Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai

 #138842   vitas
 08 Rgs 2009 08:14
pasidariau rukyklele is skalbimo masinos ryga 40x25x19,supjausciau ir suvirinau,pasidariau 3 aukstu.zuvi paruosiu taip:i puoduka arbatini idedu saukstuka druskos,pipiro,cesnako.kalendros,kmyno,galima vegetos,zuvu prieskoniu ir viska ismaisau ir pabarstes istrinu zuvi,palaikau apie 40min.ir rukinu.sudedu pjuvenas,kadagio,dideliu zuvu nebandziau didziausios 250gr.karosai,visai neblogai gaunasi:-)

 #140047   jashas
 13 Rgs 2009 16:26
Mantas25 rašė:kokius prieskonius naudojate?
cia keleta radau internete budu:
Vienas (pats paprasciausias): vienai zuviai - beveik visa galvute cesnako (sutrinto), juodieji pipirai ir rupi druska..Priesh rukyma palaikyk nors valandele :)

Kitas budas: kartais zuvi padruskinu, uzberiu pipiru, citrinos sulciu, velgi cesnako (butinai), ivairiu dziovintu zoleliu, truputeli konjako ar vyno, palaikau ilgiau,kad pasimarinuotu ir tada i rukykla :4u:
Visai skaniai zuvis pasiruosia sekanciai:
1.Zuvi reikia pridruskinti ir palikti porai valandu. Pridruskinti gausiai, prikisti i snukuti, po ziaunom, zodziu visa. Porai valandu - kalbu apie tradicini karsi, mazesnes gal trumpiau galima laikyti.
2.Po tu sudymo valandu, zuvi nuplauti nuo druskos, galima net pamirkyti kokias 5-10 min vandeny.
3.Pritrinti prieskoniais ir rukyti. Prieskoniai paprasti - smulkinti pipirai, cesnakai ir lauro lapeliai. Jais aisku itrinam zuvi is vidaus.
Mes dažnai rūkom žuvį,pirmiausia jei ji su žvynais tai jokiais budais neskutam jų,tada skrodžiam ne per pilvą bet per nugarą,kad gautūsi išklotinė,išskrodę ir išplovę ją būtinai nusausinam,ant viršaus beriame "saudvos" prieskonių,geriausia pirkti sveriamus,paberiam visą viršų rupia druska,tik būtinai be jodo ir žinoma česnakiukas kurio nepagailim,palaikom žuvį mažiausia parą ir rūkom 3-4 val

 #144418   jashas
 04 Spa 2009 18:36
Pirmasis mano blynas rukant, gavosi visai neprisviles :) gavosi labai skaniai
Paveikslėlis
 #172045   Arcia
 10 Vas 2010 17:48
Rukyta strimele..Dedu druskos, kieki nerasysiu kiekvienam skirtingai patinka..prieskonius daromes patys, sumalam kavamale kalendru seklas, juoduosius ir kvapniuosius pipirus, ciobrelis, mairunas..
Paveikslėlis
Palaikom per nakti.Ryte dedu i rukykla
Paveikslėlis
Valanda laiko pratrauki pro karsta duma ir skanaus
Paveikslėlis ;-var-var.
 #216825   Juzis
 31 Rgp 2010 20:44
Sveiki, kaip manote kiek laiko mazdaug reikia rukyti zuvike saltu dumeliu? suprantu kad priklauso nuo rukyklos dydzio, zuvies kiekio ir t.t. orientuokimes i tradicine rukykla padaryta is backos ir apie 5 kg zuvies :roll: didelis tikslumas nebutinas :lol:
 #217124   Juzis
 01 Rgs 2010 19:17
Siaip minejau kad tikslumas nebutinas, bet jei galite truputi tiksliau :grin: nes ziauriai nerealus skirtumai tarp 3-6 ir 16-20 valandu :superšokas tevas toj rukykloj mesa ruko saltai apie 15 h, gal retai iki 20h, o cia zuvyte tai nzn :? P.S. stacionari rukykla, o ne backa :ruko
 #217128   Wytux
 01 Rgs 2010 19:30
Kai kaime dar rukindavo seneliai, tai mesa rukindavo dvi dienas, manau valandomis tas gaudavosi apie 15-18 valandu sumoje, o zuvis rukindavo viena diena, tai manau kokias 7-8 valandas .. bet zuvys buva bajavos - salviai po 3 ir daugiau kg ....
 #217159   Bratka
 01 Rgs 2010 20:59
Bent kai as rukau saltai,pradzioj prakuriu normaliom malkom,kad zariju butu,veliau dedu svieziai nupjauta alksni,jis po truputi graziai smilksta,pabaigoje rukymo proceso uzmetu obels ar slyvos malku.Malkas rukinimui naudoju neskaldytas,kuo stambesnes ir nepradziuve tuo geriau.
 #217174   gintars
 01 Rgs 2010 22:17
Saltai rukinu ziobrius apie 5-6 valandas, tiksliai negaliu pasakyti, nes i laikrodi niekada neziuriu. Uzkures ugnele dedu iskart slapio alksnio, kai jis normaliai isidega uzmetu pjuvenu taip nuslopindamas ugni, viso rukymo metu priziuriu kad neisidegtu atvira liepsna, o tik smilktu pjuvenos.
 #217771   Wytux
 03 Rgs 2010 15:14
Dzukijoje dedavome dar ir zalio kadagio sakeliu su spygliais ... tik nereikia kirsti viso kadagio- nuo keleto kadagiu po sakute is apacios nusipjauni, kad nepakenkti augalui. Bet cia Dzukijoje, nezinau kaip kituose regionuose ar tu kadagiu yra pakankamai..... O pjuvenu nenaudodavome, tik kapotas alksnio malkas ir sakeles su lapais.
 #217828   Bratka
 03 Rgs 2010 19:50
Wytux rašė:Dzukijoje dedavome dar ir zalio kadagio sakeliu su spygliais ... tik nereikia kirsti viso kadagio- nuo keleto kadagiu po sakute is apacios nusipjauni, kad nepakenkti augalui. Bet cia Dzukijoje, nezinau kaip kituose regionuose ar tu kadagiu yra pakankamai..... O pjuvenu nenaudodavome, tik kapotas alksnio malkas ir sakeles su lapais.
Su kadagiu reik atsargiai,nuo jo mesa ar zuvis labai greit gali igauti kartuma :!: Panaudojus ji tinkamai igaunamas tikrai geras skonis ir kvapas ;uolrait
 #218224   Juzis
 05 Rgs 2010 18:35
tai va, pirmas blynas rodos pavyko ''plot
zuvyte deginosi 6.5 val, buvo rukoma saltu dumeliu, salciau manau neimanoma :roll:
http://img688.imageshack.us/i/p100903010.jpg/

siaip galbut truputi gavosi per sausa, kita karta duosiu karstesnio dumo ir nesausinsiu pries rukyma. Kad ir kokiu minciu kyla kaip tobulinti vistiek buvo neapsakomai skanu ;-var-var. ''plot :beer'2

mano sedevras austa ;uolrait
http://img194.imageshack.us/i/p100903011.jpg/
 #284837   Agis
 27 Geg 2011 07:33
Kreipiesi į googlę, pasikaitai vienur, kitur
http://www.sveikaszmogus.lt/index.php?p ... strid=3526
http://www.radiostezija.lt/straipsniai/087-Indai.php
http://www.valdopatarimai.lt/virtuves/indai/
ir sužinai, kad tai vieni iš saugiausių indų kol :!: nesutrūkinėja emalis ir kol nekaitini tuščio puodo.Rūkelnyčioj indas bus kaitinamas be skysčio, taigi remiantis ta informacija, emalis greitai sutrūkinės ir pradės skleisti chemiškai pavojingas medžiagas.
Taigi visada yra teisė rinktis :lol: naudoti kas po ranka, ar tiesiog pasidaryti taip, kad kuo mažiau kenkti savo sveikatai ;-)
 #284877   Agis
 27 Geg 2011 11:21
Kažkas panašaus ir su teflonu prieš pora dešimtmečių buvo rašoma, panašiai ir teiginiai vienas kitam prieštaraudavo :roll:

Joje dera puikios nesvilimo savybės su atsparumu braižymui bei naudojimo patogumu.

Niekada nenaudokite metalinių įrankių jokiuose induose su nesvylančia danga. Rekomenduojame naudoti plastikinius, guminius, silikoninius ar medinius įrankius, kad galėtumėte ilgiau naudotis keptuve

Neleiskite indui kaisti sausam (be aliejaus ar maisto).

Pastaba: Yra normalu, kad po tam tikro naudojimo laiko, nelimpančios dangos savybės susilpnėja. Procesą pagreitina maisto ir aliejaus karbonizacija (suanglėjimas) nuolat gaminant labai aukštoje temperatūroje.
Patentuotos ThermolonTM technologijos nesvylantis paviršius gali išlaikyti trumpalaikį atsitiktinį kaitinimą iki 450°C/850°F temperatūros, ir tai yra visiškai saugu. Tai reiškia, kad jei jūs atsitiktinai perkaitintumėte savo keptuvę, jokie toksiški garai į aplinką nepasklis. Dar daugiau, nesvylantis paviršius nebus pažeistas, nesipūslės ir nesilups.
Kuomet nesvilimo savybės pradės blėsti, kietos keraminės dangos padengimo storis, leis šią keptuvę toliau naudoti kaip įprastą ketaus emaliuotą keptuvę.


Gal visdėlto, aš naudosiu kaip ir anksčiau seną, gerą, laiko patikrintą spižinę keptuvę, kurioje atsiradusį "lipnumą" visada galima pašalinti tiesiog gerai pakaitinus joje paprastą druską, o ir plaut galiu tiek indaplovėje, tiek ir su dratiniu šepečiu :-D
 #286547   Ąžuolas
 03 Bir 2011 21:37
Sveiki, perskaičiau visą temą, bet vistiek iškilo klausimų :)
1.Medžio drožlės turi būti sausos ar šlapios?
2.Ar galima naudoti tik ką nupjauto medžio drožles?
3.Kiek laiko reikia džiovinti žuvį. Kiek supratau jinai yra džiovinama tiesiog įdėjus į rūkyklą tik be drožlių?
4.Kaip gi vistik su tuo česnaku? :) ar jį dėti jau ant išrūkytos žuvies ar prieš ?
P.S. kalba tūrėtu eiti apie karšto rūkymo žuvį.
 #286553   Agis
 03 Bir 2011 22:21
1.Sausos kartais labai greitai užsidega, todėl jas galima tiesiog tyruputį padrėkinti, jeigu labai perdžiūvusios ir nėra sandari rūkykla (gauna oro ir pradeda degti)
2.Galima naudoti ne tik drožles, bet ir pačias šakeles, tik geriau nužievinti.
3.Džiovinama pakabinus arba padėjus ant popieriaus, medžiagos tam, kad nebūtų šlapia, nes tada nesigeria dūmas, džiovinimo laikas priklauso nuo tuo metu esamų sąlygų, temperatųra, vėjas....svarbu, kad nebūtų bent jau varvanti
4.Česnaką dedu kartu su visais prieskoniais prieš rūkymą, česnaką tik pjaustau, nepripažystu jokių trintuvių, beje sako, kad sutrintas česnakas duoda kartumo.
Nebijok eksperimentuoti, svarbiausia neplauiti žuvies, o ją tik švariai išvalyti išdarnėjus ir neperpjauti pilvo, o tik per nugarą.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė