Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Spiningai, ritės, valai, masalai, apranga...
 #455494   SauliusM
 09 Kov 2013 18:22
Kleckas1978 rašė:
SauliusM rašė:
Kleckas1978 rašė:tada pamirstam 2,3m ilgi nes tvicingui su juo nekas bus - visgi koks iki 2,10 tvicingui pats gazas - ilgesni nekas :idea:
kodel?
Kleckas1978 rašė: beje nuo kranto kokioj atmatoj ar nemune, ar minijos zemupyje vistiek gausi pirkti 2,7-3m kota - neuzteks ten 2,3m koto ;-)
kodel?
Sauliau - eisi nuo kranto starkius gaudyti su 2,3m koto zemupyje - atmata, nemunas, skirvyte ir pan????? tik nejuokink gerai :tia-tau
su tokiu koto ilgiu nuo kranto neapmetysi nieko praktiskai - visgi metimai tolimi ir saku kruvos ir t.t. uz kuriu kartais ir spiningo gala tenka iskisti kad galetum padaryti reikiama pravedima stai ten ir pprireikia ilgio ir t.t.
O tvicinti patogiau su 2m kotu ar su 2,3m sauliau :?: :idea: as zinau kad tvicinti imanoma ir su 3m kotu bet ten toks ir malonumas 'viarkt beje sauliau su kokio ilgio kotais pats tvicini???
Beje nu negi cia tau reikia pasakoti - pats galetum papasakoti - nesikabinejes geriau, ir pasiulyti koki geru variantu uz 200lt o ne su visais tik gincytis :twisted:
tik nereikia lialia ir stereotipu. atmatoj ar skirvytej ne karta esu dzigaves su 2,6m ilgio kotu ir toliau su tokio ilgio dzigausiu. dar beje vienas stereotipas, kad tolimiem metimam reikia ilgo koto. briedas.
tvicinu su ivairiu ilgiu kotais priklausomai nuo salygu nes ju turiu ne viena o daug. siaip tvicines esu nuo 1,5 iki 3,1m ilgio kotais. visais ta daryt imanoma ir viskam yra savo vieta. ir nereik cia grust kazkokiu niekuom nepagristu dogmu ir stereotipu.
 #455495   Daugirdas
 09 Kov 2013 18:33
Taip, kažkada ir rapyros ilgio užteko... Nes kitų variantų ir nelabai turėjom. O dabar kai turime tokį pasirinkimą, tai tie stereotipai ne visi iš niekur ir dėl nieko neatsiranda. Ir 2,3m vis dėlto ne 2,6 :) Ir nereikia svaigti kad Nemune nuo kranto su 2,30m ilgio kotu yra komfortiška žvejyba, kaip ir tvičas su 3,10. Labai norėčiau pažiūrėti kaip Saulius gerą pusdienį su tokiu kotu tvičina :grin:
Čia iš serrijos, aukšles galiu ir su jūriniu kotu gaudyti... jūroje menkes ir su 3,60 teleskopu..., >50m gyli su nevskaja ritę pilkerį kilnot ir t.t.
 #455496   Kleckas1978
 09 Kov 2013 18:38
o tu sauliau moki akis atverti ir paziureti ka as rasiau o gal per viski jau nebematai nieko :-D :-D :-D
As rasiau kad nuo kranto tose upese reiks 2,7-3m koto (tas 2,6m tas pats s.... kaip ir 2,7m ir tie 10cm neesminiai taip pat kaip ir pas kota 9,6 ir 3m ilgio - 8cm skirtumas).
jei labai reikia pasitaisau 2,6 ir ilgesnio koto

o tu 2,3m pirktum specialiai dzigui didziosiose upese ????
zmogus kalbejo kaip apie universala iki 30gr kota - stai jei jis ziuretu koki laita ar ML tada as nieko nesakyciau ir net pritarciau kad 2,3-2,4 tokiam galingume stiprus universalas bet kai kalbam apie M ar MH galinguma tai tas ilgi nei trys nei devyni, nes koki 10cm xrap tvicinti su 2,3 kotu tikrai menkas malonumas - beje pats esu toki bandes tamtyti ir su 2,6 ilgio kotu ir nieko tvicinosi kaip ir tu minejei - nu bet tikrai be didelio malonumo :-D ir tikrai ne taip kaip su kokiu 2m kotuku :/nek
jei viena kota pirkti ir veztis visur ir visada tai sauliau as tau pritarciau kad 2,6-2,7 ilgio pats universaliausias butu, bet dazniausiai kas tinka viskam tas idialiai netinka niekam :-D
 #455497   SauliusM
 09 Kov 2013 18:42
jei imt MH tai 2,1m ilgio jau bus totalus kuolas. 2,3-2,6m turetu zymiai malonesne ir ne tokia kuoliska akcija.
 #455498   SauliusM
 09 Kov 2013 18:47
Daugirdas rašė: Ir nereikia svaigti kad Nemune nuo kranto su 2,30m ilgio kotu yra komfortiška žvejyba
, kaip ir tvičas su 3,10. Labai norėčiau pažiūrėti kaip Saulius gerą pusdienį su tokiu kotu tvičina :grin:
tiktai au au ir nieko daugiau. puse vasaros atgaudziau Nemune su trumpesniais nei 2 metrai kastinginiais kotais ir joks velnias manes negriebe, lygiai kaip ir rudeni gaudydamas su 2,7m ilgio kotu ne karta tvicinau ir ta tureciau pasakyt netgi maloniau daryt nei su 2,1m ilgio kuolu. aisku viska lemia koto galingumas ir vobleriu dydis bei pasipriesinimas. o kad esat dogmu aukos ir kazkas naujo i smegenis netelpa tai akivaizdu. apsamanosit sitaip savo dogmu besilaikydami ir nieko naujo ar kitaip neisbandydami.
 #455513   Daugirdas
 09 Kov 2013 20:39
SauliusM rašė:
Daugirdas rašė: Ir nereikia svaigti kad Nemune nuo kranto su 2,30m ilgio kotu yra komfortiška žvejyba
, kaip ir tvičas su 3,10. Labai norėčiau pažiūrėti kaip Saulius gerą pusdienį su tokiu kotu tvičina :grin:
tiktai au au ir nieko daugiau. puse vasaros atgaudziau Nemune su trumpesniais nei 2 metrai kastinginiais kotais ir joks velnias manes negriebe, lygiai kaip ir rudeni gaudydamas su 2,7m ilgio kotu ne karta tvicinau ir ta tureciau pasakyt netgi maloniau daryt nei su 2,1m ilgio kuolu. aisku viska lemia koto galingumas ir vobleriu dydis bei pasipriesinimas. o kad esat dogmu aukos ir kazkas naujo i smegenis netelpa tai akivaizdu. apsamanosit sitaip savo dogmu besilaikydami ir nieko naujo ar kitaip neisbandydami.
Čia Sauliau jau tamstos asmeninis reikalas kaip gaudyti. Velnias gal ir negriebė, ,bet tavo teiginiai kaip "faina" plačioje upėje su 210 gaudyti ir su 2,70 tvičinti neturėtų būti traktuojami kaip "naujosios tiesos". Taip, kai kuriais atvejais Nemune per akis ir dvimetrinio, kartais gali tvičinti ir su 2,70, bet tai labiau išimtys arba specifinės vietos, tad nereikia svaidytis žodžiais kad tarkime aš kažkokių dogmų auka. Esu gaudęs su pakankamai daug skirtingų kotų, išbandęs įvairių būdų, tad patikėk, atskiriu kas kam tinka. Manau nelabai verta toliau plėtoti šią diskusiją, nes ko gero sutiks visi, kad tai subjektyvūs dalykai. Ir kartais gali akmenį ant galvos '''bum bet nieko neįrodysi.
 #455515   SauliusM
 09 Kov 2013 20:45
nu pala pala, o kas cia pirmas kategoriskai teigt pradejo kad tvicingui ilgas kotas nesamone arba Nemunui trumpas? o dabar jau va kaip matau pasidare isimtys o ne nesamone :lol:
 #455520   Airis
 09 Kov 2013 21:05
ciapajavas rašė:tai sakai octana prie grynaveisliu tvicho zveriu..? ba ta tema man aktuali, galvoju isigyti kanors ekonominio grynai tvicingui isbandyti :roll:
neapsiriksi
 #455548   Daugirdas
 09 Kov 2013 22:09
SauliusM rašė:nu pala pala, o kas cia pirmas kategoriskai teigt pradejo kad tvicingui ilgas kotas nesamone arba Nemunui trumpas? o dabar jau va kaip matau pasidare isimtys o ne nesamone :lol:
Sauliau, na juk pats supranti kad kalbėjau apie vadinkime "standartines" situacijas. Gal pasirodžiau per daug kategoriškas, kaip beje ir pats.
 #455549   SauliusM
 09 Kov 2013 22:12
ok, taika. baigiam durna niekur nevedancia diskusija.
 #455615   shelwius
 10 Kov 2013 10:24
Džigautojai didelių upių, pats gyvenu ant Nemuno ir Neries kranto ir viena iš prioritetinių mano žvejybų yra džigas nuo kranto. Ir sakykit ką norit, 2,6m kotas žymiai patogiau, jautriau ir riešo nevargina, metimo nuotolis keliais centimetrais gal ir skiriasi nei 3m, nors pats daba iš bėdos naudoju 2,92m ilgio, bet planai imt 2,4 ar 2,6m būtent džigui nuo kranto, nes teko apturėt žvejybose tokius ilgius. Taip, kad apie ilgus kotus labiau įsitikinimai šneka, o praktika visai ką kitą.
 #455625   henyte
 10 Kov 2013 10:57
man asmeniskai dzigaujant nuo kranto ilgesnis uz 2.70 maloniau, paprastesnis ivairiu "siukslynu", krumynu ir zolynu apejimas, lengvesnis zuvies istraukimas nuo staciu povandeniniu skardziu, "trumpesnis" pakirtimas ir kaip bebutu vistiek tolimesnis metimas lyginant panasius kotus tik skirtingais ilgiais. Tik trumpesnis kaip auksciau sakyta maziau ranka vargins (kai kuriais atvejais tik daugiau vargins) ir kazkiek jautresnis bus. Na tokiom temom sunku diskutuot, nes kitiems ir is valties trimetrinis atseit patogus buna...
 #455654   shelwius
 10 Kov 2013 13:02
henyte rašė: ir kaip bebutu vistiek tolimesnis metimas lyginant panasius kotus tik skirtingais ilgiais.
Skiriasi vos keli cm, SauiusM net pamenu pasakojo kaip eksperimentavo prie vandens su kelioliką kotų. Pagrinde lems gramatūrą, šiek tiek akciją koto, nes su fast ir moderate kažkiek skirsis metimo technika. Žinoma jei skirtingi modeliai kotų, tai ilgis lems, ir tai nežymiai, o jei turėsim du vienodus, vienodų parametrų, tai ilgis bus labai nežymus faktorius. Vienodas beveik metimo nuotolis buvo, kai gaudžiau su 3m šekspyru ir tuo pat metu su 2,1m legend ekstrymu, taip pat nifiga nesiskyrė avidas 2,92 nuo lamiglaso esprit 2,6m.
 #455656   Airis
 10 Kov 2013 13:11
tai kam tada salatistai,lasinistai naudoja lumius 3.4...m ilgio? matyt toliau numeta
o lyginti neaisku sekspyra su legenda nelabai korektiska.
kad su 2.7 patogiau, tai sutinku
 #455657   SauliusM
 10 Kov 2013 13:12
shelwiau, dar cia yra vienas psichologinis momentas. jei zmogus giliai itikejes, kad ilgesnis kotas toliau mes, tai jis jam ir mes toliau, nes i metima su tokiu kotu zmogus naturaliai ides daugiau pastangu. su visom kitom dogmom lygiai tas pats.
 #455659   SauliusM
 10 Kov 2013 13:17
Airis rašė:tai kam tada salatistai,lasinistai naudoja lumius 3.4...m ilgio? matyt toliau numeta
o lyginti neaisku sekspyra su legenda nelabai korektiska.
kad su 2.7 patogiau, tai sutinku
ne del to kad toliau numeta, o del to kad su ilgesniu kotu patogiau masala valdyt is didesnio atstumo, bei su ilgu kotu pikta zuvi lengviau suvaldyt, nes toks geriau amortizuoja. o uzmetimo nuotolis tai cia blefas. meciau su ta pacia rite, valu ir masalu lumio STR1163 ir STFR1363. ilgesnis puse metro kotas mete toliau, duok dieve 2 rites apsukimais, kas realybej yra pusantro metro. bet tai tarp atskiru metimu tuo paciu kotu issibarstymas didesnis. imt ilga kota vien del uzmetimo nuotolio tai yra totalus marazmas. as tu ilgu kotu nenurasau, bet siandien jei ir imciau toki kota, tai priezastis butu tikrai ne uzmetimo nuotolis.
 #455664   henyte
 10 Kov 2013 13:31
nevaidink psichologijos zinovo, pats juk bandai is kazkokios savo minties dogma padaryt... Gal kazkur kazkas ir yra giliai kazkuom itikejes ar remiasi kazkokiom dogmom, as tai asmeniskai nesu kazkoks fanatikas, sakau tik kaip man atrodo turetu pagal fizikos desnius but, kad pvz identiski (visiskai identinski jie aisku nebus, kadangi ilgiai skirsis) kotai ir vienas kazkiek is ju ilgesnis, tai ilgesnis mes toliau uz trumpesni. Zinoma gal klystu, juk nesu fizikas. Nuotolio skirtumas turbut, kad nebus zymus, bet man tas is visu ilgo koto privalumu paskutinej vietoj ir tik sakau tik del to, kad vistiek tie keli metrai ar centimetrai ne minusas bus.
 #455670   SauliusM
 10 Kov 2013 13:45
henyte rašė:...man atrodo turetu pagal fizikos desnius but, kad pvz identiski (visiskai identinski jie aisku nebus, kadangi ilgiai skirsis) kotai ir vienas kazkiek is ju ilgesnis, tai ilgesnis mes toliau uz trumpesni...
as tai kaip visai nieko bendro su fizika neturintis, nu blogai man su fizika mokykloj buvo, gal galiu pasidomet, o pagal koki fizikos desni cia taip turetu but? gal galima normaliai ir aiskiai nu kaip per pamoka su formulem isaiskint kad tikrai taiip yra? nes va vis sneka sneka visi, kad pagal fizikos desnius lyg ir turetu taip but, bet kazkaip rimto ir aiskiai suvokiamo pagrindimo tai man nera teke matyt.
 #455678   henyte
 10 Kov 2013 14:01
aha, tuoj *pyp* begsiu i biblioteka ar i gugla fizikos vadoveliu ir pradesiu mokintis, kad tau formules papaisyt galeciau... Jei silici stakane tirpdai, tai ir formule, zinai! Nekabink cia makaronu ir nepradek gaudyt ant to ko nesuprantu. Esi labai protingas, tai ir papaisyk formule ir paaiskink kaip mokykloj, kodel trumpas kotas turetu mesti toliau uz panasu tik ilgesni kota...
 #455680   SauliusM
 10 Kov 2013 14:13
henyte rašė:...papaisyk formule ir paaiskink kaip mokykloj, kodel trumpas kotas turetu mesti toliau uz panasu tik ilgesni kota...
deja, bet as tokios formules nezinau... nei kodel ilgas toliaumest turetu nei kodel trumpas. ir isvis nezinau pagal kokias dvasios jegas spiningas pats mest turetu. dar nemaciau kad ant zemes padetas spiningas pats metyt kazka pradetu. kaip ne kaip kotas tik vienaip ar kitaip perduoda tavo raumenu jega/galia/energija versdamas ja masalo kinetine energija. ir kodel sitam virsme ilgesnis arba trumpesnis kotas ta tavo raumenu energija turetu verst i masalo kinetine energija efektyviau ar maziau efektyviai tai mano kaip su fizika mazai bendro turincio zmogaus protas nelabai isnesa. kazkur sitam teiginy matyt yra prasilenkimas su greiciausiai ar tai energijos ar tai judesio kiekio tvermes desniais... nes nelabai aisku is kur paemus ilgesni (ar trumpesni) kota atsiranda papildoma kinetine energija. ar sventa dvasia jos ipucia ar dar kas.
 #455685   henyte
 10 Kov 2013 14:32
:shock:
nu va, nors paaiskinai kodel masalas isvis skrenda. O sakei nezinai. Jei dar kas paaiskintu, kodel su ilgu kotu metasi toliau (arba ne) isvis puiku butu. Nzn, gal isvis cia fizika ne prie ko...
 #455688   SauliusM
 10 Kov 2013 14:38
henyte rašė:...Jei dar kas paaiskintu, kodel su ilgu kotu metasi toliau (arba ne) isvis puiku butu....
ir kaip tau kazkas turi paaiskint neegzistuojanti reiskini? :-D
henyte rašė:... Nzn, gal isvis cia fizika ne prie ko...
as tau iskart sakiau, bet tu pats karkset pradejei, kad nevaidink psichologijos zinovo ir kitokie bla bla bla... :lol:
 #455692   henyte
 10 Kov 2013 14:51
henyte rašė:...Jei dar kas paaiskintu, kodel su ilgu kotu metasi toliau (arba ne) isvis puiku butu....
SauliusM rašė:ir kaip tau kazkas turi paaiskint neegzistuojanti reiskini? :-D
tai dabar pradesi man lenkti apie tipo neegzistuojancius reiskinius ir sakysi, kad su ilgesniu kotu as masalo toliau nenumesiu, kad visa tai sapnas ir tavo pasitenkinimui as tikejau kazkieno man ibrukta dogma? :lol:
 #455695   SauliusM
 10 Kov 2013 14:55
as tai nieko nepradesiu, nes kokia man prasme kazka pradet? jei tu tuo tiki ir tau nuo to geriau, tai koks man skirtumas ir kodel as tureciau tave itikinet, kad yra kitaip?
 #455706   SatanKlaus
 10 Kov 2013 15:21
Na, aš linkstu irgi link to kad ilgesnis numeta toliau, tik klausimas ant kiek toliau ir ar tai atsveria patogumo ir komfortiškumo žūklėje veiksnius. O formulė... :roll: . Sauliau, bet sutik, jeigu tokios formuės nėra, tai reiškias ir su balalaika turėtum taip pat sėkmingai toli mėtyti, ar tos formulės nėra tik nuo kokio sakysim 2,1 m koto, a? :-D ;-)
 #455714   SauliusM
 10 Kov 2013 15:58
SatanKlaus rašė:Na, aš linkstu irgi link to kad ilgesnis numeta toliau, tik klausimas ant kiek toliau ir ar tai atsveria patogumo ir komfortiškumo žūklėje veiksnius. O formulė... :roll: . Sauliau, bet sutik, jeigu tokios formuės nėra, tai reiškias ir su balalaika turėtum taip pat sėkmingai toli mėtyti, ar tos formulės nėra tik nuo kokio sakysim 2,1 m koto, a? :-D ;-)
ta formule kuri galioja tai galioja tiek kiek skiriasi kotu akcija ir galingumas. jei tu rasi balalaika su tokia pacia galia ir akcija kaip 3 metru kotas tai ir mesi ta pati. nes kotas veikia taip kad metimo pradzioj jis apsikraudamas i savia kaupia tavo raumenu energija o mosto pabaigoj jis ja greituoju budu atiduoda issaudamas masala. tai vat ir groja kiek kotas gali i save sukaupt apsikraudamas (nu kaip spyruokle kad istempus) ir kaip greit jis paskui visa tai sugebes atiduot ka i save sukaupe. vat ir viskas. del vienos ar kitos koto gamyboj naudojamos technologijos tas aisku kazkiek priklausys nuo ilgio ir is cia ir gime ta legenda. bet realybe yra tokia, kadpagal viena technologija pagamintas kazkokios konkrecios galios kotas geriausiai mes 2,4m ilgio, o kitos galios ar technologijos kotas gal ir 2,7 ar 3 m. bet cia viskas priklauso nuo to kur bus tas akcijos optimumas su kiekviena konkrecia koto gamybos technologija ar galingumu. kaip pavyzdys, jeigu tu metysi kokias 2-3 unciju balvankes, tai gal su 3,6 ar 3,9 m ilgio kotu tu ir mesi jas toliausiai nes siandienines technologijos optimaliu akciju kotus tokios galios sitiem svoriam metyt daro mazdaug to ilgio. kaip pavyzdys galetu but karpiniai kotai. nes nu jei tu darysi trumpa kota 3 uncijas metyt, tai jo akcija bus matyt panasi i greblio koto akcija. bet jei tu noresi metyt koki 2gr galvakabliuka, tai kazin ar tu ji mesi su 3,6 ar 3,9 m ilgio kotu toliau nei tarkim su kokia finezza 2,3 m ugies. bet ziuriu sita beviltiska diskusija del ilgio itakos metimo nuotoliui tai vis atsinaujina ir atsinaujina ir panasu, kad zmonem iki galo iki smegenu esme niekada nedaeis.
 #455716   Rapolas
 10 Kov 2013 16:15
Realiai, tikrai sunki diskusija..
Gal užtektų man pvz. paprasčiausiai žinoti tai, kad su ilgesniu kotu (pvz. 3m, 5-25g) tą patį masalą (7-10g voblerį) aš užmesiu sunaudodamas žymiai mažiau energijos negu su trumpesniu kotu (pvz. 2.4m, 7-21g), o ir pasilipimas ant kopėčių su trumpu kotu čia man mažai mačintų :-D
Ir dar ką aš žinau tiksliai, kad su 3m kotu aš numesiu toliau negu su 2.4m kotu,- išbandyta ne kartą, ir čia man nebereikia jau jokių kastingistų patarimų, nes metimo technikos nebesiruošiu keisti :-D
 #455717   SauliusM
 10 Kov 2013 16:24
Rapolas rašė:su 3m kotu aš numesiu toliau negu su 2.4m kotu,- išbandyta ne kartą
ziurint koki svori metysi. jei kokius 20gr tai greiciausiai kad taip. jei 15gr gal irgi bus arti tiesos tavo pasakymas, bet tarp 2,4 ir 3m skirtumas yra didelis ir ar vat jau 15gr tu su 3m mesi toliau nei su 2,7 tai klausimas, plius uzmetimo nuotolio skirtumas jau bus visiskai nezymus. ir kuo labiau zemyn pagal galia leisies tuo tas klausimas bus astresnis. jei nusileisi pagal galia iki UL, tai tavo teiginys kad su 3m mesi toliau nei su 2,4 gali patapt nebeteisingu, plius tasysies lysnus niekam nereikalingus 60cm koto ilgio kas lygu svorio ir koto akcija bus artima karves uodegai.
 #455727   henyte
 10 Kov 2013 16:48
SauliusM rašė:...teiginys kad su 3m mesi toliau nei su 2,4 gali patapt nebeteisingu, plius tasysies lysnus niekam nereikalingus 60cm koto ilgio kas lygu svorio ir koto akcija bus artima karves uodegai.
nebesuprantu, tai tu sakai, kad su pvz.: 2.40-2.70m., 5-15gr kotu uzmesi toliau, nei su tos pacios firmos, tu paciu medziagu, 3-3.30 ilgio, 5-15gr kotu? As sneku apie beveik identiskus kotus. Palyginimas "shekspyro" su "legenda" ar kazko panasaus nereikalingas.
 #455728   SauliusM
 10 Kov 2013 16:53
beveik identisku kotu kuriu ilgis skiriasi 90cm nebuna. net tos pacios firmos ir serijos. as sakau, kad kiekvienam metomam svoriui (ar galiai) yra optimalus ilgis, nuo kurio ilginant toliau jau nebemesi, o neprotingai pasiilginus mesi net arciau, nes bus susikta koto akcija. lygiai kaip ir trumpinant is koto darysis kuolas. nu negi sunku suvokt, kad paimk kokios nori konkrecios galios kota ir ji ilginant jis darysis slangu, o trumpinant kuolu? reikia kiekvienai galiai susirast tai kas yra optimalu, o ne nesamoningai aiskint kad kuo ilgesnis tuo toliau uzmesi. kazkodel 7 metru ilgio ne tik spiningu bet net surfu jurai nieks nedaro. kodel tada? taigi jobjeimatj kiek toli su tokiu ilgu uzmest galetum ar ne?
  • 1
  • 238
  • 239
  • 240
  • 241
  • 242
  • 426
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė