Niekada gyvenime …
Niekada neturėjau tikslo - važiuoti gaudyti karosų. Kad man kas butu pasiūlęs, būčiau tyliai pagalvojęs „ja...., da nikogda vžizne“, živco nereikia

. Bet kai sužinojau, apie kokio dydžio žuveliokus kalba eina, susvyravau ir apsisprendžiau. O buvo taip

:.
Ankstų šeštadienio rytą nuskamba žadintuvas. Laikrodis rodo 4.00. Įvairiausios mintys pradeda suktis galvoje: keltis, nesikelt, važiuot, nevažiuot, kibs, nekibs, nauja nepažįstama vieta, o ir važiuoju su sūnum, nes kolegos nusprendė pasukt link lydekų ...

Pasižiūriu į saldžiai snaudžiančią žmonikę, dar labiau susvyruoju, bet .... vidinis balsas kaip kirviu nukerta: „jei apsisprendei, tai ir neabejok“

. Išsliuogiu iš lovos, darau termosą arbatos, atsikelia sūnus, rengiamės ir su visa manta mes jau mašinoje. Degalinė, kava, ir į kelią

.
Važiuoju atsileidęs, neskubėdamas, šnekamės. Galvoju, kad mūsų vietos niekas neužims, nes tikrai nedaug kas ją žino, nes ir pats žinau tik apytiksliai. Kaip sakoma: vos ne žvalgyba. Pradeda aušti ir prieš šešias, mes jau vietoje. Truputėlį nustembu, nes jau dvi mašinos stovi, o prie vandens jau net penki ribokai ruošiasi žūklei

. Apsižvalgom, geriausios vietos kaip ir užimtos

. Mintyse nusikeikiu

, bet negi atgal važiuosi. Stojam ir ruošiamės žvejybai ir mes:

Lyg vaiduokliai, išnerdamos iš rūko susidomėjimą mumis parodė ir vietines gyventojos:

Gamta pabudus. Kol mes ruošiam savo žvejybos įrankius, „kolegos“ jau traukia pirmuosius laimikius. Praėjus pusvalandžiui suvirpa ir mūsų meškerės viršūnėlė. Pirmasis karosas šoka į tinklelį. Vėl laukimas. Ištraukiu kuojūkštę, po to visų žvejų laaaaaabai mylimą sliekų gadintoją pūgžlį

, ir vėl karosą. „Kolegom“ sekasi kur kas geriau. Keičiu taktiką: ploninu pavadėlius, mažinu kabliukus, vietoj švino kabinu šėryklas pilnas (kaip man atrodo

) kvapnaus ir gardaus pašaro

, tolimi metimai ir ... ilgai laukti nereikėjo. Kaip sakoma: prasidėjo

. Jei iš pradžių aš atlikinėjau visą juodą darbą: nukabindavau žuvį, kabindavau masalą, pildžiau šėryklą, užmetinėjau, o sūnui palikdavau tik maloniausią dalį – ištraukti (ko nepadarys tėvai dėl savo vaikų

), tai po kiek laiko griežtai pareiškiau: „kas ištraukia, tas ir visą kitą privalomąją dalį atlieka“

. Žvejojam toliau. Spėjam tik karts nuo karto arbatos gurkštelt, ir jau žiūrėk meškerė vėl kviečia

. Vienu metu buvom pasiekę tokią stadiją, kad apsimetinėjom jog nematom kaip kimba, kad tik apturėt minutėlę atsikvėpt, jau nekalbu apie užkandį

. O kibo net „dupletais“:

Čia jau kitas:

Deja vėliau atvažiavę „kolegos“ tik žiūrėjo ir nervinosi, kodėl jiems nekimba

. Visokiausių versijų nugirdau: tai masalai jų ne tie, tai vieta bloga, tai pašaro neturi ir t.t.

Tie išvažiavo matyt neapsikentę, į jų vietą neužilgo stojo kiti. Buvo ir tokio „kolegų“, kurie pamatę, kad mums kimba, o jiems, jų pačių žodžiais tariant: „nei kliovo nematėm“, sugeba vos „neužlipdami ant galvos“ stot šalia ir meškeres vos ne skersai permest ir dar kitus nesikuklina pakviest

: tipo „idi siuda, tut klijot i mesta jiest“

. Nemėgstu tokių....

O mes su sūnum tyliai traukėm ir šypsojomės: gerai, kad iš abiejų šonų po kontrolinę meškerę, dėl viso pikto, buvom užsimetę

.
Darėsi vis šilčiau ir jau apie pirmą valandą pradėjom ruoštis namo. Pamažu susirinkom savo mantą, beliko tik tinkliukas su laimikiu. Žinojau, kad mažuosius parvešiu į savo tvenkinį (mažiausi svėrė nuo 300 - 400 g

), o didžiausius ... , bet apie tai vėliau.
Kaip tik tuo metu atvyko keletas naujų „laimės ieškotojų“. Iš kalbų supratau, kad dėl žvejybos jie skeptiškai nusiteikę. Būtumėt matę jų veidus, kai mes ištraukėm savo tinkliuką Kokie jie buvo laimingi, kad mes išvažiuojam ir jie galės stot į mūsų vietą, o su kokiu entuziazmu jie pradėjo rinkt savo meškeres

.
Na, o mes sėdom į mašiną ir pasukom link savo tvenkinuko. Dalis žvynuotojų kandidatų į tolimesnį giminės pratęsimą pliuškenosi mano „mažajam“ kibirėlį, o kitiems buvo lemta kelionę iškęst mašinos bagažinėje

. Užtrukom gerą valandėlę ir mes jau prie tvenkinio. Kibirą iškart tuštinu :

Tinkliuką įmerkiu į vandenį patikrint ar yra dar norinčių gyvent ir mano nuostabai šį norą pareiškia visi ten esantys. Nei vieno negyvo žuvelioko

Tenka spręst dilemą – kiek palikt „na sjedenije“

Meilė gyvenimui buvo didesnė: didžioji dalis tebeplaukioja

.

Tokia buvo ta karosų žvejyba ir kad aš daugiau nenorėčiau „ant karosų“ ..... „ja...., da nikogda vžizne“ neatsisakysiu

.
Dėkoju žmonai už supratimą ir informaciją, sūnui – už kompaniją, dukrai – už rūpestį, draugam – kad paskambina, gamtai – už dosnumą, pasauliui –už taiką ....
p.s. pasirodo rimti karosai nuostabaus skonio ....
p.p.s. Agi, sakiau kad važiuojam ....
žvejys-mėgėjas
eLPi
Klaipėda