7.00 jau esu prie jūros. Apsivelku drabužius ir einu link kranto. Pasisveikinu su jūra: pasilenkęs pateleškenu vandenį. Šiais metais pirmasis įbridimas. Nubridus apie 30 metrų nuo kranto užsidedu akinius. Akiniai ne nuo saulės- akiniai, kad geriau matyčiau į tolį. Vaizdas iš karto paryškėja, dar už kokių 30 metrų šiek tiek kairiau matosi kažkoks keistas plūduras. Supratau , kad tinklas, bet tokio tinklo žymėjimo nebuvau matęs, ėjau pasižiūrėti. Žiūriu tinklas eina ne išilgai kranto, o gylyn į jūrą. Smalsumą patenkinau, tad pasitraukiau apie 30 m į šoną ir pradėjau svaidyti blizgę į jūrą. Po kokiu penkių minučių išgirdau automobilio variklio garsą, atsisuku link kranto, o ten kažkokia mašina su priekaba ( tokia auto važinėdavo mano kaime su raudonu kryžiuku tik buvo be priekabos) važiuoja pajūriu. Ji sustojo tiesiai priešais mane: „ Svečiai...“ pagalvojau. (toliau kalba siek tiek cenzūruota).
„ėėė, ple, ka tu ten *PYP* darai!!??!?“
atsisuku, ant kranto stovi dviese.
„Žvejojų !!!“ – šaukiu garsiai, nes iki kranto gana didelis atstumas.
„dink *PYP* iš ten!!!!“ ir moja su ranka rodydamas link „Olando Kepurės“- „ Čia tinklai, ką tu , ple, nematai?!? ?“
Sakau (šaukiu) : “ o, kur pažymėti???”
“pluduro nematai, ar ką?!?!” Nu galvoju, gerai, matau aš tą plūdurą – pusplasčio gabalėlį ir viskas...
“ o ten tinklų nėra?“ Klausiu ir rodau link Olandų Kepurės ir po truputi brendu link tos pusės...
„YRA !, bet tarpas yra” ir matydami , kad aš jau slenku į „teisingą“ pusę ruošiasi lipti automobilin.
„ Ir čia visur jūsų tinklai ?!? !“ dar užklausiu, bet tie tik atsisuko ir nieko neatsake susėdo į auto ir nudardejo iš kur atvyko. Na ka g,i mėtau aš toliau tarpe tarp tinklų. Kibimo nėra. Bet mintimis „nuplaukiu“ į praeitus metus, į tas akimirkas, kai tekdavo pajusti galingos žūvies smugius per rankas, į tuos momentus, kai sidabrinės žūvies siluetas sužiba vandens paviršiuje, o spiningo valas su rite „groja muziką“....
Brrrrrrrrrrrrr..... girdžiu . Atsisuku į tą pusę, į kur nuvažiavo „svečiai“. Matau tolumoje išplaukia valtis. „Tinklus tikris“ pamanau ir spiningauju toliau. Po dešimties min. Valtis iš vienos vietos pajuda ir žiūriu, kad kurso kryptį laiko į mane. Spiningauju toliau. Padarius lanką valtis stoja tatmenai kranto linijos ir tiesiai pasileidžia link manęs. Kiek supratau ruošėsi pagazdinti, nes greitis buvo gana didelis, bet ir atstumas apie 150m. Maloniai tikrai nesijaučiau. Galiausiai likus apie 50 m. “numetė gazą“ ir likusi atstuma atplaukė palengva.
Žiūriu į valtį, HONDA 80 Ag kabo, valtis registruota, ne taip kaip pernai Nidiškių, kur jūroje be numerių plaukiojo. Vienas ant laivo pirmgalio stovi toks, lieknesnis, jūros vėjų nugairintu ir gyvenimo patirties raukšlių išvagotu veidu. Įdomus pasirodė- tokią ilgą (30 cm) smailėjančią barzdą užsiauginęs. Kitas dručkis, keikūnas, už pirmąjį labiau pykstantis, kad aš šiandien čia žvejoju...
„Ko tu čia žvejoji?“- pyksta..
„ o kas neleis man žvejot ? ką aš jums trugdau?“ – pykstu ir aš “jei čia statot tinklus tai ko nepažymit? Nueičiau 50m į šalį kaip priklauso ir žvejočiau.“
„Mums per nakti po dvi eiles tinklų per tokius dingsta. Eina, *pyp*, visokie ir traukioja“.
„Vyrai, pažymėkite tinklus ir neisiu aš prie jų ir nežvejosiu, o kad ten kažkoks bambaliukas i vandeni įmestas tai aš ir nematau, va žiūrėkite, net spicialiai akinius pasiėmiau, kad į tolį matyčiau - parodžiau (ir tikrai tada buvau su akiniais, nors i žvejybą niekada jų nesiimu).O kur dar čia tokie tinklai, kad neįlipčiau?“
„Va ten“ parodė link Olando Kepurės-„ ties tuo akmeniu“ parodė į krante pūpsantį akmenį.
Ir kažka pradėjo burbuliuoti apie tinklų vagystes ir pan. Aš jiems vėl tada sakau, o kodėl tinklai nežymėti, juk yra tvarka ir taisyklės, kaip reikia statyti ir žymėti tinklus (nors apie tvarką tikrai nieko pats nežinau tik girdėjęs esu :D) tada prabilo tas su barzdele:
„Vagims nėra taisyklių...vagia vis vien...“
Nežinau, kas man tada šovė į galvą , bet nevalingai pats pratariau: „puikiai save įvardijot...“ Gal tas žmogelis galvoje turėjo tuos tinklų ir iš tinklų vagiančius, aš nežinau.
„Tikriausiai ir šie tinklai nelegalūs?“ – dar pridūriau, bet tas dručkis stipriai užsiputojo kiek supratau, tad ir aš biški gazą nuleidau, dėl viso pikto, kad neprisišaukt bėdos.
„Viskas legalu, eik ten, ple, į šoną ir žvejok, kad neužkabintum tinklų !“.
„O tai pagaunat ką?“, klausiu- “ Kas į tinklus lenda?” klausiu, bet tie tik užsikūrė varyklį ir nulėkė link akmenyno, netoli Olando Kepurės.......
.....išlipau į krantą ir aš iš paskos link akmenyno. Pakrante eidamas dar mačiau tą vieną, vienu plūduru pažymėtą tinklaiti, apie kurį mane įspėjo, kad neįmesčiau blizgės. Nuėjęs link akmenų įsibridau, bet ten gyliai didesni, o tų žvejų tinklai pupsojo toliau nuo kranto apie 250-300 m, bet šį kartą matėsi, kad tinklai pažymeti : priekyje ir gale vėliavos ir einantys plūdurai. Dar šiek tiek pamėčiau ir patraukiau namo, nes šiandien žvejybai turėjau tik 2 valandas. Kibimų nesulaukiau, mailiaus nemačiau. Išbandžiau naujus drabužius (neoprenines kelnes su nupjautais batais ir neoprenines kojnes : ) ) šalta nebuvo. Vanduo skaidrus, bangos nebuvo visiškai. Kol išlipau ir nuėjau iki tos vietos, kur buvo pirmasis tinklas, verslininkai jau buvo nurūkę jo patikrinti, tad ką jie „pagauna“ šiuo metu galima tik spėti, tačiau 4 dėžes (tiek suskaičiavau, gal buvo ir daugiau) su savimi plukdosi.