Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Kotai, ritės, valai, plūdės, masalai, priedai
 #597146   andrius0302
 05 Lap 2014 19:12
Kai pradėjau žvejoti su botu, tai matcho paskui į rankas nesinorėjo imti.
 #597150   Sokratas
 05 Lap 2014 19:25
kažkodėl širdis jautė, kad bus pereita prie boto...
O aš jo nei rankoj čiupinėjęs, nei matęs kaip kas ten daroma, kaip žvejojama.... Ir mokintis reiktų nuo nulio...jau nekalbant apie tai kokį kotą rinktis ir pn....

Pvz kad ir per paskutines kelias dienas, nors kotas tik 3,9 m, bet kelis kart taip trinktelėjau į viršuj esančias šakas, kad maniau ragas kotukui... nu bet kol kas sveikas dar, tikiuosi kad sveikas....

Tai neįsivaizduoju, kaip ten su 5-6-7 metrų meškere reikėtų elgtis....
 #597154   Wytux
 05 Lap 2014 19:49
andrius0302 rašė:Kai pradėjau žvejoti su botu, tai matcho paskui į rankas nesinorėjo imti.
O man pvz botas neprilipo .. kartais issitraukiu, bet ....
 #597159   Sokratas
 05 Lap 2014 20:07
jau ne iš vieno žmogaus girdėjau, kad kai pradėjęs žvejot botu, visos kitos plūdinės tik kampą beramsto...
Nu tikiu, kad fain, nemeluos gi žmonės...bet ....gal per daug konservatyvus aš, todėl ir problemos vien pagalvojus....
 #597164   SKYLINE
 05 Lap 2014 20:21
Visad žvejodavau su teleskopiniais matchais, bet kai šiais metais pradėjau gaudyt su 7m botu, net nebenoriu į tuos teleskopus žiūrėt :) daug didesnis malonumas traukt žuvį, o ir greičiau viskas vyksta(man tai aktualu varžybose).
 #597166   tukasG
 05 Lap 2014 20:48
bobis rašė:gal per daug konservatyvus aš
Jei išties konservatyvus, tai problemų neturėtų kilt, nes botas tai gi patobulintas lazdynas... :-D Konservatyviau jau nebėr kur... ;-)
Jei rimtai, tai kai botu pabandžiau gaudyt, tai jau pora metų kitokios plūdinukės nebuvau į rankas paėmęs. Tik pora kartų buvau pagalvojęs, kad match gal ir geriau būtų buvę: labai krūmais apaugusioje pakrantėje ir kitą kart, kai toks diedukas mariose motinines aukšles iš kokių 30 m atstumo vanojo, o aš taip jų arčiau ir neprisišaukiau. Kita vertus, net ir su match-u ne kažin koks ten būt malonumas žvejot būtų buvęs abiem atvejais.
P.S. Botas man nostalgiškus prisiminimus sukelia, prisimenu tuos laikus, kai iš lazdyno meškeres dariausi, siūlą vietoj valo rišau, kabliukus iš vielos gaminausi, plūdes iš žąsies plunksnos... Ech... Didžiausia problema būdavo, kad šešiametrio tiesaus ir liauno lazdyno beveik neįmanoma surast būdavo, o ir suradus kažką panašaus per sunkus būdavo, o ir dviračiu iki ežero nenusiveši. Kad taip tais laikais būt kas šiuolaikinį botą padovanojęs... Laimės būtų buvę kaip milijoną laimėjus... :-D
 #597189   andrius0302
 05 Lap 2014 21:48
Žiauriai sunkūs jie. Nejausi manau malonumo, nes rankos nukris :)
 #597203   Sokratas
 05 Lap 2014 22:29
tai jei žvejoji su matchu, jo svortis apie 250, plius ritė 250, gaunam 500 g.... nu kažkaip viskas normaliai atrodo....

O botas, 300-400 gramų, ir jau nebejausi rankų....kažkas čia man nebeaišku su tokiais pasakymais...
 #597221   tukasG
 05 Lap 2014 23:20
Va čia visas kaifas ir pasijaučia, kai po pusės kg į rankas paimi 250g ir dar tas 250 g yra 5 ar 6 m ilgio... ;-) Įsivaizduok kokio peties svertą žuvis turi, kad perduot savo judesius tavo rankai...
Man iš dviejų turimų botų mieliausias Larus Pole 5 m - kiekviena kuojūkštę aršia kovotoja patampa ant jo užkibus, o 300 g plakį įkirtus krūpteli ar tik trofėjus nebus papuolęs... ;-)
6 m Larus Pole jau šiek tiek sunkokas. Ilgesnėj žvejyboj jau ranka paskausta, o ir jautrumas jau ne toks.
Gaila, kad jų jau nebegamina http://www.bukgudrus.lt/parduotuve/deta ... magic.html . Kaip 80 lt kainavusį kotą užskaitau 10 balų. :gutgut
P.S. Net neabejoju, kad sekanti mano plūdinė meškerė bus botas, tik dabar jau rinksiuosi septynkę ir aukštesnės klasės.
 #597249   Sokratas
 06 Lap 2014 07:23
nu fsio, TukaiG, perlaužei tu many galutinai...išlekiu per parduotuves, pažėsiu ką pavyks rast čia vietoj, Mažeikiuose. o ką dar reikia įsigyt, kad jau šian pat galėčiau pradėt gaudyt žuvį?...

Tiesa, o kaip su juo yra užmetinėjama, kai virš galvos kliūtys, šakos, medžiai, ir gan stori, be husgvarnos tokių nepaimsi , o aš jos neturiu, o ir jie nusipirkčiau, sunku bus tampytis į paupius... :lol:
...
 #597261   Dziedas
 06 Lap 2014 08:42
Botai: 5m. normalus svoris iki 150gr. Priimtinas iki 200. 6m.-170-220gr. 7m. 250-300gr. Dar turi reikšmes balansavimas. Pvz. turiu 5m MISTRALL Competition-134gr. Puikus balansas .Dabar Varėnoje jo kaina 230lt. O Kaune Lukšio g-ve Mistrall lig ir atstovybe. Manau tenai ir pigiau gauti galima....ir pasirinkimas...Ir kitu firmų yra geru.....Netyčia užsukau i SALMO pard. Vilniuje....Vos infarkta ne gavau...Bet ir kainos... :grin:
 #597271   tukasG
 06 Lap 2014 09:48
bobis rašė:Tiesa, o kaip su juo yra užmetinėjama, kai virš galvos kliūtys, šakos, medžiai, ir gan stori
Tiesiog šiek tiek sunkesnės plūdės ir šiek tiek daugiau švino reik, kad sistemos svorio pakaktų tam, kad būtų įmanoma užmest ne kaip botagu mojuojant, o "iš po savęs".
bobis rašė:o ką dar reikia įsigyt, kad jau šian pat galėčiau pradėt gaudyt žuvį?...
Konektoriaus, valo gabalo, plūdės, švinelių, kabliuko ir dzikų... :-D
Na dar graibšto dėl viso pikto, nes bent jau su manuoju penkiametriu botu, tai 300 g žuveliokas jau ne tik kad oru nebe parskrenda, bet net nedrąsu vien koto pagalba kelt, nes visgi šiokia tokia anglis koto materiole panaudota, tad nesinori be reikalo jo labai į baranką raityt. :roll:

Na ir, aišku, kadangi kaip supratau pinigių suma tam reikalui nėra labai jau griežtai minimali, tai siūlyčiau atsižvelgt renkantis į Dziedo patarimus dėl koto svorio. Kainuos gerokai brangiau, nei aš už savuosius pagaikščius mokėjau, bet ir malonumą žvejodamas tuomet dvigubai didesnį pajausi, nes jei jau man maždaug 250 g sverianti penkiukė maloni, tai įsivaizduoju, kaip smagu būtų gaudyt su 150 g penkiuke. Gaila, kad kai aš rinkausi savąją, ta kurią įsigijau buvo bene vienintelė "ne švininė" mūsų miestelio krautuvėj. Kai rinksiuosi kitą kart, tai tikrai nepatingėsiu kur nors link didmiesčių pavažiuot, kad pasirinkimas būtų didesnis ir būt įmanoma kažką padabnesnio išsirinkt.

P.S. Tiesa, dėl ilgio. Siūlyčiau ilgį rinktis pagal vietą, kurioje dažniausiai žvejoji. Ta prasme, kad koto ilgio užtektų užmest norimu atstumu į norimą gylį. Pastebėjau, kad ilgesniu kotu žvejot artimesnėj distancijoj jau darosi šiek tiek nepatogu. Gal todėl botininkai ir turi jų po keletą visiems gyvenimo atvejams. Pavyzdžiui, mano sąlygomis mieliausias ir universaliausias penkiametris ir dar norėčiau septynmetrio, nes su šešiametriu dar ne visuomet pavyksta užmest ten, kur reikėtų. Dėl ilgesnių, jau specai mane įtikino, kad jos bus per sunkios ir per brangios, kad aš jų pasigesčiau. Trimetriam per du metus žvejybos vėl gi tik dvi panaudojimo galimybes tesuradau - prūde karosiukam ir pavasary tokiam perspjaunamam upeliūkštį neršt plaukiančioms kuojoms gaudyti, bet kadangi nei vienos iš tų žūklių nelabai mėgstu, tai trimetrį vaikams mokytis žvejot atidaviau - keturmečiam sūnuliui pats tas. :-)
Paskutinį kartą redagavo 1 tukasG. Iš viso redaguota 6 kartus.
 #597274   Dziedas
 06 Lap 2014 10:05
...O graibštas reikalingas ne tik dėl to ,kad koto nesulaužyti ,bet ir....Botams pagrindinis valas 0,12-0,14. Pavadėlis 0,1-0,8. Maži kabliukai14-18nr.. Tai keliant stambesni laimiki gali neatlaikyti pavadėlis .Lenkijos sportininkai rekomenduoja -graibšto kotas turi būti ne trumpesnis, kaip trečdalis meškeres koto ilgio .Kad nereikėtu kotą kelti vertikaliai...Manau 3-4m. pakaks visiems atvejams.
 #597277   tukasG
 06 Lap 2014 10:13
Teisingai Dziedas papildė. Kol įpratau graibštą vežiotis, tai daug žuveliokų su auskariukais lūpoj paleidau... Pavadėlį išties reikia nuplonint iki maksimumo, kiek tik esamomis sąlygomis įmanoma, nes ir kimba daug geriau ir zacepą pasigavus daug mažiau vargo. Nurauni ir tiek žinių, o jei pavadėlis gan tvirtas, tai betampant esu konektorių nuo viršūnės nurovęs ir teko po žūklės lyst "maudytis", kad sistemos antims pasikart nepalikt.
Aš naudoju trimetrį graibštą teleskopiniu kotu. Pakanka, bet būna atvejų, kai norėtųsi ir šiek tiek ilgesnio, kad kokiam nors žolyne būtų įmanoma žuvelioką iš toliau pasitikt.
 #597278   Dziedas
 06 Lap 2014 10:16
....TukasG rošo: Trimetriam per du metus žvejybos vėl gi tik dvi panaudojimo galimybes tesuradau - prūde karosiukam ir pavasary tokiam perspjaunamam upeliūkštį neršt plaukiančioms kuojoms gaudyti, bet kadangi nei vienos iš tų žūklių nelabai mėgstu, tai trimetį vaikams mokytis žvejot atidaviau - keturmečiam sūnuliui pats tas. :-)

...Gal ir taip. 3m. ir trumpesnes meškeres aukšliu gaudimui tinka. Dažnai kur nors upėje pradedu su 4m. po to jaukais pritraukiu aukšlės arčiau ....tempas kitoks. Aišku tiek daug žuvęs nereikia ,bet sportinis azartas savo padaro. :grin: O ir iš valties....vietomis ir 1m. pakanka...
 #597357   liorenas
 06 Lap 2014 16:50
Nu apie botus chebra apsnekejo, man jau neber ko nosi kist... ;uolrait
Vat as sau galvoju kad noriu matcho teleskopinio ir ilgo... :roll: sakysit nafik man toks? ogi ziobriam upej gaudyt... :-D
Teleskopinis del transportavimo patogumo o ilgis del pludes suvaldymo...siamet sventojoj gaudant palei kita kranta nu baisiai truko poros metru koto ilgio... :evil:
beda ta, kad nelabai daugiau varijantu randu apart shimano catana 510m ugio, o ir tas visur isparduotas... :roll: bolonkes nenoriu, noriu daugiau ziedeliu, kad per lietu valas nesiklijuotu prie blanko...ziauriai uzknisa...
Gal kazkas kazkur kazka panasaus esat mate, ciupineje? kokius 400 pinigu kazkaip tam pririnkciau... :roll:
 #597390   Sokratas
 06 Lap 2014 19:27
liorenas rašė:Nu apie botus chebra apsnekejo, man jau neber ko nosi kist... ;uolrait ...

nei velnio mes neapšnekėjom :lol:

Nusipirkau ryte tą ,,stebūklą" , daugumos čia giriamą, atidaviau 140 lt, ir kuo skubiau prie upės, kurią čia kažkas nepagarbiai išvadino myžupiu :evil: , bandyt....
Pirkau tokį:
P1090189.JPG
P1090192.JPG
2-3 valandas pražvejojęs supratau, kad jei žvejosiu ir toliau su juom, tai tik be reikalo gadinsiu nervus...
Žuvelės laiks nuo laiko pakimba, bet jau tokios, kad katinas net nekramtęs prarytų iš kart...Jau tokios, kad net ant ,,žyvco per mažos būtų...Stoviu įsibridęs vandenį, kad nors šiek tiek pasiekčiau upės tėkmę- jokių šansų, absoliučiai jokių...
O kaimynas, žvejojantis netoliese, lupa kuojas kaip kuvaldas iš vidurio upės vieną po kitos... kad man pasiekt tą vidurį, prie manojo boto reikėtų privirit turbūt dar du tokius pat, gal tada ir normaliai būtų, o gal ir pusantro užtektų privirint... na bet tada reikėtų ir Husgvarną nusipirkt, nes darbuotis krūmynuose būt neįmanoma....

Nebenorėdamas kankinti nei savęs, nei boto, išsitraukiau Cataną, nušveičiau be jokių problemų upės vidurin ir pradėjau traukt normalias kuojas, va tokias aš vadinu normaliomis:
P1090198.JPG
O va tokias, kurios kibo ant boto, nenormaliomis:
P1090201.JPG
Aukšlyčių net nefotkinau, bet tinkamos būtų tik ešeriukams viliot, ne lydekoms ....

Nu gal kada nors aš ir panaudosiu tą botą dar, pvz., kai kur nors lynų pavasarį važiuosiu, bet tikrai ne prie upės kuojų gaudyt....

O lyg tais kažkas buvo minėjęs kad net nemunuose su tokiais žvejoja...Tfu, turbūt žmogus pajuokaut norėjo, o aš nesupratau, kad jį kur perkūnas....

P.S dar gerai kad nenusipirkau 5-ių metrų...nu tada tai iš vis tragedija būt buvusi...
Va tokie mano įspūdžiai, pažvejojus 6-ių metrų botu, norint pajaust didesnį kaifą, nei kad jaučiau su matchu... Ne kokie įspūdžiai, ne kokie...
Paskutinį kartą redagavo 1 Sokratas. Iš viso redaguota 6 kartus.
 #597392   Wytux
 06 Lap 2014 19:33
bobis rašė:..
Žuvelės laiks nuo laiko pakimba, bet jau tokios, kad katinas net nekramtęs prarytų iš kart.......
O malonuma maza zuvi traukiant jautei ? :roll:
 #597395   Sokratas
 06 Lap 2014 19:36
absoliučiai jokio...
Gal ne jautrus aš labai, o gal kotas blogas papuolė, nzn...

Tiesa, to boto nesuvyniojau, padėjau ant kuoliuko užmetęs palei nendres, tai per valandą viena kuojytė paklibindavo...bet ant galų galo, pavakariais sistema , neatsargiai švystelėjus, pakibo uosio viršūnėje, teko nutraukt ir palikt...Čia aišku pats žioplys, botas nei prie ko...trūksta pripratimo...
 #597397   giedriuzzz
 06 Lap 2014 19:50
Vadinasi vietą pasirinkai netinkamą žvejybai su botu. Jei žuvis laikosi už 30 metrų nenorėk palei krantą jos pagaut. Bet juk yra tokių vietų kur puikiai galima su juo žvejot.
P.s. ir pasišert reikia nepamiršt :)
 #597400   tukasG
 06 Lap 2014 19:55
Botas - žvejybai tokiose vietose, kur su juo įmanoma žuvį pasiekt, jei reik mest už kilometro, tada aišku, kad netiks. Aš jį pamėgau todėl, kad didesniu atstumu nei 10 m nuo kranto plūdine negaudau, tad pasirinkus tinkamą laiką ir tinkamą vietą jo man pilnai pakanka. Didesniu atstumu gaudyt aš jau renkuosi pikerį, ar fyderį, nes slankiojančių plūdžių nekenčiu, o ir kibimo iš toli net ir su akiniais nelabai įžiūrėčiau :-D
Paskutinį kartą redagavo 1 tukasG. Iš viso redaguota 6 kartus.
 #597402   Sokratas
 06 Lap 2014 19:58
nu ne pirmą dieną žvejoju, Giedriau, ne pirmą, viską kitką dariau kaip priklauso, ir šėriau, ir ko tik aš nedariau, ir krokodilus dėjau, ir pinkas, ir dzikus, ir minklę, ir mankę ir....nu daug ką aš dariau....stengiaus begaliniai....

Suprantu kad ta vieta čia netiko irgi, ko čia nesuprast...prieš tai kelias dienas buvo vanduo aukštesnis, srovė buvo šiek tiek arčiau, bet vistiek iki jos aš būčiau nedametęs...o tų tinkamų vietų nėra milijonas, šiaip jau paėmus,tuo labiau, kad atvažiavęs prie tilto suskaičiuoji 15-20 mašinų....Po 2 km žmonės praeina paupiu, kad rast nors šiokią tokią padabną vietikę atsistot.... Nėra taip paprasta viskas...O už tų 2-jų km prasideda tokios džiunglės, kad ten ir be meškerių sunku praeit....
------------------

jo, su fideriu aš irgi mėgėjas juk...bet šiuo metu ten geriau su plūdine...patikrintas reikalas
 #597404   giedriuzzz
 06 Lap 2014 20:01
Tai kam perki meškerę, jeigu žinai, kad su ja nepasieksi žuvies ir nėra pas tave vietų žvejybai su tokio tipo meškere :roll:
 #597405   Sokratas
 06 Lap 2014 20:02
maniau kad pasieksiu...
Bais čia gražiai prišnekėjo apie tuos botus, tai norėjosi išbandyt. Išbandžiau, bet gink Die, nieko nekaltinu, tik aprašau įspūdžius savo :)

Bus tų vietų gal kada, kai reiks lyną imt...rašiau jau...
 #597406   giedriuzzz
 06 Lap 2014 20:03
P.s. tu dar sugalvok varyt karšių iš 7 metrų gylio su 5 metrų botu :twisted:
 #597407   Sokratas
 06 Lap 2014 20:05
7-uose metruose nekimba, jama 12-oje metrų :lol:
 #597421   andrius0302
 06 Lap 2014 20:48
Na ir aš taip pat gaudau su matchu jei reikia užmest daugiau nei 10 metrų arba gylis baisiai didelis. Bet jei sąlygos leidžia mieliau imu savo septynke ir gaudau su ja arba su penkiuke. Nerį taip pat laisvai užtenka 5-7 metrų ilgio meškerių. Va dabar rudenį jau paskutines žvejybas gaudžiau su matchu, nes žuvis nutolusi nuo kranto. Bet šiaip bendrai paėmus tai kiekvienas renkasi tai kas jam maloniau.
 #597428   Sokratas
 06 Lap 2014 20:56
visiška tiesa...bet nebandęs irgi negali žinoti, kaip ten kas, koks ten malonumas ar nemalonumas...Pasikartosiu, lynams ši meškerikė, manau, bus superinė...
Tiesa, o valą tokiai geriau rinktis tamprų, ar labiau elastingą?

Ir dar toks klausimas: jei, tarkim, kurioj tai vietoj bandant žvejot lynus, man pasirodytų, kad pakanka ir 5-ių metrų laisvai, galima nuimt vieną dalį ir žvejot, ar geriau to nedaryt?
 #597436   kitas
 06 Lap 2014 21:04
Taigi kuris kotas iš match tipo yra jautriausias (skambiausias)
su botu naudok minkštą, t.y tamprų valą, bet linus traukt žinok su solitronų geriau nei su cataną
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 50
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė