nes visuomet norėdamas kuo toliau nušveisti voblerį ,vienaip ar kitaip apsižioplini :-D
Apie FC privalumus (kaip man atrodo, praktiškai) buvau rašęs.. cik papildysiu- labai faina 15-20lb naudot viejuotą ir lietingą dieną. Super skrodžia orą, daro mažesnį lanką nei pintas ir galima grait paslėpt visą po vundeniu..
Taip kad, edmundaxx, nevaryk unt "triusikų gumos", nes gali trausai be jos nukrist :-D (če draugiškai, aišku).
 #675613   Rapolas
 12 Rgs 2016 08:15
Voblis rašė:As ir turiu ray'aus spulka steezui, tai man labiau patinka nei sv105 spule, kurioj žiauriai minksta induktoriaus spyruokle.Uzsisakiau ir zillui, bet dar ner....
Aš šį savaitgaly jau išbandžiau Zillion J-Dream'ą su kinietiška Ray'špūle.. :-D Bet biškuty skaičiukų..
Zillion_vs_Ray.jpg
Zillion_vs_Ray.jpg (305.41 KiB) Peržiūrėta 7389 kartus(ų)
Originalus būgnelis su valu (naudojau Power Pro Slick8 pintuką 15Lb) sveria 21g, o išlengvinta Ray studio špūlė 12.6g (skirtumas gan dzidzelis:D).. stovi keramika (felvetava:D), ūžia velns:D ,unt steez'o kažkaip mažiau.. :-D
Zillion_Ray_studio.jpg
Zillion_Ray_studio.jpg (287.9 KiB) Peržiūrėta 7389 kartus(ų)
Ant lengvosios suvyniojau ~50m ,bet čia buvo bandymams, dėsiu plonesnį pintą, nes lengvesniems masalam kažkaip nevisai komfortas :-D
Mažiausiai, ką mėčiau, tai 5g džig'us ir vą šitą mažą bomber'iuką (apie 6g)... metimas kažkur 20-30m zonoj (nuotolio tikslumo nesivaikiau, mėčiau tiek kiek reikėjo mano žūklės sąlygom).
JDream_Ray_5g.jpg
JDream_Ray_5g.jpg (308.1 KiB) Peržiūrėta 7389 kartus(ų)
Galiu pasakyt, kad jei su originaliu būgneliu normaliai prasideda metimas nuo 10-12g (khamsin'as, rigge9 ir kt.), tai su lengvuoju- su 6-7g jau galima mėtyt spakainiai..
Tad jei pasirinkt universalų kotą (nu tokį 5-25g) ,tai su j-dream'u ir Ray špūle galima gaut visai neblogą komplektuką.. :gutgut
Cik klausimas.. ar to lb reikia :-D
 #675618   Rapolas
 12 Rgs 2016 08:27
p.s.: Ai, daugiausia, ką mėčiau (naudojant tą špulka) tai nemenko pasipriešinimo krank'ą ir rudras/balisongus ir duo jerkbaitus (balisongas jau perebor'as, mano manymu /nebent retkarčiais švystelt:D). Didžiausia žuvelė, tiesa, nebuvo didelė (keli lydžiai iki kilo ir krūva kepamų ešeriukų), vienas ešerys vos didesnis už krank'ą :-D
Krankuts.jpg
Krankuts.jpg (130.95 KiB) Peržiūrėta 7386 kartus(ų)
 #675677   SauliusM
 12 Rgs 2016 18:15
Rapolai, be tu L japonisku kotu dar yra anglisko stiliaus (hardy, greys...) lasisiniai spiningai su zemais ziedeliais, kur irgi multai pilnai tinka. As ir pats kazkada senai senai multa savintis pradejau butent ant lasisinio hardzio backela uzsidejes.
 #675715   Rapolas
 13 Rgs 2016 07:00
SauliusM rašė:... dar yra anglisko stiliaus (hardy, greys...) lasisiniai spiningai su zemais ziedeliais, kur irgi multai pilnai tinka...
Taip, gali būt, aš rašiau apie savo patirtį ,o tu - apie savo :gutgut
 #675718   Rapolas
 13 Rgs 2016 07:05
piatras rašė::-D Rapolai, Armsas ??? :roll: ;-)
:-D aga, gavos toks savaiminis “arms” – made in pabrade (c) :-D
Jeigu rimtai, tai idėja gimė ne iš ARMS’ų ,bet iš praktinės būtinybės..
arms_pabradie.jpg
arms_pabradie.jpg (247.61 KiB) Peržiūrėta 7218 kartus(ų)
Nusipirkau St.Croix’o Legend Extreme su ta juoda plastiko rankena ir multiplikatorių uždėjus pasirodė, kad nelabai patogi koto rankena, t.y. mano rankai per stora (toj vietoj, kur laikau multiką). Tuo metu, multiplikatorių buvau išmokęs laikyt saujoj apimdamas trigerį (gaiduką:D – geras pavadinims ,jei nuo žodžio “gaidys”:D) tarp didžiojo ir bevardžio pirštų (t.y. 2 pirštai už trigerio). Todėl “patiuninau” ,t.y. suploninau rankeną išfrezuodamas griovelius dviems minėtiems pirštams ir.. iškarto rankena pasidarė super patogi (iš antros pusės liko ovalna:D). Vėliau, kai pasitobulinau metimo techniką ir tuo pačiu- multiko padėtį rankoj (trigeriukas dbr tarp bevardžio ir mažylio piršto), tai pakako vieno “griovio” mažajam pirštui ,kad taptų viskas patogu rankoj :-D (ko žmogus tik nepadarysi dėl saves – mieliausiojo:D) ;) Antro koto - Tournament'o.. irgi buvo man per stora rankena (tokio storio- nebent vikingų lapkėms).
Tai va, tokia ta trumpa mano “arms” istorija.. :-D
 #675772   Sportininkas
 13 Rgs 2016 17:54
Kuria is siu riciu apsimoketu pirkti pradedant su castingu gaudyt? Abu garcia orra 2 , Daiwa megaforce THS, Daiwa Aird 100HLA ? iki 100¬ euru kazka gal dar pasiulytumet? kad liktu ant normalesnio koto ir pinto valo, sukama desine ranka
 #675824   piatras
 13 Rgs 2016 22:25
Gaudyt galima su bet kuria iš nurodytų, (tam jos ir kuriamos/gaminamos), kitas klausimas kokiais masalais, valais... kokiuose vandenyse ir t.t. ir t.p. :-D Bet geriau pradėkim rite nuo >150eur.
 #676550   Rapolas
 19 Rgs 2016 11:32
Och ,kaip man patinka lašišų bumas unt mūsų Lietuvėlės.. sumažėja kolchozai ežeruose, sumažėja ir upėse, kurių nepasiekia šios taurios žuvys... bet ne apie tai...
Pasitaikė proga savaitgaly pratestuot spiningą Yamaga Blanks Various 88L .. turiu jo pubrolį- Various Medium‘ą 86M ,perdarytą į kastinginį ir sutrumpintą iki ~2.20m ,tai negaliu atsidžiaugt :-D ,koks lengvas ir universalus instrumentas gavos... Iš vienos pusės- gaila ,kad teko trumpint ir upei vistik toks ilgis per trumpas, o iš kitos- džiaugiuos ,nes valtyje komfortas..
88L sumainiau su BLC68II ,nes turiu jau tokį (68II)- į kastinginį persidaręs, o antrą buvau nusipirkęs galvodams žiemą draugeliui į kastingą perdaryt ,bet... pasitaikė proga ir sumainiau (aišku, primokėt teko skirtumą, nes Various serija kur kas brangesnė).
Vieną pusdienį paskyriau Nemuno upei... išbandžiau įvairias blizges (iki 18g) ir voblerius (nuo LM44-66 iki zipbaits orbito110) ,tai kotukas- labai geras metikas (ir nenuostabu ,nes visos yamagos tuo pasižymi) ir realiai nuo 5g iki 15g (ir daugiau..:D) galima mėtyt svorius spakainiai. Ką domins, galėsiu detaliau (į PM) parašyt ,bet man labiausiai patiko žaist su ZB khamsinais ir jų giminėm Spro Ikiru shad‘ais (7cm). Labai stabiliai ir prognozuojamai skraido ,tiesa shimano scorpion‘o špūlėj FC susuktas unt lengvo Avail būgnelio (12lb tilpo apie 55m).. aišku, mažesniem masalam 12lb valas per storas, bet realų vaizdą susidaryt to pilnai užteko ;) Tvičint voblerius – didelio komforto su tokiu ilgu kotu (atpratau jau nuo tokių ilgių :D) nelabai patogu (o dar multikas unt spiningo..:D), bet kadangi svoris nėra didelis- tai ranka (ir riešas) nepavargsta. Khamsinai, Ikiru shadai ir orbitai animuojasi puikiai, nežiurint į koto minkštumą ir FC valą ,ir nors tempiasi kaip „triusikų guma“, bet kontaktai su akmenukais (ir žuvim ,kas be ko:D)jaučiausi iškarto (kaip sako rusai- „otchiotlivo“).
Teko vakarop susikaut ir su nepermažiausia aukšle:D ,tai komplektas susitvarkė labai greit ir tvarkingai- be jokios ypatingos įtampos :-D
YBvarious88L_Scorpion1001_FCtatsu12lb.jpg
YBvarious88L_Scorpion1001_FCtatsu12lb.jpg (356.66 KiB) Peržiūrėta 6870 kartus(ų)
Sekmadienį YB V88L jau paskyriau ežerui.. nors tai ir ne ežerinis komplektas ,bet ko nepadarysi dėl testų :D
Daugiausia gaudžiau su tais pačias masalais (Khamsin7, IKIRU7, Orbit110, GanCraft seklus-2liežuviai)ir savo savadarbiais vobleriais ,specialiai kurtais nedideliems gyliams.. Lyginau metimus su kitais kastinginiais trumpais kotais ,tai YB V88L šluostė nosis:D visais aspektais, išskyrus tuo, kad su tokiu ilgu kotu valtyje keblu paimt žuvį ,o sietelio neturėjau. Net ir tvičint valtyje pasirodė ne taip baisu ,kaip gali atrodyti su tokia „kartim“, ypač kai į aštresnį tvičą žuvys net dėmesio nekreipė :-D
Nebenoriu daugiau plėstis, nes gausis reportažas ,o tema nevisai tinkama.. geriau įmesiu kelias foto (žuvies pagauta daug daugiau, nes ji buvo aktyvi nuo pietų)
YBvarious88L_Scorpion1001_FCtatsu12lb_esheriai.jpg
YBvarious88L_Scorpion1001_FCtatsu12lb_esheriai.jpg (326.06 KiB) Peržiūrėta 6870 kartus(ų)
Baisiai nesmerkit ,kad ir taip išsiplėčiau.. :-D
p.s.: rimtesnėms išvadoms reiktų bent kokių penkių žvejybų (mano manymu:D) ,bet aš asmeniškai savo kotų sukeitimu esu patenkintas, nes gavau dar vieną universalų (Lait klasės) spiningą.
p.p.s.: turint omeny, kad gaudžiau su spiningu ir multiplikatoriumi, darau prielaidą ,kad su beinercine rite toks komlektas būtų dar smagesnis (reiks kadu pamėgint su kokia stella 2500).
 #677800   Rapolas
 03 Spa 2016 09:15
Ray studio būgnelio (36mm) testavimo (multikas J-Dream /DAiwa Zillion) tęsinys...
Susivyniojau #1.2 valą (Castaway)... viskas skrenda nuo 5g be priekaištų.. bliufoksai ir mepsai (nuo 3numerio), džigai nuo 5g (plius 2-3"reinsai), vobleriai nuo 5-6g (iki 20g).. magnetai ant 5-6 ,centrinis ant 0 ,nuotolis 25-30m (su 12-15g jau iki 45-50m /daugiau nereikėjo:D) :-D
Su originalia špule ir 15Lb FC Seaguar'u Tatsu mėčiau prieš vėją (specialiai) rudras ir balisongus bei duo jerkbaitus- skrenda daugiau nei po to jaučiu užmetęs voblerį (virš 35m) :-D
Vienžo.. būgnelis nėkiek kokybe nenusileidžia "ežiukuose" perkamiems Avail'ams ,guoliukas šiek-tiek ūžia (kaip ir priklauso keramikai), špūlės deformacijos po "zaciepų" ir keletos lydzekų- nepastebėta..
Ray studio bugnelis & J-Dream Daiwa Zillion.jpg
Ray studio bugnelis & J-Dream Daiwa Zillion.jpg (345.52 KiB) Peržiūrėta 6618 kartus(ų)
p.s.: nerėkomenduoju.. :-D nes.. piiguva kažkokia :-D (laitiniai multikai ilsis :D) :gutgut
 #677804   Rapolas
 03 Spa 2016 09:28
p.p.s.: būgnelio induktoriaus spyruoklė labai minkšta, tai ,praktiškai, galima mėtyt masalus ir aštresne technika (beveik kaip spiningu).. rimtų barzdų nerasta (tik keletas perbėgimų.. ,kol atrastos optimalios stadžių pozicijos ) ;-)
 #677811   Rapolas
 03 Spa 2016 10:02
Ačiū ;-)
Kai aš pavargstu (ranka/riešas paskausta:D) daužyt voblerius ,tai pereinu ant gumų (dugnui praskambint /jei nėr žolių) ,jei ir ant jų tylu ,tai paviršiuj (virš žolių )erzinu sukrėm :-D
p.s.: šita sėdėjo tarp žolių ;-)
 #677815   Rolas
 03 Spa 2016 10:32
Turiu klausimą žinovams.
Pabandymui, ant (Ray studio) palengvintos špulės susukau 50 metrų FC. Kokius pirmus 10 metimų viskas būna gerai, bet vienu metu valas visiškai atsilaisvina, pasipučia, susispyruokliuoja. Turiu išvynioti valą iki pat galo ir susukti per naują.Tada vėl kokį dešimt metimų viskas OK. Gal kas galėtumėt pasufleruoti, ką negerai darau?
 #677817   Rapolas
 03 Spa 2016 10:34
Centrinį stabdį sureguliuoji taip ,kad laisvoj eigoj masalas beveik!!! nekristų žemyn (arba slinktų labai labai palengva), magnetus reguliuoji pagal masalo svorį.. ir šveiti kiek smarvės turi :-D
p.s.: aš į seklią špulė (kitaiską:D) pavynioju ~10m plono pintuko/bekingo (neleidžia pūstis..:D )ir tuomet 40-45m FC /visks super-duper :gutgut
 #677863   piatras
 03 Spa 2016 17:41
:-D Na kad bekingas įtakotų žylkų pūtimąsi tai abejočiau, tiesiog tamstai, jau kaip per toli pažengusiam, viskas gaunas "mašinalno" :-D O žylkos mėgsta padidintą dėmesį ašiniam stabdžiui ir tiek... ;-)
 #677908   Rapolas
 04 Spa 2016 07:58
piatras rašė::-D Na kad bekingas įtakotų žylkų pūtimąsi tai abejočiau, tiesiog tamstai, jau kaip per toli pažengusiam, viskas gaunas "mašinalno" :-D O žylkos mėgsta padidintą dėmesį ašiniam stabdžiui ir tiek... ;-)
:-D ... "jau kaip per toli pažengusiam" - ar taip būna.. ,nu bet gerai skamba :beer'2 :-D
... "kad bekingas įtakotų žylkų pūtimąsi tai abejočiau" - bet vistik kažkiek abejojama ,ania? :-D
 #677909   Rapolas
 04 Spa 2016 08:00
Rolas rašė:Dėkui, Rapolai. Bandysiu, gal pagydysi mano ritę nuo šios bjaurios ligos... ;-var-var.
Rolai ,na man iki Kašpirovskio “gydymo” metodų per nuotolį da.. toloka ,bet pabandom.. :-D
Spėju ,kad FC “pučiasi” su multiplikatorium T3 /kažkokiu modeliu:D Pas mane yra T3 Ballistic modeliuks ,špūlė kinietiška- skylėta, svoris 9 su kapeikom :-D Jei vyniot pvz. 12Lb Sunline Sniper FC ,tai telpa lygiai 50m ,bet nelieka jokio rezervo iki bortelio krašto ir špūlė jau sunkiai lenda į ritę ,todėl geriau vyniot 46m (arba lygiai 45m). Nu bet čia.. vėliau…
T3ballistic & Ray's spool.jpg
T3ballistic & Ray's spool.jpg (421.52 KiB) Peržiūrėta 6428 kartus(ų)
Papasakosiu, kaip aš dariau ,kol pasiekiau tokių rezultatų, kad bekingo prieš FC man jau nebereikia :-D
Ant špūlės vyniojau ~10m #1.0 CastAway hibrido (4 pav.) ,vynioju tiek ,kad pilnai nebesimatytų špūlės ašinių sienelių (po vijom), tada sujungiu su FC 12Lb (mazgą naudoju.. kaip pintą su pintu sujungt) ir privynioju lygiai 40m FC (3 pav.). Bendras svoris (špūlės ir valo )matos pavyzdy ,t.y. 16g su kapeikom yra labai geras svoris :-D 50-ties metrų atstumui :-D
Toliau reikalai su stabdžiais... Ašinis (nu aš dažnai pavadinu „centriniais“:D) stabdis sureguliuojamas kiekvienam masalui atskirai taip ,kad masalas laisvoj eigoj nekristų pats, o labai lėtai slinktų arba net neslinktų (nu ant ribos.. taip kad būtų). Magnetiniai stabdžiai maždaug taip... Svirtėlė (1 pav.) – MAXBRAKE padėty ,t.y. labijausiai stabdantis režimas (būgnelio induktoriaus sienelės lb plonos ,tai dėl to:D), o rutuliuką nustatau ant 12-14 (iš 20 padėčių /2 pav.)) arba maždaug per vidury- didesniem svoriam.
Testavau vakar su poperiuku 6g , 30-40metimų – jokio FC išsipūtimo, nuotolis apie 20-25m, jokio stabdymo pirštu, tiesiog masalas nukrenta ir špūlė stovi vietoj. Nereikia jokio Exsence DC /SP režimo/ - gali gaudyt ir naktį :-D
p.s.: su 10-12g blizge išvyniosi beveik visą FC :gutgut :-D
 #677934   Rolas
 04 Spa 2016 11:44
Ačiū, Rapolai, kad nepatingėjai, :grin: net su iliustracijomis :gutgut Kaip sakoma: - geriau vieną kartą pamatyti, nei dešimt išgirsti :)
Dar, toks neišmanėlio klausimas, o tas rutuliukas su 20 gradacija į kuria pusę labiau priveržia stabdžius, link 0 ar 20? Tik nesijuokit labai :-D Aš vis dar :ks> Tuo rutuliuku aš beveik nesinaudoju dažniausiai žaidžiu su svirtele maxbrake ar longcast...
 #677985   Rapolas
 04 Spa 2016 17:52
Rolai, nusistatyk unt 10 ir uzmirsk ,jei su Ray's spule ir FC (instrukcija- ankstesniam poste) :-D
Siaip, ir pas Daiwa's ,ir pas Shiman'us didesnis skaiciukas reiskia didesni ir stabdyma ;) net ir pas kiniecius - taip pat..
Ir dar.. kai skaiciukai bais mazuliukai arba tamsoj.. ,zinok, kad rutuliuka sukant pagal laikrodzio rodykle- stabdymas dideja (ir ashiniai ir magnetiniai stabdziai).. nu cia tik kinieciai sugebejo kopindami daiwa td-z padaryt atvirksciai :-D ai da maladcy :-D
 #678102   Rapolas
 05 Spa 2016 16:22
Rolas rašė:... vienas klausimiukas - kas tau pirštus išfrezavo kamštyje?
Na pasakysiu , musiau, nedidele paslapti ,kad man kaip voblerius gaminanciam ,issifrezuot koto rankena- tai kaip 5 pirstus apsiusiot :-D
  • 1
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 195
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė