Skumbrotas rašė:Prie minuso gausis šaldyta žuvis ir tiek naudos.
Tikriausia užsiminei tik apie pačią pradžią, a toliau manau puikiausia pats žinai, kad išdžius ne prasčiau, netgi išlaikant geresnes maistines savybes negu karštyje, žinoma tik užims daugiau laiko.
Kadangi kartais tenka pabendrauti su tikru šalčiu
(kriogeninė įranga) tai žinau, kad yra tokia Freeze drying technologija, kurios pradininkus manau galima laikyti Inkus/Actekus (taip fiksuota rašytiniuose šaltiniuose) mūsų laikais ji prisiminta II pasaulinio karo metais džiovinant kraujo plazmą, a vat prieš kokia 20 metų to ėmėsi ir maistininkai, ką ir sėkmingai naudoja iki šiol, žinoma pagreitinę tą visą procesą dar vakumuodami šaldymo kameras.
Vat, kad ir eiliniai kukurūzai , apdirbti tokia technologija
http://www.youtube.com/watch?v=Q-cV29CO ... re=related
O ką jau bekalbėt apie visuos tuos šiauriečius, kurie gyvena už poliarinio rato, o gal jie neturi nei džiovintos elnienos, nei džiovintos žuvies...
Taigi tai tik laiko, vietos, ar kvapų klausimas.Beje yra šeimininkių, kurios mėsą vytina šaldikliuose, taigi manau ir su žuvimi pavyktų tokio tipo džiovinimas, plius smarvės virtuvėje nebūtų
Kas žino, gal po keletos metų žvejai rašys, a mūsų senoliai vat ant radiatorių džiovindavo ir kentėjo tuos kvapus kambaryje
Norin pasidomėti plačiau tereikia įvesti į google Freeze Dried Food ir pasiskaitysite patys.
Kai tauta atsivalgys gaminių su dirbtiniais konservantais, tai ateis tokios technologijos ir pas mus, nes žmonės norės vėl natūralaus, natūraliai apdirbto ir saugomo natūralių dujų aplinkoje sufasuoto produkto.
Šiandien kimba kitur...